Политическият и бизнес елит в света се събира в Давос

Годишната среща на Световния икономически форум /СИФ/, в която участват политици и бизнес лидери от 96 страни по света, започва в Давос, съобщиха в сряда ИТАР-ТАСС, ДПА и СИФ. Форумът, чието мото тази година е "Поемане на отговорност за трудните решения", ще продължи до 30 януари.

Поканени за участие в годишната среща на СИФ са над 2250 души, сред които повече от 20 държавни и правителствени ръководители, 70 министри, сред които и българският министър на финансите Милен Велчев, 50 ръководители на неправителствени организации и 15 профсъюзни лидери.

На срещата ще бъдат обсъждани широк кръг теми - положението в Ирак, в Близкия изток, последиците от бедствието в Индийския океан, борбата с бедността в Африка, цените на петрола, финансовата стабилност, икономическите перспективи на развиващите се страни, и по-специално - на Китай и Индия.

Австрия ще помогне на Швейцария да гарантира сигурността на въздушното пространство по време на СИФ, заяви вчера командващият австрийските ВВС генерал-майор Ерих Волф, цитиран от ИТАР-ТАСС. В операцията Икарус 05 ще участват бойни самолети, около 300 военнослужещи и системата за наблюдение на въздушното пространство "Златен щит".

Давос е разположен само на 15 км от границата с Австрия, припомни генерал-майор Волф. Той подчерта, че австрийските летци няма да навлизат във въздушното пространство на Швейцария, но ще имат готовност да го направят в случай на крайна необходимост.

Споделяне

Още от Бизнес