Политическата криза в Македония ескалира: Протестиращите разбиха президентството

Управляващата ВМРО- ДПМНЕ обвини опозицията и Сорос, че готвят украински сценарий

Политическата криза в Македония е на път да ескалира, след като протестиращи в Скопие нахлуха в сряда вечерта в канцеларията на президента Георге Иванов и я изпочупиха в знак на протест срещу решението му да обяви обща амнистия на всички замесени в скандала с подслушването.

 

Протестиращите са разбили прозорците и са изхвърлили навън мебели и документи, които след това са запалили.

 

Изпочупени са прозорците и на близката сграда на министерството на правосъдието, а демонстрантите са хвърляли камъни и яйца по правителствени сгради.

 

Стигна се до сблъсъци с полицията, която използва палки, за да разпръсне хората. По информация от полицейски източници в сблъсъците има ранени и арестувани.

 

Протестът ескалира след неуспешния опит на част от няколкото хиляди демонстранти да пробият полицейския кордон и да достигнат до парламента.

 

След това те се върнаха при офиса на президента Иванов, където успяха да проникнат. После голяма част от тях тръгнаха към централата на ВМРО-ДПМНЕ, но и там се натъкнаха на полицейска охрана, с която се сблъскаха.

 

Протестите избухнаха, след като в понеделник президентът Георге Иванов помилва 56 политически фигури – от управляващите и опозицията, замесени в скандал с подслушвания.

 

Oпозицията поиска оставката му, а хиляди излязоха по улиците на Скопие с искане за оттеглянето му. Решението на Иванов бе порицано и от международната общност.

 

След протестите управляващата ВМРО-ДПМНЕ осъди изявлението на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ и нейния лидер Зоран Заев, излъчено по телевизията, за това, че е възможен украински сценарий в страната.

 

"Това, което каза престъпникът Зоран Заев, дивите орди на СДСМ и Сорос тази вечер започнаха да го изпълняват по улиците на Скопие. Без никаква съвест и грижа за бъдещето на страната, престъпникът Заев открито каза, че в Македония сериозно са поставени основите за украински сценарий", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.

 

Еврокомисарят па разширяването на ЕС Йоханес Хан призова всички политически лидери в Република Македония да се върнат на масата за преговори.

 

Македонската опозиция миналата година разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти и съдии, манипулиране на изборите и други злоупотреби.

 

ЕС организира преговори между основните партии в Македония, които доведоха до споразумение, според което бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които сега се очаква да се произведат през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани