Политическата криза в Португалия заплашва спасителния план за страната

Социалистите и управляващите спряха преговорите

Политическата криза в Португалия заплашва спасителния план за страната

Основната португалска опозиция - социалистите и управляващата коалиция са прекъснали преговорите си, като са оставили на президента да реши как да бъде сложен край на политическата криза, която застрашава спасителния план за страната.

Лидерът на социалистите Антонио Жозе Сегуро  каза, че двете коалиционни партии са "направили невъзможно постигането на компромис по пакта за национално спасение", тъй като са отхвърлили повечето от предложенията на социалистите.

"Има две различни схващания за излизане от кризата. След като това стана ясно, вече нямаше смисъл да продължаваме да преговаряме само в името на преговорите", каза Сегуро, цитиран от Ройтерс.

Португалската политическа криза започна като вътрешни политически разногласия в управляващата коалиция и прерасна в спор за спасителния план.

Социалистите искат да бъде предоговорена спасителната програма на стойност от 78 милиарда евро, за да се смекчи политиката на икономии, която задълбочи най-тежката рецесия в Португалия от 70-те години на миналия век.

Правителството твърди, че отказът от икономии ще накърни доверието на кредиторите и инвеститорите към страната. По думите на Сегуро най-големи спорове е имало по въпроса дали да се приемат предложените от правителството бюджетни съкращения в размер на 4.7 милиарда евро.

Продължаващите цяла седмица преговори между трите основни партии в Португалия обаче са в задънена улица, като това поставя под съмнение програмата за предоставяне на международна помощ на страната, отбелязва ББС.

 Президентът Анибал Кавако Силва се опитва да постигне споразумение за ”национално спасение”, с което да се подкрепят мерките, изисквани от кредиторите – ЕС и МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят