Политическите лидери в Македония се разбраха за преходно правителство

Политическите лидери в Македония се разбраха за преходно правителство

Лидерите на основните политически сили в Република Македония постигнаха споразумение по основните въпроси, които възпрепятстваха предсрочните парламентарни избори в страната, договорени през лятото.

Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи стигнаха до съгласие за състава на преходното правителство. Генералният секретар на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония – Оливер Спасовски, ще оглави министерството на вътрешните работи, а заместник-председателят на СДСМ Фросина Ременски ще ръководи Министерството на труда и социалната политика.

Преговорите продължиха близо 6 часа и приключиха малко преди 2.00 часа българско време.

Партийните водачи се договориха и за правомощията на новите заместник-министри от опозицията, които ще имат право на вето върху решения, отнасящи се до изборите, насрочени за идната пролет.

Договорен е и закон за така наречените "медийни бомби" – гарантиращ, че медиите няма да бъдат наказвани, ако изнасят записи и материали за държавни функционери, представляващи обществен интерес.

Четирите партии се договориха по отношение на този закон да поискат мнението на Венецианската комисия.

Малко преди лидерската среща и специалният прокурор Катица Янева успя да попълни своя екип от прокурори. Всички те - 12, положиха клетва.

Премиерът Никола Груевски и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ каза, че "неговата партия иска да се проведат избори и гражданите да дадат своята присъда".

"Гражданите решават. Те и този път ще покажат пред цялата европейска и международна общност, че не е възможно чрез мръсни игри да се добереш до властта. Това нещо искам да разбере и СДСМ", каза Груевски след приключването на преговорите.

Лидерът на опозицията Зоран Заев каза, че "това ново начало за Република Македония и всички нейни граждани".

"Постигнахме споразумението, което още утре трябва да бъде правно и законно формализирано", каза Заев.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?