Политическа криза разтърсва Сърбия

Премиерът Ивица Дачич призна, че се е срещал с човек от най-големия наркокартел на Балканите

Премиерът Ивица Дачич, председателят на СПП Александър Вучич и финансовият министър Младжан Динкич

Сърбия е разтърсена от политическа криза, която изправя страната пред вероятността от предсрочни парламентарни избори.

Кризата назря в края на миналата седмица, след като бе публикувана информация за контакти на премиера Ивица Дачич в качеството му на министър на вътрешните работи с представители на най-големия наркокартел на Балканите. През 2008 г. Дачич се срещал нееднократно с Родолюб Радулович, човек на наркобоса Дарко Шарич, и в разговор с Шарич Радулович нарекъл министър "приятел", писа белградският вестник "Блиц".

По данни на вестника, на 12 януари 2009 г. Шарич поискал от Радулович в разговор по телефона да разбере от "приятеля" занимава ли се с тях полицията. На 31 януари 2009 г. Дачич лично се срещнал с Радулович в елитен ресторант в Белград и Радулович информирал Шарич за подробностите от този разговор, твърди източник на вестника.

Дачич, който бе министър на вътрешните работи в предишното правителство, водено от опозиционната днес Демократическа партия, е вътрешен министър и в сегашното правителство, водено от Сръбска прогресивна партия (СПП). Той призна, че се е срещал с Радулович, но каза, че тогава не е бил предупреден от полицията, че става дума за  човек, срещу когото се води разследване.

Социалистическата партия, чийто лидер е Дачич, контролира 24 от общо 144 места, с които коалицията разполага в 250-местния парламент.

По повод информациите за връзки на Дачич с престъпния свят, сръбски политици и експерти изказаха мнение, че разпадът на управляващата коалиция и свикването на предсрочни избори на практика са неизбежни, само девет месеца след формиране на правителството. Предсрочните избори изглеждаха вероятни и заради факта, че популярността на Сръбската прогресивна партия нарасна стремително, след като усилията срещу корупцията бяха увенчани с арести, включително задържането на бивш министър и на най-богатия сръбски бизнесмен.

Лидерите на управляващата коалиция обаче заявиха в понеделник, че тя ще остане цяла. След заседание на висшето партийно ръководство Александър Вучич, вицепремиер и лидер СПП, каза, че неговата партия "ще продължи да работи" в правителството. Той призна, че изборите ще бъдат от полза на неговата партия, но каза, че "интересите на държавата и народа са по-важни".

"Ще има избори, когато мнозинството от народа поиска ново управление", каза Вучич.

Горан Кнежевич, заместник-председател на СПП и министър на земеделието изтъкна, че гражданите очакват от правителството конкретни  стъпки в решаването на икономическите и социалните въпроси, а това не може да бъде постигнато с насрочване на избори.

"Евентуалните политически проблеми ще бъдат решавани в ход, нищо няма да спре борбата против корупцията, и естествено, няма да има защитени", уточни Кнежевич. На въпроса могат ли срещите на премиера с член на наркокартела на Шарич да застрашат авторитета на правителството в страната и по света, Кнежевич изразява мнение, че не би трябвало да стане така.

"Човекът призна, че се е срещал с Радулович и вярваме, че не е знаел за кого става дума. Впрочем Дачич не е длъжен да знае всичко за един милион души, с които се среща", каза Горан.

И докато в ръководството на СПП твърдят, че правителството не е, нито ще бъда разклатено, белградският вестник "Данас" твърди, позовавайки се на неофициална информация, че отделни представители на Прогресивната партия са очаквали премиерът да подаде оставка и да инициира свикването на предсрочни парламентарни избори още в събота, след признанието, че се е срещал със сътрудника на Шарич.

"Това би било най-логичното следствие след огромния позор. Обяснението на премиера, че не знаел кой е Миша Банана и че не знаел, че този човек е издирван от Интерпол и американците, а всички го знаеха, изглежда наивно и "не минава". Това е огромен удар върху стабилността на правителството, борбата против корупцията, както и върху авторитета на Сърбия по света, защото как да обясним на международните ни партньори, че премиерът се е срещал с наркобос", казват неофициално в СПП.

"Прогресивните" категорично отричат те да стоят зад медийната хайка срещу премиера и напомнят, че Миодраг Ракич, бившият секретар на Бюрото за координация на тайните служби, каза неотдавна, че има доказателства за "срещи на високопоставени ръководители с клана на Дарко Шарич", както и данни на МВР за контактите на премиера, за които писаха медиите. Самият Дачич отрече СПП да стои зад опитите за дискредитирането му.

Заместник председателката на СПП Зорана Михайлович заяви, че позицията на партията ѝ е, че от избори не трябва да се бяга, но трябва да се направи всичко възможно чрез реформи и борба с престъпността и корупцията гражданите да живеят по-добре. По подобен начин отговори и заместник председателят на паррламентарната група на СПП Зоран Бабич, запитан от "Данас" бил ли е изненадан от факта, че криминалната полиция е следяла Дачич и е заснела двете му срещи с Радулович. Той каза: "Аз съм против вулгаризирането на политиката, а това го има на сръбската политическа сцена и не ми харесва".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?