Политическите лидери на ЕС очертаха новия дневен ред

Македония и Албания трябва да бъдат компенсирани, смята председателят на Европарламента

Политическите лидери на ЕС очертаха новия дневен ред

Новият политически дневен ред на Европа бе фокусът на двудневна среща на лидерите на парламентарните групи на Европейския парламент на 12 и 13 ноември.

Събитието беше открито от Женевиев Понс от института "Жак Делор", която обобщи уроците, научени по време на последните избори, конфигурацията в парламента и възможните мнозинства.

Тя спомена, че на последните избори е имало изключително висока избирателна активност сред всички държави членки, като младите хора се интересуват живо от случващото се в Европейския съюз. В момента групата на Европейската народна партия има 182 евродепутата, социалистите в лицето на Прогресивния алианс на социалистите и демократите държи 154 места (S&D), групата "Обнови Европа", която включа ALDE и Европейската демократична партия, имат 108 места, следвани от Зелените – 74 депутата, Идентичност и Демокрация – 73, Европейските консерватори и реформисти – 62 и най-сетне Конферативната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица – 41.

Председателят на парламента Давид Сасоли посочи, че дневният ред на ЕП ще зависи до голяма степен от Кабинета на Урсула ван дер Лайен, но за да се постигнат целите за осъществяване на "Зелената сделка" (The Green Deal), да се изгради общ механизъм за сигурност и за да се осъществява сътрудничество с Африка, ще е необходим голям и амбициозен бюджет. Той подчерта, че Македония и Албания трябва да бъдат компенсирани, заради блокирането на пътя към членството им и отказа на Франция.

Манфред Вебер очерта трите основни стълба, около които ЕНП ще обединят своите политики – финансова и икономическа стабилност, "Зелената сделка" и дигитализацията. Той обърна внимание, че при приемането на зелени политики е много важен балансът с икономическите интереси. Вебер отбеляза, че е може би вече е време да се помисли за нов учредителен договор.

Лидерът на социалистите Иратче Гарсия Перес пък посочи като основна цел пред нейната група утвърждаване на върховенството на правото и нуждата от справяне с отстъпването от ценностите на съюза.

Ска Келер изрази скептицизма си към зададената "Зелена сделка", като каза, че следва да се вземат конкретни мерки, а не да се окаже, че зад името на сделката всъщност не стоят достатъчно зелени политики.

Румънецът Дачиан Солос, лидер на "Обнови Европа", от своя страна подчерта, че за пръв път двете основни политически групи в парламента не могат да формират мнозинство, като според него това е добър знак, тъй като ще има повече възможности за дискусия. Според него има нужда от приемане на нови механизми, по които да функционира Европейския съюз за в бъдеще.

Всички лидери на парламентарни групи са единодушни, че климатичните проблеми са един от сериозните предизвикателства пред парламента, но имат различия по отношение на разрешаването му. Ясно е обаче едно и то е, че ЕС тепърва ще търпи реформи и трансформации. Лидерите на отделните парламентарни групи са единодушни, че постиженията на съюза трябва да се запазят и да се надграждат.

Непосредствено след събитието се проведе церемония по честване на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. На нея още веднъж бе подчертано, че извоюваните трудно свобода и демокрация не бива да се приемат за даденост.

Церемонията беше открита от председателя на Бундестага Волфганг Шойбле, който заяви "ние трябва да продължим да осъзнаваме какво може да се постигне, ако хората работят заедно за нещо. Особено в един парламент, който изпълнява политически цели, но който винаги трябва да се бори за общото добро и за благосъстоянието на всички".

Споделяне

Още от Европа