Политически панаир: Пловдив отмени сделката с Гергов, на ход е Варна

Преди 2 седмици хората искаха, сега вече не искат Пловдив да играе в този филм, мотивира се кметът Тотев

С единствен откровен мотив, че правят политика, пловдивският кмет Иван Тотев и общинските съветници от ГЕРБ изпълниха спешно нареждането на Бойко Борисов да отменят гласуваната само преди две седмици сделка за Пловдивския панаир, чийто мажоритарен собственик е червеният бизнесмен Георги Гергов.

Сега предстои същото да направи и Общинският съвет на Варна на предстоящата сесия на 2 май, след като през лятото на 2016 г. прие дарените от държавата 29 на сто от акциите на "Международен панаир Пловдив".

В сряда Изпълнителната комисия на ГЕРБ поиска отмяна на решението, за да не бъдат "петнени авторитетът и честта на ГЕРБ заради лични икономически интереси" на Гергов. На 13 април т.г. общинските съветници от ГЕРБ гласуваха заедно с БСП поисканото от кабинета "Борисов 2" придобиване на държавни акции в дружеството, с което разчистиха пътя Гергов да получи почти пълен контрол върху панаира.

В четвъртък Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи и на кмета на Варна Иван Портних и на съветници на ГЕРБ на сесията на 2 май да обсъдят и приемат решение на Общински съвет за предоставяне безвъзмездно на Министерство на икономиката на 29% от акциите в Пловдивския панаир. Мотивите са "продължаване на действията за консолидация на държавната собственост в "Международен панаир Пловдив" и париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ".

"Катарзисът" на Борисов настъпи след скандала с частната среща на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ. В резултат Гергов изпадна в немилост пред лидера на БСП Корнелия Нинова, която го принуди да се оттегли от Изпълнителното бюро.

24 часа след нареждането от София общинските съветници от ГЕРБ отмениха сделката, отбелязвайки рекорден трети пирует по темата в рамките на осем месеца.

Предложението бе внесено от областния управител на Пловдив Здравко Димитров с мотив "незаконосъбразност", който поради някаква причина досега му беше убягвал.

След това с 39 гласа "за" от 51 общински съветници, общината се отказа от дарените ѝ от държавата 20.63% от "Международен панаир Пловдив". Две седмици по-рано обаче съветниците бяха на друго мнение и приеха "подаянието" от държавата, както Тотев нарече акциите при първия отказ от тях през юли 2016 г.

Преди 2 седмици хората искаха, сега вече не искат Пловдив да играе в този филм

В сегашната си пледоария кметът Тотев се мотивира с променените настроения на пловдивчани и решение на ГЕРБ по никакъв начин партията да не се свързва със скандалите около мажоритарния собственик Георги Гергов от последните дни.

"Преди две седмици не малка част от пловдивчани искаха да вземем тези акции и да построим Дом на операта в Панаира, намираха това място за най-подходящо. В подписка бяха събрани над 13 000 подписа, но вече имаме други очаквания, имаме друга ситуация...В момента хората още не са готови да приемат решението за Панаира, а ние искаме то да е най-правилно. Ние правим политика, а не математика и понеже сме партия, насочена към хората, ги слушаме", обяви Тотев.

"А според хората Пловдив не трябва да играе в този филм, такива са очакванията на пловдивчани. Панаирът е над нас, над кмета, над Гергов. Хората няма да ги има, но панаирът ще остане винаги. Не трябва и няма да затваряме тази тема, просто ще изчакаме подходящия момент обществото да узрее за това", посочи Тотев.

"За" отмяната на решението гласуваха съветниците от ГЕРБ, Патриотичен фронт, Съюз за Пловдив, Реформаторския блок и Кауза Пловдив. Четирима общински съветници от БСП останаха верни на предходния си вот и гласуваха "против", а трима от ЗС "Ал. Стамболийски" се въздържаха.

Когато леките жени са по-достойни от политиците

Решението бе взето след бурен дебат, открит от социалиста Иван Петков – Бебето, който цитира пред съвета думите на Петко Славейков "Не сме народ, а мърша".

"Управляващите уж защитават интересите на Пловдив, а в същото време се грижат за рахата на политическия си лидер. Крайно време е тази олигофрения с Пловдивския панаир да спре. Да отхвърлим акциите. Да изпратим решение на Министерски съвет, че освен, че не ги приемаме, искаме да задействат връщането на акциите, дарени на Община Варна. Крайно време е задкулисията да спрат", призова Петков, който бе единственият социалист, подкрепил решението в ущърб на Георги Гергов.

Той се обърна към съветниците от ГЕРБ с думите, че управляващите и бъдещият премиер за трети път се превръщат в оскаруайлдовия герой Дориан Грей: "Пред хората с едни маски, а тяхната истинска картина се крие в тихи срещи на кафе, където идеологията е забравена, а ценностите потъпкани и единствено личните финикийски интереси взимат своя връх".

"Баба ми едно време ми каза – политиката е к**ва, но в нея винаги е имало достойни хора, в които народът вярва. Най-лошо е когато леките жени могат да бъдат по-достойни от политиците", завърши Петков, който настоя да има сериозно разследване на всяка една приватизационна сделка.

Не се страхуваме да дадем крачка назад

Слави Георгиев от ПФ заяви, че отново се подхожда емоционално към прагматичен въпрос и допълни, че все едно няма избран кмет, а кметски наместник, назначен от властта.

В отговор Радослава Ташкова от ГЕРБ декларира: "Не се страхуваме да дадем крачка назад".

Георги Колев от ЗС "Ал.Стамболийски" реторично попита, кое прави токсична сделката между Община Пловдив и панаира и по-малко тоскична тази с акциите на панаира, които прие Община Варна.

Кметът Иван Тотев отвърна, че скоростта на приеманите решения невинаги отговаря на настроенията на обществеността:"Има нова ситуация и трябва да се откажат тези акции".

Трети пирует за осем месеца

Настоящото решение Общинския съвет в Пловдив е трето по казуса за 8 месеца.

През юли 2016 г. правителството на Бойко Борисов реши да се откаже от всичките си акции в панаирното дружество (49.63% от капитала), като ги прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив (20.63%) и Варна (29%). По-големият дял отиде за морската община, защото двигател на сделката бе варненският кмет Иван Портних (ГЕРБ), който търси решение за станалата емблематична за града "дупка". Варненският общински съвет прие сделката, но съветниците в Пловдив я отхвърлиха, което беше пречка за реализирането ѝ. Мотивът за отказа на пловдивчани бе свързан най-вече с огромните дългове на панаира – около 50 млн. лв.

Нещата се обърнаха рязко дни след парламентарните избори след среща между Тотев, Гергов и бившият министър на културата от ГЕРБ Вежди Рашидов в началото на април. Те обявиха, че са се договорили палата № 1 на Пловдивския панаир да стане опера, като държавата и общината ще инвестират в проекта около 60 млн. лв. За да стартира проектът, трябвало общината да придобие предложените от държавата акции. Решението беше взето на 13 април.

След скандалната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, станала с посредничеството на местния лидер на БСП Георги Гергов, позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов рязко се смени. Това стана след като Гергов беше принуден да подаде оставка от ръководството на партията, а лидерът ѝ Корнелия Нинова обяви, че няма да позволи да се сложи петно на БСП, заради действия на нейни членове.

Няколко дни по-късно същият катарзис преживя и Борисов. Във Фейсбук заместникът му Цветан Цветанов написа, че Борисов заявил: "Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси".

ГЕРБ не може да носи срама, за нещо случило се през 2006 г.

В четвъртък пред журналисти пловдивският кмет Иван Тотев изтъкна, че решенията на най-голямата партия в страната се взимат от ръководството ѝ и те са въпрос на национална политика, в което няма нищо нередно.

ГЕРБ не може да носи срама и горчивината на хората за нещо, което се е случило през 2006 г., когато Гергов е станал мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, каза Тотев.

"Към това нещо отношение имат лидери на други партии и техни представители, които днес все още са част от този Общински съвет на Пловдив. Ние от ГЕРБ нямаме нищо общо с това и не искаме да бъдем обвързвани с нещо, което се е случило през 2006 г.", каза още Иван Тотев.

Раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и настоящ лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Сергей Станишев "подари" без търг и конкурс 49% от капитала на Международен панаир Пловдив на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между община Пловдив и компании на Георги Гергов.

Последва на ръба на закона увеличаване на капитала на Гергов чрез изкупуването на акции от реститути и така той стана мажоритарен собственик. Това се случи по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, като тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков оспори сделката в съда. На първа инстанция държавата спечели делото, но на последна съдът рязко смени мнението си и се произнесе, че всичко е законно.

Споделяне

Още по темата

Още от България