Политическа революция в Австрия

Крайнодесен политик печели първия тур на президентските избори, кандидатите на традиционните партии остават извън балотажа

Александер ван дер Белен и Норберт Хофер.
Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер води на първия тур на президентските избори в Австрия с над 35% от гласовете и ще излезе на балотаж срещу независимия кандидат и дългогодишен активист на Зелената партия Александер ван дер Белен, който получи около 21%. 
 
Трета е независимата кандидатка Ирмгард Грис с 19 процента от вота.
 
Кандидатите на двете управляващи партии Андреас Кол от Австрийската народна партия и Рудолф Хундсторфер от Австрийската социалдемократическа партия остават извън класирането за втория тур, което е безпрецедентен случай в новата история на Австрия и поредно доказателство за възхода на крайната десница в Европа. 
 
Това е началото на нова политическа ера, обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.
 
Той определи резултата като израз на недоволство от коалиционното правителство на социалдемократите и консерваторите.
 
Техните кандидати - Рудолф Хундсторфер от Социалдемократическата партия и Андреас Кол от Народната партия имат едва по около 11 процента всеки. Само политическият аутсайдер Рихард Лугнер се представи по-зле - под 3 процента.
 
Това е най-високият изборен резултат на Партията на свободата, последвал кампания, съсредоточена върху мигрантската криза. 
 
Крайната десница в Австрия упреква правителството, че не е направило достатъчно, за да спре притока на мигранти, докато правозащитници смятат, че то е дори е прекалило. Австрия въведе квоти за кандидатите за убежище за настоящата година, след като миналата година регистрира 90 000 кандидати за убежище, припомня френското издание.
 
Политическа революция 
 
Въпреки че това е само първият тур на изборите за един до голяма степен церемониален пост, победата на крайно десен политик в президентските избори на Австрия е  предвестник на падането на двупартийната система, която доминира политиката на страната в продължение на 70 години, коментира Politico.
 
Федералният президент не се намесва във всекидневната политика, но назначава канцлера и може да уволни правителството при изключителни обстоятелства. 
 
Хофер заяви, че ако бъде избран за президент ще има активна роля и няма да се поколебае да освободи правителството при необходимост. Освен това смята да участва и в срещите на Европейския съвет, където Австрия досега бе представяна от канцлера. 
 
Хофер, който е на 45 години, бе най-младият кандидат-президент. Той е специалист по авиационни инженерни науки, известен с куртоазията си, баща на четири деца, който се движи с бастун след инцидент с парашут. 
 
Хофер се представя като въплъщение на либералното крило в Партията на свободата.
 
Канцлерът социалдемократ Вернер Файман коментира, че резултатите от изборите са ясно предупреждение към правителството да работи по-добре. 
 
Следващите парламентарни избори са през 2018 г. Според социологически проучвания управляващите партии губят все повече подкрепа. 
 
Генералният секретар на  Австрийската народна партия Петер Макдоналд коментира, цитиран от Ройтерс, че поражението на президентските избори трябва да даде на цялата политическа среда храна за размисъл.
 
Протест срещу политическия естаблишмънт
 
Избирателите обаче не само предпочетоха антиимигрантската и антиевропейска позиция на Партията на свободата, но също така гласуваха против политическия естаблишмънт, доминиран от години от двете партии от коалицията, които са управлявали, или самостоятелно, или заедно, през по-голямата част от следвоенната епоха, отбелязва ДПА. 
 
"Това бе вот против системата. Хората не са доволни от начина, по който функционира демокрацията", каза наблюдателят Томас Хофер.
 
С оглед на възможна победа на Партията на свободата на парламентарните избори през 2018 година, президентският вот може да промени хода на австрийската политика, посочва ДПА.
 
Партията се радва на обществена подкрепа от над 30 на сто от почти година - период, който съвпадна с мигрантската криза, но избирателите бяха недоволни от левоцентристите социалдемократи и десноцентристите консерватори още преди това - споровете им по ключови въпроси напоследък, като данъците, пенсиите и образователната реформа, създадоха впечатление за политическа стагнация, отбелязва АП.
 
Възходът на крайната десница 
 
Ако Хофер спечели изборите, ще се окаже първият крайнодесен политик начело на държава от Западна Европа. Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен побърза да го поздрави за победата и написа в личния си профил в Twitter "Bravo to the Austrian people". 
 
От Италия Матео Салвини, лидерът на Северна лига, каза, че изпитва огромна радост от случилото се и припомни, че Партията на свободата е исторически съюзник на Северна Лига.
 
Задоволство от постигнатото от Хофер е изразила и холандската Партия на свободата на крайнодесния Герт Вилдерс.
 
"Както и другаде в Европа, виждаме да ерозират традиционните партии, които не успяват вече десет години да се обновят и да привлекат нови избиратели", коментира за Франс прес  политологът Петер Хайек.
 
Това е началото на нова политическа ера, обяви лидерът на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят