Политическата криза в Македония ескалира заради албанския език

Георге Иванов отказа да даде мандат на Заев, протестите продължават

Политическата криза в Македония ескалира заради албанския език
Няма изгледи за решаване на политическата криза в Македония, която вече месеци тресе страната. Победителят на предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, а президентът Георге Иванов отказа да даде мандат на  Социалдемократическия съюз Зоран Заев заради връзки на партията с Албания. 
 
На този фон протестите в страната продължават, като се стигна и до блокиране на пътища с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и три албански партии. 
 
Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.
 
Лидерът на Социалдемократическия съюз Зоран Заев призова президента Георге Иванов да преразгледа решението си да откаже мандат. По думите му Иванов е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока криза.
 
"Иванов пречи на легитимното предаване на управлението в страната. Той действа в услуга на Никола Груевски, който потъва. СДСМ няма да позволи никой да си играе с държавата. Призовавам гражданите да не се поддават на провокации и да запазят спокойствие", каза Заев, цитиран от БГНЕС.
 
Георге Иванов обаче е на мнение, че след проведените избори на 11 декември чужда държава (Албания - бел.ред.) и нейният премиер директно са се намесили във вътрешните работи на страната и в чужбина е била изготвена т.нар. Албанска платформа. 
 
"Очаквах политическите партии да осъдят този акт... Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи. Съвестта не ми дава право да дам мандат", заяви президентът в сряда вечерта. 
 
През последните дни има масови протести в столицата Скопие и в останалите градове на страната срещу т.нар. Албанска платформа, които продължиха и в четвъртък. 
 
След като стана ясно решението на Иванов, албанският премиер Еди Рама коментира, че "албанците са държавотворен народ, без който не може да има Република Македония". 
 
Само няколко часа, след като македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство поради опасността от изпълнението на чужда /албанска платформа, бел.ред./ програма, Еди Рама се обърна към Иванов през Фейсбук и коментира, че албанският не е враждебен език, а език на държавотворния народ на Македония. 
"Без албанците няма да има Македония, уважаеми г-н президент", добави Рама. 
 
Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан призова от своя страна всички македонски политически лидери, включително и президентът Георге Иванов, да зачитат изборните резултатите от последните избори.
 
В коментара в Туитър Хан пише, че "в демокрацията трябва да се приема парламентарното мнозинство, дори и тогава когато това не Ви харесва. Поради тази причина очаквам всички политически лидери и институции да дадат път на демократичния процес, който е в интерес на гражданите".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят