Политически натиск демотивира служителите, борещи корупцията

Политически натиск демотивира служителите, борещи корупцията

Държавните служители, призвани да се борят с корупцията, са изложени на риск и оказване на политически натиск върху тях. Това ги демотивира да работят, особено когато са наясно, че над определени равнища “не се пипа”. Това е основният извод от проучване на “Прозрачност без граници”, посветено на укрепването на  капацитета за междуинституционално сътрудничество при противодействието на корупцията.

Изследването,  представено от социолога д-р Антоний Гълъбов в четвъртък, е направено сред работещите във всички специализирани звена и институции, ангажирани в борбата срещу корупцията.

Преди оповестяването на резултатите от изследването представителят на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис препоръча да се активизира работата на правителственото антикорупционно звено, ръководено от вътрешния министър Румен Петков. Според Хъмфрис усещането за корупция в България е навсякъде.

По думите на Бриджит Чернота, която ръководеше екипа за България на Главна дирекция “Разширяване” към Европейската комисия,  корумпираните и предлагащите подкупи у нас не трябва да си намерят място, на което да се скрият. Тя препоръча борбата с нерегламентираните плащания да не бъде само на думи, а Румен Петков ѝ отговори, че в България се прилагат европейските антикорупционни практики. 

Станишев: В ЕК са доволни от доклада ни за борбата с престъпността и корупцията

Първата оценка на мисията на Европейската комисия (ЕК) по доклада за изпълнението на ангажиментите на България за покриване на критериите за борба с престъпността и корупцията е, че той е много добре представен, заяви премиерът Сергей Станишев в четвъртък. Той бе запитан от журналист дали евентуално негативно становище на ЕК няма да се отрази лошо върху усвояването на средствата по европейските фондове.

още 

Резултатите от анкетата обосновават извод, че оперативното сътрудничество за справяне с корупцията трябва да е ежедневно, докато сега то е спорадично.

Според Антоний Гълъбов в момента координацията е добра само между агенциите във финансовото министерство и Сметната палата.

Липсата на координация между ведомствата е основен проблем в работата им срещу корупционните престъпления, смятат 76% от интервюираните.

Дежурният отговор за неадекватната законова база е поставен на второ място с 54,7%. Същият процент интервюирани сочат липсата на добре подготвени кадри. Недостатъчната обществена подкрепа за справянето с тази “морално осъдителна, но социално ефективна” практика, е поставена едва на последно място и е посочена като проблем от 39% от запитаните.

Партийни и административни чадъри

Липсата на воля за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, “чадър” – политически, партиен и ведомствен над “наши хора” - са най-честите допълнителни отговори на въпроса за основните проблеми в справянето на проблема. 

Негативните обществени нагласи са породени от недоверието в съдебната система като цяло (76,7%) и от недостатъчния брой осъдителни присъди за корупция (62,8%). Почти 50% посочват и политизирането на борбата против нерегламентираните плащания. Сред допълнителните акценти в отговорите се откроява страхът у лицата, на които са известни нерегламентирани плащания, да сигнализират компетентните органи.

За увеличение на заплатите като необходимо условие за повишаване на административния капацитет се обявяват 85%. Според 55% обаче  от “съвместните усилия на всички власти и цялото общество” зависи в най-голяма степен справянето с корупционните практики.

Социологът Антоний Гълъбов определи този отговор като принципно верен, но така формулиран, бил кух. Това, по думите му, показва бягство от конкретен отговор и въздържание от собствено мнение.

Според интервюираните очакваната промяна в нормативната уредба трябва да започне от усъвършенстване на приетия преди година Наказателно-процесуален кодекс, чиито механизми за доказване на плащанията под масата трябва да се опростят.

В някои от ведомствата се наблюдава формален тип отношение към подписаните съвместни инструкции и споразумения за противодействие на нерегламентираните плащания. Това допринася за повишаване на риска при усвояването на от еврофондовете.

Резултатите от анкетата показват необходимост от създаване на нови специализирани отдели, които изцяло да се занимават с рушветчийството. За подобно звено се обяви председателят на антикорупционната парламентарна комисия Бойко Великов (БСП). Според него е необходима политическа воля за създаването му. Освен към Народното събрание подобни структури има към прокуратурата, Висшия съдебен съвет и Министерския съвет.

Впечатлението на мисията на ЕК от доклада за изпълнението на ангажиментите на България по критериите за борба с престъпността и корупцията е позитивно, каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?