Дебатът около оставката на правителството показа

Политическите сили виждат изхода от политическата криза в различни посоки

Цветан Цветанов призна, че ГЕРБ не е изпълнила предизборните си обещания

Министрите от кабинета изслушват дебатите без премиера, сн. БГНЕС

Гласуването на оставката на правителството на Бойко Борисов стана повод и бе предшествано от няколкочасов дебат, в който лидерите на всички опозиционни партии посочиха слабите места в управлението на ГЕРБ, внимателно подкрепиха протестите на хората и се опитаха да дадат рецепти за нужните стъпки в сегашната политическа криза. Речите им показаха, различните политически сили виждат изхода от тази криза в различни посоки.

Според Синята коалиция причината за оставката на Борисов е невъзможността на кабинета да се справи с реалните проблеми в страната. ДПС акцентира на единствената грижа на ГЕРБ през годините на управлението ѝ да поддържа светъл медийния си образ. Лидерът на партията Лютви Местан дори предложи конкретни мерки - забрана на офшорки да притежават медиите и финансови институции да участват в приватизацията. Левицата поиска ограничаване на частните монополи и засилване на контрола на държавата върху тях.

Бойко Борисов не присъства на дебата и дойде едва в самия му край, когато предстоеше да се гласува оставката на правителството му. Вместо него дълга реч държа заместникът му Цветан Цветанов, а в залата бяха и останалите министри без Симеон Дянков. Речта на Цветанов предизвика серия взаимни обвинения, превърнали дебата в скандал.

Синята коалиция: Ролята на президента в този момент е изключителна

От Синята коалиция призоваха президента Росен Плевнелиев да даде своите решения за излизане от кризата и за формиране на консенсус в обществото. Така съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов посочи от парламентарната трибуна кой в момента държи ключа и чия е отговорността за намиране на изход от създалата се политическа и икономическа ситуация у нас.

На няколко пъти в изказването си той наблегна на ролята на държавния глава и отправи призив да даде своите решения, защото от това зависи как ще бъдат решени проблемите след тях.

От думите на Костов стана ясно, че Синята коалиция не застава зад исканията за свикване на Велико народно събрание (ВНС) в момента и смята, че има риск то да не приеме никакви поправки - защото промени в основния закон се правят с квалифицирано мнозинство. Затова, посочи лидерът на ДСБ, трябва да се свърши предварителна работа, да има референдум - в момента темата за ВНС може да се окаже подмяна на истинската причина, която изведе хората на улиците.

Иван Костов напомни, че през 2002 г. са предложили 24 поправки в Конституцията и свикване на ВНС. Една част от тези предложения сега се повтарят, отбеляза Иван Костов.

Двамата съпредседатели на Синята коалиция - Костов и Мартин Димитров, посочиха единодушно, че недоволството на хората сега е заради замразените доходи, високите цени, неработещата икономика, безработицата. Мартин Димитров специално подчерта огромните рискове, които носят за икономиката, крайните популистки идеи, споделяни и от някои парламентарни партии, като например идеята за национализация.

ДПС: Не е в интерес на страната да има избори след 12 май

Провеждането на парламентарни избори след 12 май няма да е в съответствие с българския национален интерес, заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

Важното е да проявим своята политическа отговорност и да намерим порядъчния преход към демократично стабилно следващо управление, коментира той. Едно от условията е правителството в оставка да не се радва на продължаващите протести, още по-малко да ги провокира било с есемеси или по друг начин, отбеляза Местан и допълни, че няма нищо по-противоестествено от това един кабинет, макар и в оставка, да организира протести в подкрепа на управлението.

Местан посочи, че на страната е необходимо правителство на националните приоритети и не просто широко политическо, но и гражданско съгласие. Трябва да има механизми за пряко участие на гражданите при вземане на решения, и то перманентно, а не постфактум, подчерта председателят на ДПС и допълни, че именно това налага енергията на протестите. Според него протестът е на изключените в годините на прехода български граждани и е естествено те да искат своето включване.

Левицата: Хората спонтанно искат България да започне нов преход

Част от хората искат по-малко народни представители, а им предлагат да изберат два пъти повече, колкото е Великото народно събрание, заяви депутатът от Коалиция за България и заместник-председател на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна.

В първите дни протестите бяха на хора, които наистина са унижени и ощетени от прехода и спонтанно стигнаха до радикални леви искания за промяна на този преход, коментира Стоилов.

Тези хора спонтанно искат България да започне нов преход, за да излезе отново на пътя на развитието, посочи той. Политиците им предлагат преиграване на българския преход, отново да се върнат на изходната точка от 1989-90 г. и да правят същото, посочи Стоилов. Този подход не мога да приема, защото той е път за никъде, заяви депутатът от левицата. Той отбеляза, че някои от протестиращите четат искания, които сричат и дори не разбират.

Стоилов посочи, че протестиращите от последните два дни "много наподобяват тези, които излизат от футболен мач и правят същите скандирания, в които няма политическо съдържание, освен крайни лозунги". Те вече казват: "Ние сме срещу всичко и срещу всички" и има известно основание и в това недоволство, коментира той.

По повод чуващото се искане за изцяло нови хора във властта, Янаки Стоилов припомни, че сега управляващите от ГЕРБ и от правителството бяха изцяло нови лица, както и че царската партия през 2001 г. беше почти изцяло нова.

Според депутата българските граждани трябва да си поставят въпроса какви хора искат - такива, които имат позиции, които не са зависими от корпоративни интереси и на подземния свят, или искат просто някакви хора да дойдат и да правят нещо, което още не знаят, но някои след това ще им каже.

Не трябва ли партиите да се променят по начин, който да отговаря на исканията на хората, или трябва да се издигнат лозунги за странно безпартийно управление, на което някаква нова авторитарна личност трябва да стои начело и някои други да дирижират нещата, посочи Янаки Стоилов.

Той се обяви за бързо организиране на избори и назначаване на правителство, което да не бъде зависимо от никоя от сегашните партии или други кръгове и да реши няколко спешни задачи, които не са само политически.

"Атака": Оставката на правителството е театър

Оставката на правителството е театър, който цели измама на хората, които искат промяна, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

С оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, подозира лидерът на "Атака". По думите му президентът Росен Плевнелиев не е доказал, че е надпартиен. Затова Сидеров се опасява, че държавният глава ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, сключени от ГЕРБ.

Не вярвам в пиесата "оставка, служебен кабинет, честни избори", това цели замазване на далаверите на този кабинет, коментира Сидеров. Той настоя да не се сформира служебен кабинет, докато не стане ясно какви договори е сключило сегашното правителство.

Той призова да се приеме решение за свикване на ВНС, да се тръгне към приемането на нова конституция, където да има отговорности и санкции за управляващите, да се регламентират по-добре функциите на съдебната система, както и да се предвиди отзоваване на депутати.

Цветан Цветанов призна, че ГЕРБ не е изпълнила предизборните си обещания

За първи път от началото на управлението на ГЕРБ вътрешният министър Цветан Цветанов призна, че партията му не е изпълнила предизборните си обещания. Признанието вицепремиерът направи в почти едночасова нервна реч.

"Извинявам се за това, което имаме днес като политика, но това е единственото, което можехме да направим четири години”, заяви вицепремиерът. Той веднага допълни многократно повтаряния извод, че виновник за неизпълнените ангажименти на ГЕРБ всъщност са предходните управления.

По думите на вицепремиера, пуснат да замести лидера на партията и премиер в оставка, това се дължало на "заложените финансови бомби” и фактическия фалит на държавата, оставени в наследство на Тройната коалиция.

"Искам да се извиня на всички български граждани, които не получиха тази политика, която в рамките на четири години обещавахме”, повтори Цветанов, след което отново похвали лидера си Борисов държавническата постъпка да подаде оставка.

"Предишните усправляващи са виновни за нашите беди"

Половин час от дългото си изказване вицепремиерът изреждаше само негативите на предишните управления. В типичния си словесен стил той преговори "всичко това, което имахме като политика в последните 23 години”.

"Вие създавахте и генерирахте организирана престъпност през тези 20 години, а не се интересувахте от справедливостта”, обърна се министърът към лявата и дясната опозиция. След което направи кратък преглед на често повтаряните си тези - организираната престъпност, скандалът от времето на тройната коалиция "Батко и Братко”, забавените дела на съдия Мирослава Тодорва, банковата система, братя Галеви и срещата им с бившия вътрешен министър Румен Петков, скандалът, свързан с разговорите на Лютви Местан и общинарят от Стара Загора Исак Бесоолу.

Веднага след това вътрешният министър изведе зависимост между всички опозиционни партии. "Не знам какво свързва Станишев с Иван Костов, Ахмед Доган, Лютви Местан и Волен Сидеров, но знам, че това е интересът”, заяви Цветанов.

"За вас е важно да спечелите изборите, но не как ще управлявате?”, попита вицепремиерът опозицията и я обвини в "създаването на организираната престъпност” и "октопод в съдебната система”. Малко след това вътрешният министър отново от трибуната нападна уволнения съдия Мирослава Тодорова, припомняйки, че е забавила с четири години мотивите по делото на Атанас Тилев.

Зам.-шефът на ГЕРБ нападна и бившия лидер на СДС Мартин Димитров, че е съсипал партията си, следвайки съветите на "духовния си баща Иван Костов”. Веднага след това заместникът на Борисов обвини Иван Костов за продажбата на "БГА Балкан" и "Кремиковци". Той допълни, че Михаил Миков "изобщо не е разбрал какво да прави във вътрешното министерство". В прегледа на предишните управления влязоха коментари за Алексей Петров, Килърите и други знакови дела и личности от "октоподите".

"Никой не коментира постигнатото от правителството по време на криза. Това, което направихме, е да усвоим повече европейски пари. Това не може да ни простите, защото вие искахте да откраднете тези пари“, каза още Цветанов, забравяйки за какво е на трибуната - подадената оставка на правителството.

Опозицията избухна: Борисов и Цветанов са новите "братя Галеви", а делото "Сретан Йосич"?

Нападките на Цветанов към опозицията предизвика депутатът от левицата Михаил Миков да ги определи като нагли. Това веднага накара Цветанов да припомни, че "наглият" Цветанов е задържал "наглите”, които са отвличали по времето на мандата на Миков като вътрешен министър.

"Информационно обслужване" от кой се управляваше и беше фактор в него", мина пак в настъпление Цветанов. "Защо се изчервявате, придобивате цвета на вашата партия? Забравихте ли за договора Хохегер? Защо тези пари бяха похарчени по този начин? За да демонстрирате колко сте добри в политиката в Брюксел", продължи той.

След което подхвърли към зам.-председателя на ДПС Христо Бисеров: Защо не кажат дали техни синове или членове на семейства не работят в ЧЕЗ”.

Това накара Бисеров да определи от трибуната Бойко Борисов и Цветан Цветанов като новите "Братя Галеви" и каза, че неговото семейство няма нищо общо с подхвърленото.

"През 2011 г. кметът на София Бойко Борисов получи призовка от съда в Белград за очна ставка със Сретен Йосич. Той не отиде само защото стана министър-председател. След указа на президента Росен Плевнелиев премиерът Бойко Борисов ще бъде гражданинът Бойко Методиев Борисов и ще има среща със следовател и ще трябва да отиде на очна ставка със Сретен Йосич, но Бойко Борисов няма да бъде сам на подсъдимата скамейка, а ще бъдете двамата – двамата като братя Галеви от ГЕРБ”, заяви Бисеров.

Цветан Цветанов ще остане в историята с 6-те си апартамента, контрабандата и провала за Шенген, каза от трибуната депутатът от левицата Румен Петков.

"Г-н Цветанов, ще останете в историята с няколко неща. С 6-те ви апартамента. Не е имало в българската история така бързо и необяснимо забогатял човек, който обясни богатството си с тъщи, с тъстове. Вие сте министърът, който осигури осъдени български граждани да избягат от държавата. Човекът, който провали членството на България в Шенген. България с Иван Костов и Богомил Бонев свали визовия режим, влезе в НАТО и ЕС, но при това правителство се провали за Шенген. Вие сте министъра, който покровителства контрабандата", каза Петков.

Насочвате страната към гражданска война, заяви от трибуната Мая Манолова от левицата.

"ГЕРБ си отива от власт. Можехте да го направите и по друг начин – с достойнство, а не сипейки обиди, клевети и лъжи", каза тя.

Председателят на БСП Сергей Станишев каза, че това е един жалък край на едно жалко управление. "Съществува реална опасност. Организираните контрапротести, организираните протести в подкрепа на това правителство, дългото говорене днес, логореята част ли е от сценария да се предизвикат безредици, сблъсъци и България да се изправи на ръба на гражданска война”, попита Станишев.

"Отговорност за реда и гражданския мир носи правителството. Ако отново допуснете да се лее кръв, това е ваша отговорност. Не се правете на заспали или нечули. Ако сценарият да говорите максимално дълго, за да се съберат хората и да блокират парламента, кажете откровено”, заяви Сергей Станишев.

През това време край парламента вече се бяха събрали няколко хиляди привърженици на Бойко Борисов и ГЕРБ от страната, придружени от няколко трактора. Час по-късно те се разотидоха, след като бяха помолени за това от премиера Борисов, чиято оставка междувременно бе гласувана.

Още по темата
Още от България