Политически трусове във Франция заради противниците на евроконституцията

Политически трусове във Франция заради противниците на евроконституцията

Така,  както изборът между “да” и “не” вече подкопа единството в Социалистическата партия, ръстът на противниците на Европейската конституция сега подкопава единството на правителството. В понеделник на ежеседмичната закуска на министрите в Матиньноския дворец между премиера Жан Пиер Рафарен и вътрешния министър Доминик дьо Вилпен избухна “много остра препирня”. Това съобщи много близък до правителството източник, цитиран от АФП ( обикновено така се нарича официален източник, който не желае името му да бъде споменавано). Рафарен остро реагира на изказването на Дьо Вилпен в неделя вечерта в телевизия Europe 1, когато министърът заяви направо, че политиката, водена от премиера, заплашва ратификацията на конституцията и че още сега трябва да се обещае на французите промяна на курса след референдума на 29 май.

“Независимо от отговора, – заяви вътрешният министър, - чувството, което проявяват французите сега...ще се отрази на националната политика, даже ако не е с поставения въпрос. Ще е необходима по-волева политика, още по-смела и по- консолидирана”. Официално Доминик дьо Вилпен не посъветва министър-председателя още сега да назове деня, в който ще се оттегли от поста. Но вместо него го направи един от депутатите от Съюза за народно движение (UMP – управляващата партия във Франция). “Ако искаме да внесем яснота в дискусията трябва г-н Рафарен да обяви, че на 29 май вечерта той ще подаде оставка”, каза той. Депутатът подчерта, че думите на Доминик дьо Вилпен отразяват “желанието на някои от парламентаристите”. С оглед на предишните постове на вътрешния министър (през 1995-2002 години той е бил генерален секретар на президентския кабинет) и личните му връзки с президента на Републиката, е трудно да се повярва, че изказването му не е било инспирирано от Жак Ширак.

По този повод прессекретарят на Социалистическата партия Аник Лапети иронизира “правителство, което вече не се доверява на правителството” и министър на външните работи, който вече не се доверява на министър-председателя”.

Но и самите социалисти не са в по-добро положение. Някои членове на ръководството на партията – противници на приемането на конституцията – продължават да се изказват по митинги заедно с лидерите на ултралевите. А в неделя Анри Емануел събра в едно от предградията на Париж 200 делегати от “колективите за социалистическо “не” , които агитират в над 80 департамента на страната. Депутат на социалистите напомни, че “съдбата на този референдум се решава в Социалистическата партия”. Той мисли за това, което ще бъде след 29 май. Той иска още сега партията да проведе “възстановителен конгрес”, подобен на конгреса от 1971 година в Елпин.

Кой би могъл да обедини социалистите след такъв ураган? В понеделник телевизия France 2 съобщи, че на 28 април в четвъртък Лионел Жоспен ще е гост на предаването “Открит въпрос”, където той за първи път ще говори по телевизията след политическата си оставка на 21 април 2002 година. Вече е известно, че на 19 юни бившият министър – председател ще присъства на голям митинг в Нант заедно с Франсоа Оланд.

Във вторник Социалистическата партия дава пресконференция по повод референдума с участието на Жак Делора и двама бивши министър – председатели – социалисти Пиер Моруа и Мишел Рокара. Няма да присъства Лоран Фабиус, тъй като той води кампания срещу приемането на конституцията. За пълният списък на социалистическите експремиери, поддържащи ратификацията на конституцията, не достига само Лионел Жоспен. Присъствието му на пресконференцията не е обявено, но ако отиде, няма да е изненада за никого.

*Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от Свят