Политически и икономически турбуленции във Великобритания

Консерваторите и лейбъристите затъват в лидерска криза

Дейвид Камерън говори в парламента в Лондон, зад него министрите на финансите Джордж Озбърн и на външните работи Филип Хамънд
Пет дни след референдума за излизане от ЕС Великобритания е обхваната от политически и икономически турбуленции. Двете основни партии – консервативната и лейбъристката - са в лидерска криза, а перспективите за икономиката на страната стават все по-мрачни. 
 
Заседанието на Камарата на общините в сряда се проведе в сюрреалистична обстановка, при която опозиционен лидер, когото депутатите от собствената му партия се опитват да отстранят, задаваше въпроси на министър-председател, обявил, че се оттегля. 
 
Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че Великобритания се изправя пред трудни икономически времена, след като британците решиха на референдум миналата седмица страната да излезе от ЕС. 
 
По думите му последиците от Брекзита ще бъдат тежки за Великобритания.
 
Не се съмнявам, че предстоят трудни икономически времена, заяви пред парламента Камерън, цитиран от Ройтерс.
 
Той допълни, че правителството няма да се откаже от правилата си за ограничаване на държавните разходи. Според него един от начините за реагиране в трудна икономическа ситуация е да се гарантира, че държавните финанси и икономиката ще останат здрави.
 
Затова не мисля, че ще бъде правилно да премахнем фискалните разпоредби, заяви Камерън, като отхвърли призива на лидера на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин за повече инвестиции.
 
Освен това по думите му правителството трябва да увери бизнеса, че конюнктурата няма да се промени, докато Великобритания не напусне ЕС.
 
Камерън каза също, че запазването на целостта на Обединеното кралство е от първостепенна важност. 
 
Корбин да подаде оставка 
 
Британският премиер призова Корбин да подаде оставка. "За бога, човече, върви си!", заяви Камерън пред парламента.
 
Депутатите от опозиционната Лейбъристка партия гласуваха недоверие на лидера си вчера, но той обяви, че няма да подаде оставка. Корбин бе остро разкритикуван за слабото си представяне в кампанията за референдума за членството в ЕС, на който британците избраха да напуснат съюза.
 
Срещу него гласуваха 172 депутати, а само 40 го подкрепиха.
 
В сряда пък, само два дни след назначаването си, новата министърка на образованието "в сянка", Патриша Глас подаде оставка. "Тази работа е мечтата ми, но обстановката е непоносима", написа тя в Туитър.
 
След референдума за членството на Великобритания в ЕС, на който надделяха евроскептиците, при лейбъристите настъпи остра криза. 
 
За два дни партията напуснаха около петдесет ръководни представители, включително две трети от състава на кабинета "в сянка", несъгласни Корбин да продължи да оглавява партията.
 
Започна надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия
 
Вече започнаха да се изясняват и кандидатите за приемник на британския премиер Дейвид Камерън на лидерския пост в Консервативната партия.
 
Министърът на труда и пенсиите Стивън Краб и министърът на бизнеса и иновациите и професионалното обучение Саджид Джавид съобщиха, че са се кандидатирали за лидер и заместник-лидер. 
 
Смята се, че кандидатурите им евентуално биха могли да спечелят гласовете на представителите на работническата класа.
 
Краб и Джавид произхождат именно от нея, а това контрастира с произхода на фаворита за лидерския пост и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, който е от висшето общество.
 
Очаква се Джонсън, както и министърът на вътрешните работи Тереза Мей също да се кандидатират за лидер на Консервативната партия.
 
Камерън обяви, че се оттегля от поста, след като избирателите решиха миналата седмица, че Великобритания трябва да напусне ЕС.
 
Номинации могат да се правят до утре, след което депутатите от Консервативната партия ще пресеят кандидатите и ще ги сведат до двама. 
 
Техните кандидатури след това ще бъдат подложени на вътрешнопартийни избори с участието на всички членове на партията, които ще определят кой от двамата ще застане на кормилото ѝ. 
 
Очаква се следващият премиер да бъде назначен най-късно до 9 септември съгласно график, определен от комитета, отговарящ за изборите за нов партиен лидер след решението на Дейвид Камерън да подаде оставка, предаде Ройтерс.
 
Партийното ръководството и т.нар. Комитет 1922 (включващ депутати консерватори, които не влизат в правителството), който отговаря за избора на нов партиен лидер, са единодушни, че изборът трябва да се извърши възможно най-бързо. 
 
Издигането на кандидати трябва да стане до 30 юни. Предложенията трябва да бъдат одобрени от целия комитет.
 
Камерън обяви, че ще се оттегли вследствие на резултата от референдума за членството, на който сънародниците му избраха Великобритания да напусне ЕС. Тъй като консерваторите са на власт, лидерът на партията автоматично става министър-председател.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа