Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Политическите сили призоваха институциите да гарантират държавността, а гражданите - да гласуват масово

Десетки протестиращи от различни партии се събраха пред ЦИК с искане за оставки

69 коментара
Сн. Bnews

След като научиха новината за 350 000 "допълнителни“ бюлетини в печатница "Мултипринт“, политическите формации нарушиха традиционното мълчание в деня за размисъл и призоваха ЦИК да предприеме мерки, а избирателите масово да гласуват, за да бъде неутрализиран "купеният вот“. От ДСБ дори поискаха Конституционният съд да отмени предсрочните избори в неделя. Лидерът на "Атака” Волен Сидеров призова Росен Плевнелиев незабавно да събере Консултативния съвет по национална сигурност, на който да покани и главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентът запази продължително мълчание, но на фона на нарастващото напрежение и събралия се протестен митинг пред президентството, малко след 19 ч. "упълномощи” прессекретарията си да разпространи съобщение. В него Плевнелиев казва, че се доверява на "действията на институциите“ и прехвърля отговорността към Централната избирателна комисия (ЦИК), която по думите му трябва да "гарантира законосъобразното провеждане на демократични избори, включително и предприемането на спешни мерки, ако това е необходимо“.

"Призовавам преди ЦИК, рокуратурата и ДАНС да си свършат работата, да не се правят каквито и да било твърдения и изводи, за да се търсят изборни дивиденти в деня на размисъл. Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията“, заявява президентът.

Към момента на това съобщение ЦИК мълчеше за случилото се с обяснението, че няма отношение към изработването на бюлетините.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова каза пред Mediapool, че "комисията няма общо с това“, тъй като само са утвърдили образците на бюлетините. "Всичко останало касае МВР и прокуратурата, ние сигнал нямаме", добави тя. 

След изявлението на държавния глава ЦИК реагира с уверението, че "намерените в печатница "Мултипринт“ бюлетини, които се охраняват от компетентните органи, не могат да доведат до опорочаване на вота, след като с тях няма да се гласува“.

От комисията обясняват, че в събота "редовните“ изборни книжа са предадени на секционните избирателни комисии. От ЦИК обаче не допускат възможност освен иззетите от прокуратурата и ДАНС бюлетини, печатницата да е произвела други, които не са открити.

Такива хипотези бяха изказани от повечето водещи политически партии.

ГЕРБ: Режисиран сценарий, който е нарушение на закона

Коментарът на ГЕРБ бе даден от Цветан Цветанов. От Велико Търново бившият вътрешен министър обвини конкурентните на ГЕРБ партии и прокуратурата в посегателство над демокрацията. "Политически формации и определени държавни структури се опитват да дестабилизират обществото“, заяви той. По думите му демокрацията била застрашена, а държавното обвинение е трябвало да съобщи констатациите си вчера, а не в деня за размисъл.

"Много ми е обидно, че в днешния ден имаме такъв режисиран сценарий, който е нарушение на закона", смята той.

"Недопустимо е в деня за размисъла да има този сценарий, който го наблюдаваме днес. Недопустимо е да имаме и тази пресконференция. Не може партии, които опорочиха изборния процес, да ми говорят за права и свободи. Никой от нас не е коментирал делата за купуване на гласове, докато не се произнесе компетентна институция", каза още Цветанов.

Той се оплака, че партиите умишлено насаждат агресия. "Дори достъпът за днешната пресконференция беше възпрепятстван от агресивно настроени хора пред офиса на БТА - една държавна институция, в която дори нямаме възможност да влезем нормално. Тази агресивност се дължи на тези политически формации, които знаят, че ще изгубят изборите“, каза той.

"Кой проведе поръчката - служебното правителство или правителството на бившия министър-председател?“, попита Цветан Цветанов, като не засегна въпроса, че провеждащият поръчката главен секретар на кабинета "Райков“ бе главен секретар на Министерски съвет и по времето на Бойко Борисов, както и шеф на администрацията в общината, докато Борисов бе кмет на София.

На въпрос какви са му отношенията със собственика на печатница Йордан Бончев, Цветанов посъветва да се запита БСП каква е връзката на партията със собственика на печатница "Демакс" Петър Кънев, където се печатат изборните протоколи. Бончев е общински съветник от ГЕРБ, а Кънев - кандидат за депутат от Коалиция за България. Според Цветанов си има логично обяснение за намерените бюлетини - технологичен брак.

БСП: Безпрецедентнен скандал, поръчителите трябва да лежат в затвора

Това е безпрецедентен скандал, който засяга самото съществуване на българската държава, която е превърната в частна собственост. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира акцията на прокуратурата и ДАНС в печатницата на "Мултипринт".

Очевидно е, че до деня на гласуване няма да стане ясна цялата схема и нейният мащаб. Стои въпросът дали това са всички бюлетини, защото от наши кандидат-депутати научихме, че такива бюлетини вече са били раздадени в някои части на страната, каза Станишев. По думите му кандидат-депутати от БСП са алармирали, че такива има раздадени в Пловдив-област и Сливен.

Лидерът на социалистите изчисли, че 350 000 бюлетини са 10% или 25 депутатски места. "Който е извършител и поръчител на тази схема, трябва да лежи в затвора", каза Станишев. Според него, ако МВР е държано настрана, тъй като е имало съмнение, че ще възпрепятстват акцията, президентът веднага да отстрани вътрешния министър и главния секретар на МВР.

Станишев постави под въпрос и резултата от президентските избори, тъй като същата печатница е печатала бюлетините за него и е възможно да е била приложена същата схема. "Имаме информация, че през 2011 година същата печатница е използвала 40 на сто повече хартия, отколкото е била необходима за напечатване на бюлетините", заяви Станишев.

По думите на председателя на левицата Бойко Борисов и Цветан Цветанов са върнали България в каменната ера. "Властва правото на силния, а не силата на правото", заключи той.

Лидерът на БСП призова за масово гласуване, защото само така може да се неутрализира купеният и контролиран вот

Наред с това членът на Националния предизборен щаб на БСП Младен Червеняков поиска ЦИК да излезе с решение за рисковите райони в страната за купуване на гласове. 

ДСБ: Конституционният съд да отложи вота 

От Демократи за силна България поискаха Конституционният съд да отложи изборите.

"Откриването на 350 000 фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждане на честни избори, което ние се опитахме да организираме", пишат от ДСБ в официалния си профил във Фейсбук.

Партията настоява главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини.

Това е опит за държавен преврат, обявиха от ДПС

"Разкритият опит за фалшификация на изборите е опит за държавен преврат", смята лидерът на ДПС Лютфи Местан. Той призова прокуратурата да разследва дали организаторите на схемата с отпечатването на незаконните бюлетини не са направили опит за насилствено завземане на властта в републиката.

"Особено притеснително е, че никой в България днес не е сигурен дали намерените в печатницата бюлетини са всички незаконно отпечатани. Искаме да се проведе сериозно разследване дали вече не са раздадени бюлетини на български граждани в страната и в чужбина", обяви Местан.

"Тъй като никой не може да бъде сигурен в това, ние настояваме ЦИК да проведе извънредно заседание, което предвид на изключителността на ситуацията, да вземе единствено възможното решение, с което да задължи всички РИК и СИК да проведат изборите при следната процедура - да се считат за валидни само онези бюлетини, на които първият положен печат преди гласуването да бъде съчетан с положени подписи на всички членове на избирателните комисии", допълни Местан.

Според него  втори печат трябва да се полага след гласуването само върху бюлетина, върху която има всички подписи. "Само така могат да се елиминират незаконно отпечатаните бюлетини, които вече са раздадени на българските граждани", обясни Местан.

Лидерът на ДПС призова предложението да бъде подкрепено от премиера Марин Райков, президента Росен Плевнелиев и всички лидери на партии. "Ако това наше предложение не бъде подкрепено, върху изборите ще тегнат много тежки съмнения дали те вече не са манипулирани", смята Местан.


Според него са налице предпоставките за разследване дали няма организирана престъпна група, в която да участва и провалилата се социология, която даваше преднина от 10-20% на управляващата партия, която няма как да се случи.

Мария Капон: Това е заплаха за устоите на демокрацията 

Скандалният случай с отпечатването на 350 000 фалшиви бюлетини в печатница на общински съветник на ГЕРБ, по който прокуратурата извършва проверка, е доказателство за праволинейната дългогодишна позиция на Единна народна партия (ЕНП), че управлението на ГЕРБ подлага под заплаха устоите на демокрацията в България, се казва в изявление на ЕНП.

Подобно посегателство над конституционните права на българите няма ляв и десен прочит, а демократичен и недемократичен, в унисон със закона или извън закона, се казва още в изявлението на ЕНП. Партията приветстваме действията на правоохранителните органи, които дават надежда, че институциите в България започват да функционират.

Меглена Кунева и СДС с призив за масово гласуване

Реакция не закъсня и от партията на Меглена Кунева. "Българските граждани не заслужават това унижение. Ако днес ти откраднат достойнството, утре ти крадат икономиката, бизнеса", коментира лидерът на "Движение България на гражданите".

Бившият еврокомисар призова за висока избирателна активност, защото това би ограничило каквито и да било опити за манипулация на резултатите от изборите. Според нея е добра идея да има промяна в закона, с която да се унищожават бракуваните бюлетини преди гласуването, а не след това.

"Всяка крачка, която може да се направи сега, за да имаме честни избори, трябва да бъде направена. Трябва да се засили контролът на гражданите. Трябва да си променим държавата и да се върнем към нормалността", смята тя. 

Ако всички отидат да гласуват утре, ще бъдат елиминирани номерата на всички тарикати, смятат от ДБГ.

Такава теза изказаха и от коалиция СДС. "Цял ден получаваме сигнали за купуване на гласове", обобщи Любен Дилов - син от Движение "Гергьовден", което е част от коалицията. От думите му не стана ясно дали са сигнализирали органите на реда. Той обаче заяви, че единственият лек за демокрацията е повече демокрация и именно затова трябва да има масов вот. 

ВМРО, Слави Бинев, "Орлов мост“ и други на протест  срещу всички

И останалите партии даваха изявления и пресконференции някои от малките формации, с характерен „буен нрав“ решиха веднага да организират протест.

Привърженици на различни партии се събраха пред ЦИК и президентството, за да искат оставката на служебното правителство, президента Плевнелиев и Централната избирателна комисия. Протестиращите бяха около 150 души, които отправяха ругатни по адрес на лидерите на ГЕРБ". 

Недоволните настояха ГЕРБ да не участват в изборите утре. В протеста имаше представители на "Горда България”, ВМРО, Движение "Модерна България” и на протестиращите от Орлов мост. В района до късно вечерта имаше засилено полицейско присъствие, защото групи от протестиращи продължаваха да скандират.

На този фон доскорошният горещ привърженик на ГЕРБ – Яне Янев обяви, че става дума за манипулация от страна на БСП и ГЕРБ, които искали да опорочат вота на избирателите. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #69

  № 27 До народа! Днес българия е продадене отново на Русия.Сега Москва ще влезе в ролята си на майка и ще събере всичките си изчадия които по линия на ДС създаде в правителство,което ще погребе България!

 2. Анонимен
  #68

  ЯНИ ЯНЕВ - НАЙ КОРУМПИРАНИЯ ПОЛИТИК СЕ НУЖДАЕ ОТ ПСИХО ПРЕГЛЕД.

 3. Анонимен
  #67

  Една от целите на тази мръсна компроматна кампания е да намали избирателната активност на изборите.

 4. Анонимен
  #66

  64 Не, народът не иска ГЕРБ. Стига лъжи!Само умопомрачените го искат.

 5. Анонимен
  #65

  Едните комунисти се оплакват от другите комунисти, че щели да манипулират вота. Забравиха комунягите как си купуваха класовете от гетата и от комунистически строените гласоподаватели в Турция. И най-срамното е, че човекът, който се очаква да бъде опонент на комунистите(Иван Костов) се е включил в какафонията на комунистите. Изясни ли ти се с какво се е изложил Иван Костов, 63? Мислех да гласувам за тях, но след търгашкото му искане от синьо единство, се отвратих тотално! Отвратих се от всичко случващо

 6. Анонимен
  #64

  Народът иска ГЕРБ , но политическите къртици и енергийните олигарси искат смъртта им . ГЕРБ ще спечелят тия избори , но това нищо незначи , ония няма да се примерят , няма да зачетат нашият вот .

 7. Анонимен
  #63

  До59ти.Ти си пълен ИДИОТ!!!С какво по точно Костов се е изложил!Сърбайте попарата на ГЕРБ,защото до тук ни докарахте точно вие,които сте се "клели в "Костов и видите ли Той ви бил разочаровал...С какво по точно?!С товаче ни извади от Виденовият батак и стбилизира за 3месеца държава с празна хазна!!!Не той,вие сте виновни,тези,които го изоставихте и хукнахте подир Мадридският мошеник!!

 8. Анонимен
  #62

  Прокуратурата е най корумпираната партия

 9. Анонимен
  #61

  Бий Доган Бей и СерГей

 10. Анонимен
  #60

  "Това е опит за държавен преврат, обявиха от ДПС" какъв държавен преврат бе джанъм, като след вас и ваще управления не остана и помен от държава, но е добре, че се самодоказа кой на чия "правда" служи. Пък Слави Бинев-самодържеца бил от "архонт" еоод. Но щом борбата е така безмилостно жестока - значи има още много, много за крадене от тоя народ и днес по изключение електорат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.