Политически чадъри пречат на ГДБОП да се бори с контрабандата и корупцията

Политически чадъри пречат на ГДБОП да се бори с контрабандата и корупцията

Директорът на ГДБОП Ваньо Танов напуска поста си, защото службата е изчерпала възможностите си за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това съобщи самият той в четвъртък, след като оставката му бе приета. Съществуват политически чадъри над сивата икономика и стоково-акцизната контрабанда у нас, по линия на наркотиците и направление “Терор” не се засягат ничии интереси, така че работата върви, констатира той. В доклада си от юни Еврокомисията отчете недостатъчен напредък на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, но реши да не налага предпазна клауза, най-вече заради застъпничеството на еврокомисаря Франко Фратини, който високо цени министър Румен Петков.  

На въпрос оказван ли му е натиск, отговори, че в оперативната работа не е нужно натискът да е директен. Вътрешният министър Румен Петков отрече твърденията му. Не може да се говори за какъвто и да е натиск, заяви Петков и допълни, че нито той, нито друг в МВР е спирал разработки на ГДБОП.

Министърът е имал среща с шефа на ГДБОП и знае какви са причините за оставката му, но отказа да ги съобщи.

Имам свое обяснение, но не мисля, че трябва да го правя публично достояние, заяви още Румен Петков.

Попитан дали има конфликт между него и Танов, Петков заяви: "Ние не сме се събрали да се обичаме, а да работим."

На въпрос критикувал ли е Танов за разработката на БЧК, министърът отговори, че много рядко е критикувал свои подчинени, но не би желал да коментира този въпрос.

Танов ще изпълнява длъжността си до края на месеца, след което ще влиза в политиката. Твърди се, че партия ГЕРБ на Бойко Борисов ще издига кандидатурата му за кмет на Русе.

Няколко са версиите за т.нар. конфликт между министъра и антимафиота. Твърди се, че разривът настъпва при провала на акцията на ГДБОП срещу председателя на БЧК Христо Григоров. От шумотевица по този случай останаха само архивни спомени. През декември м.г. от дирекцията на Танов изтече информация, че членовете на комисията по хазарта, сред които и началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Александър Петров, са взели решение за издаване на лиценз в полза на разследвания в родината си за пране на пари турски бизнесмен Суди Озкан, въпреки изричното становище на българските служби. Скандалът занимаваше медиите и обществеността десетина дни, прокуратурата се самосезира, а Петров бе пратен в отпуск. След като проверката не намери данни за закононарушения, Петров се върна на работа.

В началото на т.г. не без участието на ГДБОП гръмна аферата за източване на пари от програма САПАРД, в резултат на което бяха повдигнати обвинения срещу няколко български бизнесмени, включително близкия до президента Първанов Людмил Стойков. Сигналът за нарушенията бе подаден от ОЛАФ.

Според друга информация конфликтът между Танов и Петков е по-скоро театрален, тъй като антимафиотът е свързан с кръгове от социалистическата партия, близки до бившата Държавна сигурност. В Русе се говори за близостта на Танов до бившия царски министър и близък до Мултигруп бизнесмен Димитър Калчев, който преди това бе кмет в дунавския град, подкрепен от БСП. Твърди се, че за поста в ГДБОП го лансирал бившият шеф на русенската полиция Александър Стефанов чрез Цвятко Цветков и Димитър Иванов - Гестапото.  Известно е, че вътрешният министър Петков не е в цветущи отношения с бившите началници от ДС. Самият Стефанов преди 1989 г. ръководил политическия отдел на ДС в Русе.

Споделяне

Още по темата

Още от България