Политическата криза в Италия разклати пазарите

Карло Котарели

Задълбочаването на политическата криза в Италия разтърси пазарите и доведе до втори ден на спад на италианските и европейските борси.

Карло Котарели, който бе номиниран от италианския президент Серджо Матарела да състави правителство, се очаква да представи по-късно във вторник списъка с кандидати за новия кабинет, но инвеститорите остават скептични, посочва Асошиейтед прес.

Италианският фондов пазар започна днешната търговия със спад от 1,8 на сто, след което низходящата тенденция се задълбочи до 2,6 на сто.

Спредът (разликата в лихвите) между италианските и германските 10-годишни облигации, нарасна до 235 пункта - най-високото ниво от ноември 2013 година. Лихвите по италианските ценни книжа се повишиха до 2,9 процента.

Опитът на популистките партии "Лигата" и Движение "Пет звезди" да съставят правителство претърпя неуспех преди два дни, когато предложеният от тях кабинет бе отхвърлен от Матарела заради номинацията на евроскептик за министър на икономиката.

Изправено пред твърда опозиция, правителството на Котарели, вероятно няма да успее да спечели вота на доверие по-късно тази седмица, което ще изправи Италия пред нови избори през есента.

Инвеститорите се опасяват, че нови избори могат да се превърнат "де факто" в референдум за членството на Италия в еврозоната и ролята на страната в ЕС, уточнява Ройтерс.

Доходността по краткосрочните италиански облигации, която е сред най-чувствителните показатели за политическия риск, нарасна с 80 базисни пункта до най-високото си ниво от края на 2013 година.

Еврото поевтиня под прага от 1,16 долара за първи път от над половин година, губейки 0,3 на сто от стойността си за деня. Спрямо швейцарския франк единната валута отстъпи със сходен темп до 1,1528 франска за едно евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?