Политическата криза в Украйна се задълбочава

Политическата криза в Украйна се задълбочава

Украйна навлезе в нова политическа криза, след като в петък през нощта имаше сблъсъци между между силите на реда и сътрудници на Управлението за национална охрана (УГО) - едните под контрола на премиера Виктор Янукович, а другите – на президента Виктор Юшченко. Те бяха последвани от изземането на контрола върху МВР от страна на Юшченко, отказът на ведомството да се подчини и връщането на работа на уволнения от президента генерален прокурор на Украйна Святослав Пискун, предадоха световните агенции.

В крайна сметка Виктор Юшченко нареди на подчинените му силови структура да обезпечат охраната на сградата на генералната прокуратура на страната, където Пискун влезе, подкрепен от отряда "Беркут", чиито бойци имаха сблъсък с УГО.

В петък депутатите от украинския парламент Върховната рада приеха обръщение към силовите структури, в което призоваха техните членове да "останат верин на конституцията и закона и със своята гражданска позиция да изведат Украйна от гражданския конфликт".

Народните представители също така назначиха нов вицепремиер, който да отговаря за координацията на работата на силовите структури. Такъв стана Александр Кузмук, който дълго време е бил министър на отбраната при президента Леонид Кучма.

Продължаващият спор между украинските политици за провеждането на предсрочни парламентарни избори, провокиран от указа на президента Виктор Юшченко за разпускане на парламента, започна да прераства в открит конфликт, коментира руският вестник “Время новостей”.

Засега не е ясно ще се състои ли въобще срещата на Юшченко с Янукович. По думите на премиера, тойю бил предложил на президента съвместна среща с председателя на Върховната Рада Александър Мороз, но идеята била отхвърлена.

В момента Юшченко провежда съвещание, в което участват представители на силовите структури, както и ръководителите на украинските региони.

В отговор на журналистически въпрос възможно ли е въвеждане на извънредно положение в страната, ръководителят на Съвета по национална безопасност Иван Плющ заяви, че засега не е възможно. В същото време обаче той не изключи възможността това все пак да се случи. "Това зависи от действията на представителите на коалицията и на премиера, коментира той пред агенция Интерфакс.

Паралелно спешно заседание провежда и кабинетът, начело с Виктор Янукович.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?