Политическа криза в Холандия заради провал на бюджетните преговори

Герт Вилдерс

Холандия върви към предсрочни избори. Причината - популистката Партия на свободата на Герт Вилдерс напусна бюджетните преговори и оттегли подкрепата си за правителството на малцинството. Нови избори иска и опозицията, предаде Дойче веле.

Предложението на правителството бе за икономии от 16 милиарда евро, които да помогнат на Холандия да изпълни изискването на ЕС за бюджетен дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт. Но преговорите първо се проточиха прекомерно, след което завършиха с провал - десните популисти оттеглиха подкрепата си като обявиха, че са против икономиите, които ще намалят покупателната способност на гражданите. "Не можем да оставим пенсионерите в страната да кървят заради Брюксел", обяви Герт Вилдерс и призова за свикването на нови избори.

В неделя холандският министър на финансите Ян Кес де Ягер се върна в страната си по-рано след срещата на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон, за да участва в преговорите по мерки за бюджетни икономии и да увери рейтинговите агенции, че възнамерява да сложи ред в националния бюджет, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на финансите посочи, че все още планира до 30 април да представи пред ЕС бюджета за 2013 година въпреки очакванията, че през следващите дни правителството ще подаде оставка и ще обяви предсрочни избори.

Холандия, чиито кредитен рейтинг е на максималната степен "ААА", има репутацията на страна с благоразумна бюджетна политика и дисциплина, каза Де Ягер, допълвайки, че иска нещата да останат такива. Министърът отбеляза, че повтаря това съобщение "за всички, включително за рейтинговите агенции".

Преговорите за намаляване на бюджетните разходи започнаха в началото на март, след като холандската икономика изпадна в рецесия и бяха направени прогнози, че бюджетният дефицит ще достигне тази година 4.6 процента от БВП.

След като дойде на власт през 2010 година, премиерът Марк Рюте веднъж вече оряза държавните разходи с 18 милиарда евро. Но според правителствен мозъчен тръст е необходимо да бъдат направени икономии за още 9 милиарда евро.

Провалът на преговорите за бюджетни икономии в Холандия може да застраши максималния ѝ кредитен рейтинг и да оскъпи нейното кредитиране, като повиши лихвите по емитираните от нея държавни облигации.

Много популизъм, малко доблест

Премиерът Марк Руте и вицепремиерът Максим Верхаген осъдиха поведението на Вилдерс. "Той ни предаде всички", заяви Верхаген и уточни, че няма предвид само политиците, а преди всичко 16-те милиона холандски граждани. Министър-председателят съобщи, че Вилдерс се е отметнал в последния момент, макар преди това да е декларирал, че ще подкрепи мерките за икономии. "Не му достигна политическата доблест да изпълни това, което бе обещал", заяви по адрес на Вилдерс холандският премиер.

Герт Вилдерс е известен с крайните си позиции по отношение на чужденците и често си позволява антиевропейска реторика. Именно неговата Партия на свободата откри неотдавна сайт, насочен срещу източноевропейците. Миналия месец пък лидерът на десните популисти призова за връщане на холандския гулден и отмяна на еврото.

Всички искат избори

След краха на преговорите по новия бюджет за предсрочни избори се обяви и опозицията. "Избирателите трябва да определят новата посока", заяви лидерът на Социалистическата партия Рьомер. Зелените от своя страна определиха перспективата за нови избори като добра новина, защото така ще може да се състави ново правителство, стъпващо върху далеч по-широка основа, за разлика от сегашното правителство на малцинството.

В понеделник кабинетът на Марк Руте се събира на извънредно заседание, за да обсъди новата политическа ситуация в страната. Кралицата вече е информирана за провала на преговорите по новия бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят