Политическа криза в Украйна се задълбочава, готвят се протести

Политическа криза в Украйна се задълбочава, готвят се протести
Хиляди привърженици на украинския министър-председател във вторник се стекоха в столицата Киев, за да протестират срещу заповедта на президента за разпускане на парламента и призива за предсрочни избори, които да разрешат политическия конфликт с основния му противник.

Това е най-сериозната политическа криза в Украйна от Оранжевата революция в края на 2004 г., предадоха световните агенции.

Привържениците на проруския президент Виктор Янукович издигнаха палатков лагер край парламента, докато привържениците на президента Виктор Юшченко се готвят да правят трибуна и митинг на площад “Независимост” – мястото на масовите протести отпреди две години, които дадоха възможност на смятания за прозападен политик Юшченко да спечели президентските избори.

Според Виктор Янукович решението на държавния глава за разпускане на парламента е “фатална грешка”.

Във вторник указът бе публикуван в Държавен вестник, с което официално влезе в сила. С него се насрочва и дата за изборите - 27 май.

Указът на президента е покушение срещу конституционния строй в страната, коментира Янукович, който се обявява за по-близки отношения с Русия. Според него актът цели узурпиране на властта и разтуряне на законно избрания парламент.

В страната се разиграва "открито авантюристичен сценарий, чиято цел е да бъде върната авторитарната президентска власт”, уточни Янукович, като допълни, че тази стъпка ще има катастрофални последици.

Премиерът призова президента "да се вразуми", да отмени указа и да седне на масата за преговори, за да бъде намерен изход от политическата криза.

Решението на Юшченко накара стотици привърженици на министър председателя да прекарат нощта в палатки около парламента.

Украинските комунисти, които подкрепят правителството на Янукович, са се разположили на централния киевски площад “Независимост”, който бе епицентър на "Оранжевата революция".

Няколко хиляди души, пристигнали главно от южните и източните райони на Украйна, се придвижват към парламента.

Поддръжниците на държавния глава разполагат своя лагер около президентството, където е свикана среща на президента с ръководителите на силовите ведомства - министерствата на отбраната и на вътрешните работи, службата за сигурност, гранични войски, генералния щаб на въоръжените сили.

От своя страна министърът на отбраната Анатоли Хрътсенко заяви, че армията ще спазва нарежданията на президента.

Междувременно съюзниците на Янокович във Върховната рада настояха Конституционният съд да се произнесе дали решението на президента е законно.

Парламентът, в който привържениците на премиера имат мнозинство, гласува да продължи работа си.

Нареждането на президента за разпускане на парламента дойде след седемчасови безрезултатни преговори с представители на парламента, припомня ББС.

Юшченко обвини Янукович, че се опитва да узурпира властта като убеди прозападни депутати да се присъединят към неговата коалиция и по този да увеличи мнозинството си в парламента.

Според основния закон в Украйна само фракции, не отделни лица, могат да сменят партията си. Но миналия месец това сториха 11 парламентаристи, които бяха привърженици на Юшченко, посочва ББС.

Ако Янукович спечели 300 депутати в 450-местния парламент, той ще може да преодолява президентското вето и да направи нова поправка в конституцията.

Междувременно председателят на Държавната дума на Русия Борис Гризлов коментира, че борбата за власт в Киев вече не е партиен проблем, тъй като политическата криза може да доведе до сблъсъци и на улицата, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руското външно министерство разпространи декларация, в която се изразява надежда, че развитието на събитията в Украйна "няма да излязат извън полето на действащото законодателство в тази страна".

Споделяне

Още от Свят