Политическият съвет на НДСВ одобри промените в закона за приватизация

Политическият съвет на НДСВ одобри промените в закона за приватизация и следприватизационен контрол, които изключват възможността за атаку,ване по съдебен път на 12 сделки. Това са процедури за Булгартабак, БТК, седемте електроразпределителни дружества, "Кинтекс", "Тератон" и ВМЗ - Сопот.

Текстовете ще бъдат гледани и на утрешното съвместно заседание на парламентарните групи на НДСВ и ДПС. Вицепремиерът Николай Василев каза, че не очаква изненади от страна на опозицията във връзка с приетите от кабинета промени.

Според него изключване на съдебния контрол във връзка с дружества, които имат значение за националната сигурност има в много европейски държави.

Вицепремиера обясни, че сделката за "Булгартабак холдинг" е от особен национален интерес, защото дружеството е един от най-големите данъкоплатци и ако тютюневият холдинг бъде приватизиран неправилно, то би имало сериозни сътресения за държавата. Той припомни, че има и население, което се препитава с тютюнопроизводство и то няма друга алтернатива.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?