Политически пънк проект ще събужда “заспалите”

S.G.A.N застана срещу управлението с първото си парче “Не ме познаваш”

Политически пънк. Това е новият за България музикален жанр, който се роди дни след протестите на Орловия мост. Целта на проекта, който започна в понеделник, е общественото събуждане на повече граждани.

“Искаме хората да са по-критични, да не критикуват само на ракия пред телевизора, а да са активни при срещане на "грешки в системата", обясниха участници в проекта, наречен S.G.A.N.

В понеделник в социалните мрежи беше и промоцията на първото им парче “Не ме познаваш”.

Идеята за проекта е на музиканта от "Хиподил" Венцислав Мицов, който събира 36 души - лекари, журналисти, хора на изкуството, за да застанат с лицата си зад песента. Проектът S.G.A.N тепърва ще се развива и проявява в различни форми, твърдят авторите му.

Стилът на парчето “ Не ни познаваш" е политически пънк - музиката на гнева. Във видеото към него участват познати и непознати лица: журналисти, музиканти, лекари, архитекти, програмисти... Черно-белият клип е поставен в рамка, която описва професиите на героите, както и избраните от тях дестинации на Терминал 1 и Терминал 2.

Не ме познаваш

Не ме познаваш
роден си другаде, за мен не знаеш
обичаш своят блясък и нехаеш
че аз съм жив и че съм тук

За теб съм бреме
за теб съм гнида със работно време
и някой евтино ще ме наеме
да кажа, че си страшен пич

Още

По думите на Мицов той и колегите му са избрали тази форма, защото “след двадесет и няколко години управление всичко стана толкова готино, че младите хора се спасяват през двата последни изхода - Терминал 1 и 2”.

“Ако това ви се струва пораженческо разсъждение, ще ви доверя, че част от участниците в клипа вече не са в България, а други имат закупени билети”, обясни той пред Mediapool.

“Проектът S.G.A.N не е проект на интелектуалци. Не е и проект за партия. S.G.A.N е общност от хора, които мислят различно и не са загубили съпротивителните си сили”, допълва Венци Мицов.

По думите му S.G.A.N е инструмент на активните хора, които имат нужда от повече нормалност в собствената си държава. “S.G.A.N е насочен и към една голяма група хора, които не гледат телевизия, не четат вестници, но са активни онлайн. S.G.A.N е проект, в който чрез различни форми на изкуството ще изразяваме своят протест и несъгласие”, подчертава още той.

Проектът има страница в социалната мрежа Facebook, където от сутринта досега има около 700 последователи.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?