Политическа сделка за нов регулаторен орган за печата във Великобритания

Политическа сделка за нов регулаторен орган за печата във Великобритания

Трите основни политически партии във Великобритания - консерваторите, либералните демократи и лейбъристите постигнаха компромисно споразумение за създаване на регулаторен медиен орган, което в понеделник вечер беше одобрено и от британския парламент.

Новият регулаторен орган ще има правото да глобява британските вестници, нарушили стандартите и да изисква от тях да се извиняват, когато е необходимо. Глобите могат да достигнат 1 милион британски лири.

Вестник "Гардиън" припомня, че до тази историческа сделка се стигна благодарение на неговите разкрития, че таблоидът "Нюз ъв дъ уърлд" на Рупърт Мърдок е подслушвал незаконно телефоните на стотици хора, сред които политици, артисти, знатни персони, жертви на убийства или близки на убити във войните в Ирак и Афганистан.

Вестникът допълва, че британският премиер Дейвид Камерън искаше регулаторният орган да бъде създаден със специален закон, но по силата на споразумението такъв закон няма да се изготвя. Ще има само харта с правилата, към които трябва да се придържа пресата.

В. "Индипендънт" посочва, че издателските групи Нюз интернешънъл на Рупърт Мърдок, Телеграф Мидиа и Дейли мейл отказват да подкрепят споразумението. Британският премиер ги предупреди, че ако откажат да подкрепят сделката, ги грози опасност от големи загуби в случай че някой ги осъди за морални щети.

Досега функциите на регулаторен орган изпълняваше Комисията по жалбите срещу пресата, която нямаше действителни правомощия и беше орган на жерналистическата и медийната саморегулация.

"Дейли телеграф" припомня, че към новия регулаторен орган ще има арбитражна комисия, която ще разглежда бързо и безплатно жалбите срещу вестниците.

Новият механизъм за регулиране на пресата обаче породи опасения, че във Великобритания свободата на словото е застрашена. Подобни притеснения изрази и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя призова британските власти да не използват скандала с незаконното подслушване като извинение за налагане на ограничения на свободата на словото, пише в. "Дейли телеграф."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят