Политическа криза в Литва след изборите

Литва беше обхваната от политическа криза, след като президентът Далия Грибаускайте блокира съставянето на ново правителство от три опозиционни партии, тъй като една от тях е обвинявана в купуване на гласове и финансови нередности, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Неочакваното развитие усложни преговорите за създаване на управляваща коалиция след вчерашните парламентарни избори, на които десноцентристкото правителство беше наказано от недоволните от мерките за икономии избиратели в страдащата от рецесия страна.

Опозиционната Социалдемократическа партия на Литва спечели вота и обяви, че възнамерява да състави правителство с Партията на труда, която се нареди на трето място, и партията "Ред и справедливост", която завърши четвърта.

Грибаускайте обаче заяви, че не може да приеме правителство, включващо Партията на труда, тъй като срещу нея има твърдения за измами. Прокуратурата и представители на избирателните комисии обвиняват най-малко двама нейни членове в купуване на гласове, като за един от тях се твърди, че е купувал гласовете на затворници. Освен това нейният лидер Виктор Успаских е разследван по подозрение в участие в неправомерно партийно финансиране.

Преди изборите Успаских намекна, че може да се оттегли от лидерския пост, ако това би помогнало на партията му в политически план.

Проблемите на Партията на труда обаче сега се задълбочават и може да се окажат препъни камък за лидера на социалдемократите и вероятен бъдещ премиер Алгирдас Буткявичюс.

Грибаускайте каза, че е готова да поиска от социалдемократите да съставят правителство, но без Партията на труда би им се наложило да намерят друг коалиционен партньор, за да си осигурят мнозинство в парламента.

Това може да отвори вратата за консервативната партия на министър-председателя Андрюс Кубилюс. Той намекна, че партията му Съюз "Отечество - Християндемократи на Литва", която се нареди втора на изборите, е готова да води коалиционни преговори със социалдемократите.

Партията на Буткявичюс обаче обещава да отмени някои от мерките за икономии на сегашното правителство и критикува плановете за изграждане на нова атомна електроцентрала, което според Кубилюс е от решаващо значение за енергийната независимост на Литва.

Все пак Грибаускайте, която има ограничени правомощия като президент, може в крайна сметка да бъде принудена да одобри трипартийното левоцентристко правителство, което би разполагало със 78 места в 141-членния парламент.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?