Политически напрежения в Германия заради номинацията на Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен и отпадналият водещ кандидат на ЕНП Манфред Вебер

Номинацията на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК не даде на Германската социалдемократическа партия основание да се оттегли от управляващата коалиция, заяви един от временните лидери на социалдемократите, Малу Драйер, цитиран от Ройтерс.

Решението на Европейския съвет да номинира германската министърка на отбраната разгневи много политици от ГСДП, които го сметнаха като отказ на канцлерката Ангела Меркел от обещанието да подкрепи победител от изборите за Европейски парламент за заемането на длъжността.

Бившият лидер на ГСДП и бивш външен министър на страната Зигмар Габриел изрази мнение, че партията му трябва да напусне управляващата коалиция заради номинирането на министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, предаде Ройтерс.

"Ако канцлерката Ангела Меркел номинира Фон дер Лайен без одобрението на правителството, това е явно нарушение на правилата на федералното правителство и основание да излезем от коалицията", каза Габриел пред списание "Шпигел".

Той нарече "празни приказки" обяснението на Меркел, че се е въздържала, когато лидерите на ЕС са гласували номинацията на Фон дер Лайен на срещата на върха в Брюксел.
Социалдемократите, които са по-малък партньор в управляващата коалиция в Германия, трябва да се обявят срещу тази номинация, призова той.

Но премиерът на провинция Райнланд-Пфалц Малу Драйер, който е един от тримата временни ръководители на ГСДП, заяви пред германската обществена телевизия Цет Де Еф, че не може да обвини Меркел в нарушение на коалиционното споразумение. "Тя се въздържа при гласуването в Съвета", посочи той.

Меркел беше единственият лидер, който не подкрепи нейната близка съюзничка Фон дер Лайен на гласуването в Европейския съвет, след като едночасовите опити да убеди своите коалиционни партньори се оказаха безплодни, отбелязва Ройтерс.

На европейските избори на 26 май ГСДП отбеляза най-слабият резултат в историята си след Втората световна война. Мнозина политици от партията искат да прекратят участието си в коалицията с консервативния блок на Меркел.

"ГСДП се погрижи Германия да бъде единствената страна в Съвета, която не можеше да гласува за Германия", подчерта Маркус Зьодер, премиер на германската провинция Бавария. "Това със сигурност е уникален случай в историята на страната", добави той.

Германските социалдемократи се готвят да се противопоставят на Фон дер Лайен на европейско равнище, предаде ДПА. Отхвърлянето на социалдемократическия кандидат Франс Тимерманс от страни с десни правителства като Унгария засенчва номинацията на германската министърка на отбраната, заяви Томас Оперман, заместник-председател на Бундестага и член на ГСДП.

Водещият кандидат на ГСДП на изборите за Европарламент Катарина Барли даде да се разбере, че няма да подкрепи Фон дер Лайен на гласуването в парламента по-късно този месец.

Други германски партии също отправиха критики към начина, по който министърката на отбраната беше номинирана за председател на ЕК. Пренебрегването на системата с водещите кандидати от страна на националните правителства е фатален знак за европейската демокрация, заяви председателката на "Съюз 90/Зелени" Аналена Бербок.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа