Политическа вендета се отприщи в Брюксел заради Желева

Политическа вендета се отприщи в Брюксел заради Желева

Разединеният заради Румяна Желева Европейски парламент (ЕП) прехвърли топката в полето на председателя на Европейската комисия (ЕК), който да даде отговор за българския кандидат -комисар.

В писмо, изпратено в четвъртък от председателя на ЕП Йежи Бузек, Барозу е питан дали изказванията и декларацията на Румяна Желева за финансовите ѝ интереси отговарят на Кодекса на комисарите. Вторият въпрос е дали и след изслушването на тази кандидатка Жозе Барозу има доверие, че тя може да изпълнява ролята на комисар с определения ѝ ресор.

В писмото са споменати оценките на Комисията по развитие, която изслуша българския кандидат и според които тя не е отговорила задоволително на повечето от въпросите по ресора "Междунардно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Документът е подписан от всички политически координатори в Комисията по развитие, включително и от страна на Европейската народна партия (ЕНП), като в него се съдържа искане за отговор до петък вечерта.

"Ди Велт": Желева да направи услуга на България и Европа и да се откаже

Под заглавие "Еврокомисар без квалификация: вреда за имиджа на България" германският вестник "Ди Велт" помества коментар на Щефани Болцен, която наскоро публикува анализ за Желева, озаглавен "Гангстерска невеста за ЕК?".

Още

Щом Барозу получи писмото, ще отговори, заяви по-рано говорителката на му Пиа Аренкилде Хансен. От вторник вечер, когато избухна скандалът с Желева, Барозу не е правил лично нито едно изказване. Говорителката повтори, че няма промяна в изразеното вече становище, че Барозу има доверие в кандидатите за комисари на основата на внесените от тях в ЕК декларации за конфликт интереси.

Макар да се настоява Барозу да отговори в петък, не е сигурно, че той ще се съобрази с този срок, пише EUobserver. Правният отдел на ЕП трябва да даде становище в понеделник, отделно от това е възложена проверка от правната служба на ЕК.

Целта е да се установи кога Желева е прекратила участието във фирмата си "Глобал консулт". Тя твърди, че това е станало през 2007 г., когато за пръв път е избрана за евродепутат.

От фирмените регистри обаче се вижда, че това не е така. Тя напуска дружеството през 2005 г. и влиза отново през 2007 г., когато е евродепутат. Желева приключва с фирмата на 9 април 2009 г., когато продава дяловете си за 5000 лв.

Според сайта "Ню Юръп" предоставените от българския външен министър документи изчистват името ѝ, тъй като от отчетите на фирмата ѝ се вижда, че през 2007 и 2008 г. дружеството не е извършвало дейност.

Досега Барозу отказваше да вземе отношение по казуса, изтъквайки, че не може да се намесва, докато продължават изслушванията и оценките на кандидатите в ЕП.

В Еврокомисията освен това смятат, че евродепутатите искат ЕК да свърши тяхната работа. От ЕК неофициално посочват, че несъответствията в декларацията на Желева касаят периода, когато тя била евродепутат, така че ЕП трябва първо да види дали не са били нарушени собствените му правила.

Брюксел разтерзан от политическата драма с Желева

Брюксел вече е изцяло прикован от политическата драма около Желева, отбелязва Euobserver.

Желева, която е зам.-председател на ЕНП, има пълната подкрепа на партията си, но европейските социалисти не дават никакъв шанс на кандидатурата ѝ, поради което десните предприеха срещу тях ответен удар, дискриминирайки кандидат-комисаря им от Словакия.

Като не успяха да открият зле представил се досега кандидат – комисар от ПЕС, ЕНП изровиха изявление на словака Марош Шефчович отпреди четири години, според което ромите в неговата страна се възползвали от социалната система.

Въпреки че Шефчович, който трябва да бъде изслушан в понеделник от ЕП, вече декларира, че съжалява за тези си думи, ЕНП засили нападките. В четвъртък унгарката Ливия Ярока, която е единственият член на ЕП от ромски произход, определи изявленията на Шефчович като недопустими.

Политическата "вендета" в ЕП може да се разрасне. Групата на либералите обяви в четвъртък, че ще предприеме масирана атака срещу България, ако ЕНП нападне техния кандидат-комисар Оли Рен.

Левите не дават никакъв шанс на българската кандидатка

В същото време европейските социалисти обявиха в четвъртък, че не дават никакъв шанс на българския кандидат за еврокомисар и че тя е изправена пред отхвърляне от многопартийно мнозинството в ЕП. Председателят на Групата на Прогресивния съюз на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц възрази остро и на нападките, отправени от българския премиер Бойко Борисов.

Бившият бодигард на бившия комунистически диктатор в България няма право да ни атакува по такъв начин, изтъква Шулц, цитиран от пресслужбата на ПЕС.

Г-жа Желева е елемент от стратегията на Борисов да налага стила си на нападки срещу всеки, който не е съгласен с него. Призовавам председателя на Европейската комисия да отхвърли категорично такъв стил. Г-жа Желева и нейната некомпетентност са това, което представя правителството на Борисов, посочва Шулц.

Преди ден той е уведомил писмено председателя на ЕК, че извън сериозните твърдения за финансови нередности около Румяна Желева, според ПЕС тя не е достатъчно добра за комисар.

Време е да се обмисли положението и да се направят необходимите изводи, заявил той пред Барозу, цитиран от пресслужбата на групата.

Според Мартин Шулц, ако Румяна Желева остане номинирана за комисар, тя трябва да премине през ново изслушване. Страхувам се обаче, че това второ изслушване ще бъде по-лошо и от първото. Нейното представяне не остави никакво съмнение, че тя е некомпетентна, казва в заключение той.

Либералите: Няма конспирация, г-н Борисов

"Напълно неприемливо за един министър-председател е да се изказва с толкова остър език по отношение на европейски депутати, които просто си вършат работата по време на препитването на кандидатите за новата ЕК", заяви и председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат.

Право и задължение на европейските депутати е да задават всякакви въпроси, за да се изясняват нещата и да няма замитащи ги под килима неразбирателства, което би създало риск от трудности на следващ етап, добавя той.

"Можем само да сме заинтересовани от прозрачността и отчетността и това не в рамките на играта на конспирация, за която споменава премиерът Борисов", посочва още Ги Верхофстат.

"Г-н Барозу трябва да си зададе въпроса наистина ли иска да разполага с най-добрия екип. А няма да е лошо г-жа Желева да прецени наистина ли това е работата за нея", заяви от своя страна британският депутат от АЛДЕ Андрю Дъф, който е докладчик на ЕП по изслушванията на кандидатите за комисари.

Групата на ЕНП, която е най-голяма група в ЕП, вече обяви, че дава подкрепата си за Желева, обвинявайки политическите опоненти в "лов на вещици".

Зелените биха подкрепили нова българска кандидатура

Зелените в ЕП биха подкрепили издигането на нова българска кандидатура за еврокомисар на мястото на Румяна Желева, казва в четвъртък пред радио Дойче веле холандската евродепутатка от фракцията на Зелените Юдит Саргентини.

"Чакаме резултата от проверката. Ако се окаже, че г-жа Желева не е казала цялата истина, тогава от г-н Барозу ще очакваме да изиска нова кандидатура", казва Сергентини.

Заради кризата с Желева и ответния удар на ЕНП срещу словашкия кандидат -комисар, гласуването на ЕК може да бъде отложено, тъй като съставът ѝ се одобрява "ан блок".

Възможно е да се стигне до оттеглянето на Желева и замяната ѝ с друг български кандидат, както и до смяна на ресора ѝ, за да се отговори на критиките, че не е компетентна да отговаря за вече определения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?