Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Политическата пукотевица около дълга се очаква да стихне с гласуването му

Калфин увери, че НС ще има думата за всеки изтеглен лев, а Борисов апелира към грамотността на журналистите

9 коментара
Ивайло Калфин

Разправиите между управляващите и БСП, от една страна, и сред самите управляващи – от друга, посветени на дълга от 16 млрд. лева, чието одобрение парламентът отложи за идната седмица, продължиха и през почивните дни без промяна в позициите. Очевидно такава се очаква, тъй като председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ и Гроздан Караджов от Реформаторския блок (РБ) изразиха увереност, че решението ще се гласува в сряда.

Вицепремирът и социален министър Ивайло Калфин увери, че "за всеки лев", който се тегли, "парламентът ще гласува отделно решение, така че той може да прецени дали са необходими или не тези средства". Калфин за пореден път в неделя защити предложението на правителството за ратификация на договора с банките посредници за дълга, което съпартийците му от АБВ отказват да подкрепят. От АБВ, както и от Патриотичния фронт (ПФ), които също са част от управляващото мнозинство, настояха емисията да е 12 млрд. лв.

Реакцията на съпартийците си Калфин отдаде на това, че финансовият министър не е провел предварителни консултации и АБВ са са се обявили против по същия начин, по който през декември са били против промените в пенсионния модел, прокарани от ГЕРБ.

"Партньорските отношения не означават, че парламентарните групи тичат след всяко предложение, внесено от Министерския съвет и ми се струва, че тогава министър Горанов отчете, че прибързано е внесено предложението. Мисля, че и сега, ако сметне колко време прекара в парламентарните групи след внасянето на предложението, ако го беше направил преди да го внесе, сега нямаше да говорим на тази тема", добави той.

"Това не е дълг за изтегляне на нов заем. Тези гласувания ще стават напред в годините и парламентът ще има думата върху всеки лев, които се тегли, така че нямам забележки по него. Освен старите задължения, трябва да прибавим и бюджетните дефицити, които ще се формират 2015-а, 2016-а и 2017-а година, защото и те трябва да бъдат покрити отнякъде и не трябва да забравяме, че това, което се гласува сега, е споразумение с партньорски банки. От там нататък всеки лев, които реално се тегли ще бъде гласуван от парламента, така че няма как да бъдат изтеглени повече пари от толкова колкото са необходими за държавата", каза Калфин.

Той обясни, че е министър Горанов е дал разчети на всички парламентарни групи: "Това, което не се знае е, какви ще бъдат емисиите на вътрешен дълг през 2016-а и 2017-а година и затова някои от колегите казват, че имало разлика – 2 или 3 млрд. влизали повече в това гласуване. Отново казвам – те няма как да бъдат изтеглени на основата на това гласуване. За всеки лев, които се тегли от този заем, парламентът ще гласува отделно решение, така че той може да прецени дали са необходими или не тези средства. Това не е гласуване за заем".

ПФ: Покрай този заем се задават и едни 2 млрд. лв. за саниране

"Министър Горанов не успя да ни убеди за заема от 16 млрд. лв. Най-вероятно ще имаме още един или два разговора, след като се консултираме с нашите специалисти. Ще трябва доста усилия да положи, за да ни убеди. Ние имаме доста резерви и забележки, защото покрай този заем се задават и едни 2 млрд. за саниране, което на нас никак не ни харесва", каза депутатът Валентин Касабов от ПФ.

Менда Стоянова: Съгласие в сряда ще има

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обвини опонентите – на първо място БСП, че се опитват да извлекат дивиденти "от тази рутинна операция по сключване на договор с четири банки за организиране на дълг, а не за поемане на нов дълг".

Според нея критиките, че депутатите не били запознати в предложението, са неоснователни: "В първия момент, в който ние внесохме този документ в бюджетна комисия, поканихме министър Горанов и неговите специалисти, там нямаше представител на АБВ, нямаше представители на Патриотичния фронт, т.е. те умишлено не искаха да разберат за какво става дума".

"Явно, че те считат, че трябва да са в управлението, за да извлекат полза от това, но едновременно с това трябва да се опитат да запазят собствена автономия като се правят на опозиция в управлението", разясни Менда Стоянова отпора на АБВ и ПФ.

Съгласие преди сряда ще има, защото всички разбраха, че в тази ситуация изходът е само един - да се подкрепи това споразумение, защото това е отговорното поведение на държавата", заяви тя.

И допълни, че в "това споразумение с банките има изрични клаузи, които казват, че размерът на дадена емисия не може да бъде по-голям от лимита, определен от закона за държавния бюджет за съответната година. Така че разумът ще надделее".

Стоянова изтъкна, че споразумението е напълно съобразено със законите на страната и няма да бъде оспорено от Конституционния съд, ако БСП го сезира заради него: "Заплахите с Конституционния съд са също инструмент на цялата тази шумотевица".

Гроздан Караджов: БСП са в политическа покруса и всяват паника

Гроздан Караджов от Реформаторския блок (РБ) оспори думите на Стоянова, че с дебата за дълга коалиционните партньори търсят предизборни дивиденти: "Ние си имаме собствените си лица... Това се вижда и не е нужно да се доказва".

Според него е е толкова лошо тази тема да се политизира, защото изговарянето на всичко от всеки дава финалния поглед върху нещата. "Отпадат всички лъжи и манипулации, които БСП използваха, за да си натрупат политически дивидент, тъй като те са в политическа покруса. В момента трябваше да измислят нещо. Ако финансовият министър ни беше дал малко по-рано информацията, те нямаше да имат причина. Сега тяхното говорене е абсолютно манипулативно и което възражда страховете на хората, че се взимат някакви нови дългове и техните деца ще ги плащат. Точно тяхното говорене, което възражда страховете, точно те са изтеглили тези дългове. Тази формула, която е намерил финансовият министър, е полезна. С нея се надяваме да намалим лихвите", каза Гроздан Караджов.

Той заяви, че предложението в сряда ще бъде гласувано: "Руското лоби е в момента с намален политически капацитет, то винаги е било плащано от там, винаги е разтърсвало и разклащало страната ни. Сега има най-удобния повод, чрез говорене, без нито един факт зад гърба си да създаде такава паника и усещане за страх", каза той пред БНР.

Миков още не знае ще сезират ли КС, Мая Манолова иска национален митинг

Председателят на БСП Михаил Миков не даде яснота дали ще сезират КС: "Водени са такива коментари, защото за нас е ясно, че преговорите за този дълг са водени без мандат, без решение на правителството за даване на мандат, каквито са категоричните изисквания и на Закона за международните договори и на Закона за публичните финанси".

"Нека да видим как ще приключи дискусията и тогава ще преценим следващите си стъпки, включително и възможно поставяне на въпроса пред КС....Под общото мото "Всяко правителство е теглило“, въпросът е до колко ясно и прозрачно се обосновава необходимостта, защото тегленето на такъв голям дълг е едно признание за неспособност за справяне в икономическата сфера и това е очевидно. Остават като въпрос лихвите по дълга, как са подбрани банките, които ще реализират тази емисия", каза Миков в неделя преди заседанието на Националния съвет на БСП.

Според него държавата няма да изпадне в блокаж, ако заемът не бъде изтеглен, но до момента никой от БСП не е посочил каква е алтернативата.

Мая Манолова от БСП пък призова колегите си да организират национален митинг срещу новия дълг в сряда, когато предстои гласуването. До момента БСП организираха малоброен протест пред парламента, предимно с активисти на "Атака".

Борисов: Абсолютно нечестна е тази опорна точка за 16-те млрд. лева

"Тази опорна точка за 16 млрд. лева за съжаление върви всеки ден в медиите. 12 млрд. лева са за стар дълг, а другите са за това следващите три години да балансираме дефицита", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Абсолютно нечестно е, и ако ми поискат прошка за тази манипулация, с радост ще им дам", заяви той в неделя по адрес на БСП, които обаче го посъветваха да иска прошка от българския народ.

Борисов се обърна към журналистите и с уговорката, че те са достатъчно грамотни и ги помоли да обяснят на редакторите си, че въобще не трябва да се говори за 16 млрд. лева дълг.

"Нима 4 години не ми ядохте душата с Дянков за това, че държим 0.48% или под 2% дефицит? Най-малко ние сме заслужили да се каже подобно нещо", коментира Борисов по отношение на останалите 4 млрд. лева, които според финансовото министерство са предвидени за финансиране на дефицита. "Колко пъти в кампанията казах, че начина, по който харчат и съсипват държавата, и това което направиха с КТБ, след това ще се тегли дълг? Няма как да се правят реформи или да се занулят тези пасиви по друг начин. Абсолютно нечестно е!", повтори Борисов.


Само в енергетиката са близо 4 млрд. лева, продължи премиерът по отношение на задълженията на държавата и попита кой и къде вижда тези пари да могат да бъдат похарчени, след като има закон за държавния бюджет.

По думите му е нормално коалиционните партньори да имат претенции, но в случая не били прави, защото всичко им било обяснено от министър Владислав Горанов.

"Парите от остатъка няма да се харчат, защото остатък няма. На пръстите на тази ръка мога да ви кажа какво има да плаща държавата. И ще видите, че дори 16-те млрд. да ги платим веднага, пак няма да стигнат с около 2 млрд. лева. 300 млн. имаме за влакове - не са платени от 2006 година за влаковете "Сименс". Имаме 4 млрд. в енергетиката, тя представлява системен проблем върху рейтинга на държавата", продължи с изчисленията Борисов, като не включи санирането в сметката.

"Най-много се радвам на отношенията, които имаме с Радан Кънев в момента"

Той подчерта, че в ГЕРБ вече са по-улегнали, нови хора с толерантност и не им отива да се връщат назад "кой как натрупа през тази година и половина всички тези дългове". Запитан дали има напрежение в отношенията между него и Реформаторския блок, Борисов отвърна, че с Радан Кънев, с Петър Москов, с Лукарски и Кунева работят много добре. "Кунева сега сме я пратили във Вашингтон колко време. Ако нямахме доверие, щях да пратя Румяна Бъчварова, пратили сме г-жа Кунева. Тя представя нашата политика. Ако има напрежение, това няма да го бъде. Но най-много се радвам на отношенията, които имаме с Радан Кънев в момента. И той, и аз си имаме доверие", информира премиерът.

Преди това и Калфин обаче отчете, че четирите партии от мнозинството работят добре: "В правителството нямам претенции. Имам чувството, че добре работим с колегите. Сработихме се, колкото и някои хора да имаха съмнения. Мисля, че всички правим всичко възможно правителството да работи като един екип". Той допълни, че темите, по които мненията на АБВ и ГЕРБ се различават, са свързани с размера на доходите и данъците.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Alan Smithee
  #9

  Калфин се излага с прекалено традиционен костюм на социалпредател, т.е. скъсан от употреба ка пут

 2. Alan Smithee
  #8

  Пълна чалга, с нескопосани опити за перверзия.

 3. Nikolay Dishev
  #7

  Калфин е умен и разбран

 4. Milev
  #6

  Отдавна е ясно, че Горанов не е читав. Той е за смяна заедно с Писанчев и Лазаров. А колко харизматични и компетентни финансисти имаме.

 5. Dr. Mancho
  #5
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #4
 7. От Драгалевци
  #3

  Цитирам проф Христина Вучева

  -
  Още по темата

  Отложиха гласуването на заема от 16 млрд. лв.
  Отложиха гласуването на заема от 16 млрд. лв.
  19.02.2015 09:00 21 Прочети
  Фактите и демагогията станаха неразличими в спора за 16-те млрд. лева
  Фактите и демагогията станаха неразличими в спора за 16-те млрд. лева
  19.02.2015 08:00 4 Прочети
  Муравей Радев: Спорът за дълга е измислен, избираме посредници
  Муравей Радев: Спорът за дълга е измислен, избираме посредници
  19.02.2015

 8. hhhhhh
  #2

  То най-опасното е, че 240 мутри ще гласуват парите да отидат в офшорните сметки на децата и внуците им, а при нас ще изпратят ЧСИ Халаджова и Димоларова и ДСИ Ахмед Мехмед и Л.Станчев да запорират и отнемат имотите на дедите ни. Когато Калфин си публикува банковите сметки и имуществото, тогава да взема решения за дълговете на децата и внуците ми. Дотогава да си търси заплатата от съпартиеца си с имоти в ЮАР.

 9. hhhhhh
  #1

  И гласуването в НарСъбр да е поименно и да се показва по телевизията-а не после да ни съдите и убивате с поправката в Закона за енергетиката на Р.Овч.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.