Политическата криза в Украйна ескалира

Украинският премиер Виктор Янукович свика в петък в центъра на Киев хиляди свои привърженици срещу намеренията на президента Виктор Юшченко да разпусне парламента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Според АП в митинга в подкрепа на премиера са участвали около 5 хиляди души, а според ИТАР-ТАСС – 10 хиляди.

В същото време привържениците на Юшченко, които участваха в Оранжевата революция в края на 2004 г. в събота също организират протести с призив за нови парламентарни избори.

Обстановката на централния киевски площад "Независимост", превърнал се в символ на Оранжевата революция, много напомня дните на президентските избори през декември 2004 г., издигнали Юшченко на сегашния му пост, посочва ИТАР -ТАСС. 

Напрежението между двата лагера в Киев не отслабва, въпреки че по-рано в петък Янукович обяви, че е постигната договореност с президента да се търси изход от разрастващата се криза. Към Киев са се отправили привърженици на Партията на регионите, чиято популярност е най-висока в южните промишлени райони на Украйна и в районите по границата с Русия на изток. От северните части на страната към столицата прииждат привържениците на Юшченко и Юлия Тимошенко, съобщи още ИТАР-ТАСС.

Блокът на Тимошенко, коалиционен партньор в парламента на пропрезидентския блок "Нашата Украйна", също настоява за разпускане на парламента и за предсрочни парламентарни избори.

Парламентарната и правителствена криза в Украйна навлезе в сегашната си фаза, след като президентът Юшченко се обяви срещу масовото преминаване на депутати от неговия блок към мнозинството, което има в парламента Партията на регионите.

В четвъртък президентът поиска от премиера Виктор Янукович заедно да сезират Конституционния съд, за да се подкрепи т. нар. императивен мандат, който не допуска преливане на депутати от една парламентарна фракция към друга. В момента Партията на регионите има 260 от общо 450 депутати, със 74 повече в сравнение с избраните миналата година 184.

Ако този процес не бъде овладян, премиерът Янукович може да получи необходимото квалифицирано мнозинство от 300 души, или две трети от всички депутати, което ще му даде възможност да отхвърля президентското вето.

Споделяне

Още от Свят