Политически трус в Швейцария след оттегляне на ключова партия от коалицията

Швейцария е изправена пред правителствена криза, след като дясната Швейцарска народна партия се оттегли от управляващата коалиция, слагайки край на половин вековна съвместна работа между четирите основни политически сили в страната, предаде Ройтерс.

Това стана след отказа на парламента да преизбере министъра на правосъдието и полицията Кристоф Блохер. Евелин Видмер-Шлумпф, която е от същата партия, но е по-умерена, която първоначално не беше кандидат за министерския пост, получи доверието на парламента и в четвъртък се съгласи да поеме министерския пост.

Докато бе министър, милионерът и лидер на партията Блохер предизвика остри реакции заради крайните си позиции към чужденците и кандидатите за убежище.

Той бе една от основните фигури по време на парламентарните избори през октомври, които партията му спечели с 29 на сто от гласовете.

Председателят на парламентарната група на Народната партия Каспер Бадер заяви, че от сега нататък той и неговите колеги ще бъдат в опозиция на правителството, което вече било "лявоцентристко".

Самият Блохер посрещна новината за уволнението си философски: "Хубавото нещо на тази страна е, че парламентът може да изхвърля хора от правителството, но не и от политиката".

Седемчленният швейцарски кабинет се избира на всеки четири години на общо заседание на двете камари на парламента.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?