Политически аутсайдери в Холандия искат българите да бъдат изгонени

Определението "българин" напоследък се използва като нарицателно сред някои от новаците в политическото поприще в Холандия. Според Емил Рателбанд от Листа на Рателбанд и Михаил Смит от Консервативната партия нелегалните българи трябва да бъдат изгонени от Холандия, съобщава Би Би Си и допълва, че двете партии засега имат нулеви шансове да получат места в бъдещия парламент.

Уличните музиканти от България дразнят всички. Освен това нелегалните българи тук се занимават и с проституция. На това трябва да се сложи край, смята Михаил Смит, член на градския съвет в Ротердам и кандидат на Консервативната партия за парламентарните избори в Холандия следващата седмица.

Преди няколко седмици в интервю за сп. "Тайт", холандския вариант на "Нюзуик", Смит заяви, че българските нелегални имигранти създават най-много проблеми в Холандия и задача на неговата партия е те да бъдат изгонени. За Би Би Си 26-годишният политик, когото повечето наблюдатели определят като крайно десен, каза, че според него срещу нелегалните имигранти трябва да се използва армията, която да ги залавя по улиците и да ги връща обратно в страните им.

Спирането на имиграционния поток към Холандия и решаването на проблема с огромния брой нелегални имигранти вътре в страната, се превърна в основна точка от дневния ред на много от наскоро създадените партии, които ще участват на парламентарните избори. Освен за консерваторите българи се превърна и в нарицателно название за създадената преди четири седмица Листа на Рателбанд, която също ще се бори за места в бъдещия парламент.

В интервю за Би Би Си лидерът ѝ Емил Рателбанд заяви, че нелегалните българи в Холандия се занимават с наемно убийство и обири. Всички нелегални имигранти вън, включително и българите.

Това е нашата програма, каза още Рателбанд. Петдесет и девет годишният бивш хлебар, известен също като гуру, който чете лекции за активизиране на позитивна енергия, се обяви категорично и против разширяването на Европейския съюз.

Според социологически проучвания партията на консерваторите, както и Листа Рателбанд, нямат никакви шансове дори за едно място в бъдещия холандски парламент. Смит и Рателбанд са представители на нищожна част от обществото и изказванията им по повод на имигрантите не отразяват нито политиката на правителството, нито преобладаващите настроения в страната, коментира за Би Би Си политическият наблюдател Петер Михилсен.

Двамата политици обаче са убедени в успеха си. Ако не спечеля поне две места в парламента, ще имигрирам във Фиджи, заяви лидерът на Листа Рателбанд. На няколко места продължава да се надява и консерваторът Михаил Смит, който в телевизионно интервю неотдавна бе заявил, че има само едно нещо по-лошо от негър - този, който го защитава.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?