Политическата криза тласна рязко безработицата в Каталуня

Политическата криза тласна рязко безработицата в Каталуня

Официалната безработица в Каталуня се е повишила рязко през октомври, сочат публикувани в петък данни, цитирани от Ройтерс.

 

Регистрираните безработни в региона са повече от където и да било другаде в Испания на фона на "бягството" на компании в разгара на най-тежката политическа криза от десетилетия.

Близо 2000 компании вече изнесоха централите си от Каталуня в други испански райони заради политическата несигурност.

На 6 октомври испанското правителство одобри указ, който улесни компаниите да прехвърлят юридическия си адрес на територията на страната. Изменен бе корпоративният закон, така че компетентен за подобна промяна да е управителният съвет на дружествата.

 

Промяната даде възможност на фирмите в Каталуня да местят юридическия си адрес в друга испанска област, без да е необходимо да свикват извънредно общо събрание на акционерите за тази цел.


През октомври броят безработните в Испания е нараснал за трети пореден месец - с 1,67 процента или 56 844 души спрямо септември - до 3,47 милиона, според днешната статистика на министерството на труда.

Само Каталуня отчита увеличение от 3,67 процента или 14 698 безработни, което е най-голяма загуба на работни места в сравнение с всички региони. Автономна област Мадрид отчита едва 0,08 на сто покачване на безработицата.

Вчера испанската централна банка предупреди, че ако несигурността около инициативата за независимост продължи, то това може да забави икономическия растеж и да намали създаването на заетост през идните няколко месеца, припомня Ройтерс.

На 27 октомври каталунският парламент утвърди резолюция за обявяване на независима република, чието действие вече бе спряно от Конституционния съд на страната. Сенатът (горната камара на парламента) на Испания одобри искането на Мадрид за задействане на член 155 от конституцията на кралството, който никога преди не е прилаган и позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?