Политическата криза в Украйна ще струва на Русия милиарди долари

В резултат на продължаващата в Украйна политическа криза руската икономика може да загуби от 2 до 4 милиарда долара, пише във вторник Газета.Ру. Нестабилната политическа ситуация в Украйна ще доведе до неизпълнение на договори и общо намаляване на деловата активност, освен това западните инвеститори ще започнат да напускат руския фондов пазар, смятат анализатори.

Украйна е най-важният търговски партньор на Русия, напомня Газета.Ру. през нейната територия минава до 80% от всичкия изнасян за Европа газ. Значителна част от руски и украински предприятия са сключили договори за доставка на оборудване, комплектоване и суровини. Ако ситуацията в Украйна в най-скоро време не се стабилизира, ще възникне заплаха от неизпълнение на сключените договори, което ще доведе до финансови загуби от страна както на украинските, така и на руските партньори, смятат анализаторите.

В понеделник Съветът за сигурност на Украйна заяви, че проточилата се политическа криза се отразява крайно негативно на икономическите показатели, а Националната банка на Украйна разпространи съобщение, че населението изтегля своите спестявания от банката. Търговете на основната фондова площадка на Украйна - Първа фондова търговска система - не се провеждат вече шести ден. Ситуацията в съседната държава може да се отрази негативно и на руския фондов пазар. За чуждите инвеститори събитията в Украйна са още едно свидетелство за нарастващите политически рискове, в това число и в Русия. Според мнението на анализаторите, част от чуждите инвеститори може да се оттегли от руския пазар, опасявайки за целостта на капитала си в променилите се условия. Загубите за руския фондов пазар в такъв случай могат да достигнат от 2 до 4 милиарда долара.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?