Политическата неяснота в Италия няма скоро да се разсее

Политическата неяснота в Италия няма скоро да се разсее

Повече от седмица след парламентарните избори, завършили без категоричен победител, италианците нямат представа как ще изглежда бъдещото им правителство и вероятно така ще е още много седмици.

Изборите от 4 март доведоха до парламент, в който никоя партия не разполага с абсолютно мнозинство. Дясната коалиция получи общо 37 процента от гласовете, а антисистемното Движение "Пет звезди" се очерта засега като най-голямата политическа партия в парламента с 32 процента от гласовете.

Това означава, че и двете политически сили не успяха да си осигурят работещо мнозинство в двете камари на италианския парламент и оставиха на победената левоцентристка Демократическа партия възможността да играе важна роля при съставянето на новото правителство.

Въпреки това Демократическата партия обяви, че иска да излезе в опозиция, а и няма никакви признаци за затопляне на отношенията между Движението "Пет звезди" и най-голямата партия в консервативния блок, крайнодясната Лига, смятани от мнозина като двамата ясни победители на тези избори.

Какво ще се случи сега?

Парламентът започва работа

Следващият важен етап ще бъде 23 март, когато новият парламент ще се събере на първото си заседание и веднага премине към избор на председатели на горната и долната камари, защото това ще покаже кои партии работят заедно.

Ако не се стигне до сделки, вотът за председател на долната камара може да се проточи с дни, защото победителят в това гласуване трябва да си осигури абсолютно мнозинство. В Сената, напротив, при три тура без победител с абсолютно мнозинство, се преминава към балотаж.

"Пет звезди" и Лигата заявиха, че очакват всяка от тях да получи председателското място в една от камарите. Медиите съобщават, че бившият премиер Силвио Берлускони е заплашил да развали съюза си с Лигата, ако тя сключи сделка по този въпрос с "Пет звезди". Но ако двете партии гласуват заедно, за да си осигурят тези престижни постове, това не означава автоматично, че са готови да минат на следващия етап и да съставят правителство.

Щом бъдат избрани двамата председатели на камарите, ще може да бъдат съставени парламентарните групи и това ще отвори пътя към консултациите на президента.

Президентът

Президентът Серджо Матарела ще играе ключова роля в опитите за намиране на изход от политическия застой. Ако председателите на двете камари бъдат избрани бързо, той ще започне консултации с партийните лидери веднага след Великден, който е на 1 април. Той ще се срещне с всяка от групите поотделно и ще изслуша техните виждания как да се излезе от безизходицата.

 

Държавен служител, пожелал анонимност, заяви, че президентството няма краен срок за постигане на споразумение и че оттам са готови да проведат два или дори три кръга преговори, за да се намери изход от безизходицата. След изборите през 2013 година, които доведоха до подобна ситуация без ясен победител, но само в Сената, бе необходимо да минат 40 дни от откриването на парламента, за бъде образувана коалиция.

Политическо решение

Президентът първоначално ще търси "политическо решение", с три възможни резултата - съюз между Демократическата партия и десницата, между Демократическата партия и Движението "Пет звезди" или между Движението "Пет звезди" и Лигата.

 

Ако никой от тази сценарии не се реализира, според някои анализатори може да се върви към правителство на малцинството, в което една партия или група ще сформира правителство, което ще бъде поддържано живо в парламента благодарение на външната подкрепа на друг политически блок или партия. Италия е имала само две такива правителства в историята, през 1963 г. и през 1976 г., но и двете просъществуваха само няколко седмици. Матарела почти със сигурност ще търси сериозни гаранции, че подобно правителство би могло да оцелее този път поне година.

"Правителство за всички"

Ако не бъде намерено политическо решение, Матарела би опитал да установи дали той ще намери подкрепа за сформиране на "правителство за всеки" или за "президентско правителство", надявайки се, че всички партии биха подкрепили правителство, съставено от технократи с ограничен дневен ред - например, съставянето на бюджета за 2019 година -,и организиране на нови избори следващата година. И Движението "Пет звезди", и Лигата изключиха възможността да подкрепят подобен вариант.

Предсрочни избори?

Цитираният по-горе държавен служител каза, че Матарела няма да бърза и отхвърли възможността за предсрочни избори преди летните месеци юли и август. Така че, ако се стигне до задънена улица, най-ранната дата за нови избори би била през октомври тази година. В съвременната италианска история никога не се е случвало предсрочни избори да са се провеждали веднага след вот без категоричен победител. От 1946 година насам най-краткият мандат на италиански парламент е бил 20 месеца - в периода 2006-2008 година.

Кой управлява Италия междувременно?

Отиващият си министър-председател, лявоцентристът Паоло Джентилони трябва официално да подаде оставка, преди да се събере новият парламент. Той ще продължи да изпълнява функциите на премиер до съставянето на ново правителство.

 

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?