Политически скандал в Полша разклати правителството на Ярослав Качински

Политически скандал в Полша разклати правителството на Ярослав Качински

Протестиращи поляци издигнаха през нощта срещу четвъртък палатков лагер пред парламента във Варшава в очакване да получат подкрепа и от други граждани в исканията си за оставка на правителството на Ярослав Качински, предадоха информационните агенции.  

Това стана, след като полската телевизия TVN излъчи кадри от скрита камера, на които се вижда как член на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) се опитва да подкупи депутатка от опозицията.

Скандалът започна да набира скорост след като поляците видяха излъчените във вторник вечерта кадри, които са били тайно записани от депутатката от партия “Самоотбрана” Рената Бегер и които показват как

депутатът от "Право и справедливост" Адам Липински ѝ казва, че няма проблем да я уреди с висок пост в министерството на земеделието, ако напусне партията си и подкрепи ПиС.

"Право и справедливост" вече е в управляващо малцинство след като миналата седмица от управляващата коалиция излезе популистката партия "Самоотбрана", главно заради разногласия по бюджета за 2007 г. Сега ПиС се опитва да сформира ново управляващо мнозинство, за да избегне предсрочни избори.

В телевизионно интервю в сряда вечерта премиерът Ярослав Качински обвини опозицията, че се опитва да вкара Полша в политическа криза.

Качински обвини някои заинтересовани “сенчести кръгове” в масова провокация, насочена към уронването на успешната, по негово мнение, програма за реформи на правителството.

“2006 г. е най-добрата за последните 17 години”, заяви Качински по телевизията.

След разразяването на скандала опозицията отправи бурни призиви към премиера да подаде оставка и да разпусне парламента, тъй като не е спазил основното си политическо обещание – да се бори с корупцията.

“Правителство, което се опитва да корумпира парламента, не може да управлява повече", заяви Доналд Туск, лидерът на опозиционната дясноцентристка партия “Гражданска платформа”. По думите му всички свестни хора настояват за незабавната оставка на Ярослав Качински.

Проучване на общественото мнение, публикувано от вестник “Жечпосполита" показва обаче, че евентуални нови избори само ще възпроизведат сегашната безизходица, като този път “Гражданска платформа” ще има предимство пред партията на Качински “Право и справедливост”, но няма да има достатъчно мнозинство в парламента и няма да има очевидни кандидати за създаването на коалиция.

Подкупът от страна на екипа на Качински е разглеждан като опит за излизането от тази ситуация. До миналата седмица Качински бе в коалиция с популистката партия “Самоотбрана” на Андрей Лепер. Лепер, който беше вицепремиер, се оттегли от управляващата коалиция, тъй като отказа да приеме проектобюджета на Качински. Оттогава Качински се опитва да осигури парламентарна подкрепата на някои отцепили се депутати от “Самоотбрана”.

Тайният филм, излъчен във вторник вечерта по полската телевизия TVN, показва един от близките съветници на премиера - Адама Липински, се опитва в хотелска стая да убеди депутата от “Самоотбрана” Рената Бегер да остане в правителството. Г-жа Бегер призна, че тя е насочила телевизията да заснеме филма.

Самата Бегер е в неизгодна позиция, тъй като е разследвана за подправяне на подписи на гласоподаватели, но се възползва от наличието на скрита камера и иска в замяна на оставането си поста на заместник-министър на земеделието. В началото Липински се съгласява с искания пост, но след консултация с началниците си предлага на Бегер финансова помощ, с която да изплати дълговете си към “Самоотбрана”.

Именно финансовото предложение се разглежда като подкуп. Лепер е накарал всеки член на партията си да обещае 140 хиляди евро в замяна на помощ за изборите. В края на мандата депутатите получават обратно 80% от депозита си. Ако политик обаче напусне партията, цялата сума му се отнема. Според британския в. “Таймс" тази съмнителна финансова практика помага за запазването на партията на Лепер.

Липински не приема предложението като подкуп, а като освобождаване на нещастен политик. “Това е нормално изграждане на коалиция. Не се отказвам от нищо и смятам да продължавам да убеждавам депутати да се присъединят към нашето парламентарно мнозинство", заяви той.

Единственият шанс на Качински да получи мнозинство е да сключи сделка с другата селска партия - ПСЛ, но оттам прекъснаха всякакви преговори, като изразиха шока си от разкритията.

Още от Европа