Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Политическата криза засилва вероятността от задкулисни уговорки за изборите

91 коментара
Политическата криза засилва вероятността от задкулисни уговорки за изборите
Г-н Томов, какъв е залогът на предстоящите президентски избори? Очаквате ли промяна на статуквото или по-скоро неговото утвърждаване?

По принцип президентските избори не решават кой знае какво в България, тъй като президентската институция не разполага с особени властови правомощия. В същото време обаче никога досега не е имало толкова рано преди изборите такъв медиен интерес към тях. И това се случва дори преди да са се оформили основните кандидатури. Големият медиен интерес показва, че явно партиите имат да решават някакви вътрешни противоречия. Оформя се ситуация на особен залог - изборите ще бъдат първият особен тест ”за” или ”против” това управление. Те вероятно ще покажат дали това правителство има потенциал да изкара мандата си или не. В този смисъл залогът може да се окаже по-голям, отколкото самите президентски избори са.

Промяна на статуквото е възможна, но е възможно да се случи и укрепване на статуквото. Твърде рано е да се прогнозира. Да, именно статуквото е поставено на карта на този вот.

До каква степен изходът от президентската кампания ще зависи от личността на кандидатите или тя ще е отражение на електоралната тежест на партиите?

И двете неща са важни. Българите обичат да казват, че искат да гласуват мажоритарно, но много често гласуват партийно. В същото време именно на президентските избори мажоритарният вот винаги е тежал доста. Няма да бъде ясно коя партия какви шансове има преди да се избистрят кандидатурите.

Очаквате ли да се възпроизведе под някакъв вид традиционният сблъсък ”ляво-дясно” и къде виждате алтернативата на сегашното управление?

Не един път съм изказвал публично своето мнение, че ГЕРБ е крайно лява партия. Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ не е толкова сблъсък между левица и десница в европейския смисъл на думата, колкото в балканския смисъл е сблъсък между бившата и настоящата компартия. Това трябва да се разбира като метафора.

Нищо дясно не виждам в политиката на ГЕРБ през последните две години, но ще ни отклони много от темата, ако кажа защо. От друга гледна точка, обаче, сблъсък БСП-ГЕРБ е възможен и може би това е най-вероятният балотаж на тези избори. Балотаж вероятно ще има и заради активността и заради факта, че ГЕРБ в момента нямат потенциал да спечелят на първи тур, а и никой друг няма. Това не е единственият вариант, който можем да мислим отсега.

Виждаме, че голям медиен интерес предизвиква евентуалната кандидатура на Меглена Кунева. Тя може да бъде мажоритарният играч в тази кампания. Пак обаче зависи. Ще има ли самостоятелна кандидатура на БСП? Коя ще е тя? Коя ще е кандидатурата на ГЕРБ? ДПС, според мен няма да изкарат играч, но поведението на гласоподавателите на ДПС също ще окаже влияние върху кампанията. Прекалено много са неяснотите, за да се прави някаква устойчива прогноза.

Какви са шансовете на Синята коалиция? Каква заявка биха направили с Румен Христов и каква със Светослав Малинов?

Румен Христов няма шанс за стане президент. Ако остане той, това ще бъде автогол за Синята коалиция. Логичният избор на човек, който търси своята политическа изява чрез дясна партия е Светослав Малинов.

Доколкото го познавам, той е последователен дясно мислещ човек. Той би могъл да даде добра публична заявка в една такава кампания. В същото време аз не вярвам, че кандидатът за президент на Синята коалиция ще бъде излъчен от ДСБ. Споделям опасенията на г-жа Надежда Нейнски, че този мач е уговорен. Личното ми мнение е, че Малинов е много по-подходящ кандидат от Румен Христов.

Публично се изказаха съмнения, че има уговорка между ръководствата на СДС и ДПС за издигането на Румен Христов. Логично ли ви звучат тези твърдения?

Допускам, че такава уговорка има. Мисля, че става дума за политически комбинации, които за съжаление нямат нищо общо с настроенията и нагласите на традиционните избиратели на СДС и ДСБ. Христов е неизбираем, Малинов е възможна кандидатура, но той надали ще бъде издигнат от Синята коалиция, защото това ще доведе до сътресения между двете партии, а те ще се опитат да ги избегнат.

Каква ще бъде играта на ДПС, които досега винаги са били балансьори на тези избори?

Те са толкова затворена партия, че трудно може да се каже. Аз не разбирам от политическо задкулисие. Според мен ДПС няма да издигне свой кандидат, защото не виждам резон в това. Не мога да преценя дали в тези избори ще участват гласоподавателите на ДПС и кого ще подкрепят. На втори тур при предните избори беше ясно, че ще отидат към Първанов. Но тогава другият участник беше Волен Сидеров и нещата бяха очевидни.

Носи се слухът, че ДПС често решава президентски избори, но този слух ми изглежда малко преувеличен. Най-сериозни съмнения, че тези гласове са изиграли решаваща роля, имаше при първия мандат на Георги Първанов, когато разликата между него и Петър Стоянов наистина не бе голяма. Доколкото си спомням, обаче, тогава Първанов печелеше и без гласовете на ДПС. В останалите случаи напук на онова, което се носи публично, ДПС не е решавало президентски избори. Мисля, че и сега няма да ги реши.

Т.е. става дума за спекулации?

Да. Има един ажиотаж около особената роля на ДПС на президентските избори, който обаче не се потвърждава от данните. При втория мандат на Първанов е смешно да се говори това, защото той спечели в съотношение 3:1 спрямо Сидеров. При първия му мандат, повтарям, има някакво съмнение. Преди Стоянов спечели убедително спрямо Маразов. Същото важи и за избора на Жельо Желев.

Коя е голямата неизвестна преди тези избори?

Това е Кунева. Въпросът е дали тя ще може да разчупи монополите.

Каква е възможната политическа конфигурация, която би могла да застане зад нея?

Тя няма нужда от политическа конфигурация. Напротив. За нея е много важно да се пази като дявол от тамян от пряка партийна подкрепа. Тя може би ще бъде подкрепена от партия, но няма да направи глупостта да се остави да бъде издигната от партия, примерно НДСВ. Кунева може да разчита на това, че като публично възприемане е антипод на Бойко Борисов. Тя може да разчита на европейското си излъчване, а в представата на българите е, че президентът трябва да може добре да представлява държавата навън. Това би ѝ позволило да спечели гласове буквално от целия политически спектър.

На този етап обаче това е само една хипотеза. Ако ситуацията преди изборите се невротизира и се случи рязък фронтален сблъсък между кандидатури на ГЕРБ и БСП, Кунева може да остане в сянка и да получи много по-нисък резултат от възможния в момента. Според мен за нея ще е много по-голям проблем да отиде на балотаж, отколкото да спечели балотаж.

В ГЕРБ друг печеливш кандидат освен Бойко Борисов вижда ли се?

Аз не съм сигурен и за Бойко Борисов. Със сигурност би стигнал балотаж, но след това би могло да стане сложно. Зависи как ще се развие отношението към ГЕРБ в следващите няколко месеца. В момента ГЕРБ са в ситуация на свободно електорално падане. Те постоянно губят подкрепа.

Недоволство срещу това управление нараства от ден на ден и към момента изглеждат сякаш те са фаворити в тази кампания, но не е сигурно дали ще е така след няколко месеца. Въпреки това несъмнено Борисов е най-силната кандидатура, която биха могли да издигнат. Само че за самия него би било рисково да се яви в една такава кампания, защото ще се възприеме като бягство от отговорност, поредното такова. Това също може да доведе до отлив. Аз обаче съм останал с впечатлението, че Борисов не е тръгвал на кампании, в които да не е предизвестеният победител. Мисля, че той не е и от хората, които биха имали кураж да се заемат с една такава кампания. ГЕРБ могат да издигнат кандидат, който да изглежда по-умерен, по-компетентен, с по-добра опаковка за навън от Борисов.

Вече публично се тества името на Йорданка Фандъкова.

Фандъкова е една симпатична жена, която създава впечатлението, че е послушен изпълнител на чужда политически воля. Съмнявам се, че българите биха подкрепили такъв кандидат. Като кмет на София тя има по-добри шансове. Плевнелиев е по-сериозен избор от този тип, защото също има сериозно излъчване и се приема добре. Според мен има и други хора, които биха могли да участват в такава кампания от ГЕРБ. Интересен е вариантът с изваждането на кандидатура, която не е пряко свързана с ГЕРБ, но е близка до тази партия, примерно Петър Стоянов. На тези избори ще бъде много важно коя е кандидатурата. Например, ако ГЕРБ издигнат Цветан Цветанов, няма и балотаж да видят, макар да се убедени, че техен кандидат ще спечели изборите.

БСП засега не издига кандидати. Според вас каква е причината – липса на кандидати или конфликт с Първанов?

Липсата на личности е повсеместна болест в българската политика. Очевидно във всички партии се говори, че трябва да издигат непряко свързани с партийния живот кандидатури, но вътрешните страсти са такива, че в крайна сметка това не става. На мен ми се струва, че БСП и ГЕРБ са в взаимно дебнене за тази кампания. БСП не бързат да взимат решение. Публично се коментира хипотезата, че могат да се въздържат от издигането на кандидат и по-тихичко да подкрепят Кунева като кандидат с потенциал да спечели срещу човек на ГЕРБ. Аз не изключвам дори да се стигне до задкулисни политически договорки около тези избори, за които избирателите да не бъдат информирани.

Очевидно е, че България е в политическа криза, че поредно българско правителство губи социална база в хода на мандата си, че социалното недоволство нараства твърде много... В такава ситуация българските политически елити започват контакти помежду си в търсене на изход от ситуацията без да се допусне разширяване на кризата. В подобна ситуация всеки гледа да пази своите позиции. Аз не говоря за гадни договорки, а за пазарлъци, които да останат невидими за публиката.

Единственото ясно нещо е, че никой не може сам да спечели тези избори. ГЕРБ се опитват да поддържат поведение, че това е възможно, но това е част от политическия им пиар. Мисля, че те самите не си вярват.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

91 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. поп Грую
  #91
 2. Mooning
  #90
 3. N
  #89
 4. nestinara
  #88
 5. @@@
  #87
 6. питащ
  #86
 7. xxx
  #85
 8. поп Грую
  #84
 9. поп Грую
  #83
 10. поп Грую
  #82

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.