Политически съперници във Великобритания се обединяват "за" ЕС

Политически съперници във Великобритания се обединяват "за" ЕС

Политически противници си подадоха ръце, започвайки кампания за задържане на Великобритания в Европейския съюз, предаде Ройтерс в четвъртък.

Политици от различни "бои" решиха да обединят усилията си, след като премиерът Дейвид Камерън обеща миналата седмица да предоговори британските условия за членство в ЕС и да даде на избирателите шанс да се произнесат дали искат страната им да напусне съюза.

Центърът за британско влияние чрез Европа (CBIЕ) - многопартийна организация, която лобира за оставане на Великобритания в евросъюза, обяви, че се надява да убеди избирателите, че нейната позиция е "разумния" вариант. А двама от министрите на Камерън призоваха за "политически отпор" на призивите Великобритания да си върне правомощията от най-големия си търговски партньор или да го напусне. Министърът без портфейл Кен Кларк заяви, че би било "фатална грешка", ако Великобритания напусне съюза.

Кларк присъства на лансирането на кампанията на CBIЕ заедно с главния секретар на министерството на финансите Дани Александър, член на либералните демократи - младшия коалиционен партньор в правителството и Питър Манделсън, бивш лейбъристки министър и бивш еврокомисар по търговията.

Дани Александър, който е номер две във финансовото ведомство след Джордж Осбърн, изтъкна, че е "нелепо" да се твърди, че Великобритания трябва да се измъкне от повечето си ангажименти в ЕС. А Манделсън заяви, че антиевропейското лоби се е "отървало безнаказано за лъжите и фалшивата пропаганда, които е изляло".

CBIЕ набляга на важността от по-тесни връзки с Берлин, Брюксел и Париж, които да дадат на Великобритания по-силен "глас" на световната сцена и да укрепят търговските му позиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа