Политически хаос в Южна Корея

В южнокорейския парламент се разразиха драматични сцени, след като президентът Но Му Хен загуби вота, с който се искаше отстраняването му от власт. Това означава, че правомощията му се отнемат до окончателното решение на Конституционния съд.

Заседанието на парламента започна със сбиване и юмручен бой, докато охраната се опитваше да изкара поддръжници на президента от пленарната зала, а други поддръжници плачеха и викаха "спрете преврата".

Решението за отстраняване на южнокорейския президент от власт е безпрецедентно, предаде Би Би Си. Опозицията го обвинява в некомпетентност и в нарушаване на неутралната му позиция, тъй като е заявил подкрепа за проправителствена партия в парламентарните избори идния месец. Преди началото на заседанието президентът се опита да намери изход от кризата, като се извини официално, но извинението му бе отхвърлено от опозицията.

Но Му Хен заяви днес, че се надява Конституционният съд да отмени обявеното от парламента предсрочно прекратяване на правомощията му, съобщи АФП.

Очаквам КС да вземе решение въз онова на закона, различно от политическото решение на парламента, заяви държавният глава.

Но Му Хен изрази надежда, че до няколко месеца ще може да продължи работата си като президент и допълни, че никога няма да се откаже от поста си.

Решението на парламента бе взето с безпрецедентно мнозинство от 193-ма депутати, като само двама гласуваха "против" отстраняването на държавния глава заради нарушаване на избирателния закон. Привържениците на Но не взеха участие в гласуването.

Веднага след вота пълномощията на Но Му Хен бяха прекратени. Функциите му ще се изпълняват от премиера Го Ку до произнасянето на конституционния съд, което трябва да стане в 6-месечен срок.

Решението на Конституционния съд трябва да бъде взето с мнозинство от две трети - 6 от 9-имата членове на съда, за да бъде потвърдено или отхвърлено решението на парламента. В случай на отхвърляне, правомощията на президента ще бъдат възстановени.

Споделяне

Още от Свят