Политическо напрежение в Кипър около спасителното споразумение с ЕС

Заседание на кипърското правителство, вдясно - президентът Никос Анастасиадис

Неяснота и политическо напрежение обхвана Кипър, след като преди два дни Еврогрупата одобри спасителен пакет за страната в размер на 10 млрд. евро, като в замяна поиска Никозия да обложи с данък депозитите и да увеличи корпоративния данък, съобщават осведомителните агенции в неделя. 

Кипърското правителство отложи за понеделник дебата в парламента за спасителния план, договорен с ЕС, като депутатите изглеждат резервирани да одобрят текста.

Това отлагане рискува да принуди банките на острова да останат затворени в началото на новата седемица, ако парламентът не успее да одобри европейската помощ преди подновяването на работа в страната във вторник, тъй като понеделник е почивен ден.

Парламентът, който трябваше да се събере днес на извънредно заседание, за да започне процес на ратификация на спорния план за финансова помощ, ще се събере на заседание утре в 16 часа, съобщи кипърската държавна телевизия.

Според Сигма ТВ  президентът Никос Анастасиадис е отложил дебата от опасения, че текстът може да бъде отхвърлен. Подобен  вариант би довел до срив на цялата икономика, подчерта вчера президентът.

В замяна на спасителен план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе извънреден данък от 6,75 процента върху всички банкови депозити  под 100 000 евро и данък от 9,9 процента върху депозити над този  праг, което предизвика гнева на вложителите. Еврогрупата одобри спасителния пакет за Кипър след като кипърското правителство отстъпи по въпроса за данъка върху депозитите - въпрос, който дотогава разглеждаше като "червена линия". Кипърският министър на финансите Михалис Сарис бе заявил в началото на март, че подобна мярка ще бъде "катастрофална" за Кипър. Споразумението с Еврогрупата включва също и увеличение на корпоративния данък от 10 на 12,5 процента – още една  "червена линия", която кипърското правителство премина

Президентът е отложил също реч пред парламента и насрочено за днес обръщение към нацията, целящо да защити спасителния план, договорен с ЕС в събота рано сутринта. Президентът се очаква да направи изказване пред парламента утре в 11 часа.

Същевременно без резултат е приключило сутрешното заседание на  кипърското правителство, ръководено от президента Анастасиадис, на което е бил обсъждан законопроектът за орязване на банковите депозити, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Ново заседание на правителството в Никозия е  насрочено за утре.

Според държавната телевизия дебатът в парламента е отложен, за "да се даде възможност на депутатите да бъдат напълно наясно със ситуацията и да бъдат по-добре информирани".

Отлагането на дебата изглежда е опит да се печели време поради факта, че един глас не достига на двете партии - управляващият Демократически сбор (ДИСИ) и Демократическата партия (ДИКО), която подкрепя кабинета, за да бъдат приети необходимите законопроекти, коментират наблюдзателите в Никозия.

Това отлагане дава повече време за задкулисни преговори, за да бъдат разубедени някои недоволни от споразумението депутати да реагират импулсивно, отбелязва АФП.

Партията АКЕЛ бе отхвърлила изискванията, поставени от Брюксел в замяна на помощта, когато бе на власт до избирането на Анастасиадис за президент през февруари.

Дори партньорите на президента в правителствената коалиция изразиха резерви. Лидерът на ДИКО Мариос Кароян посочи, че е обсъдил с президента търсене на "алтернативни решения", докато някои от деветимата депутати от партията изразиха несъгласието си със споразумението.

Кипър трябва да избира между "катастрофалния сценарий на некоконтролиран фалит и сценария за болезнено, но контролирано управление на кризата", заяви тези дни кипърският президент Никос Анастасиадис.

Държавният глава на острова изтъкна, че отказът от спасителния пакет би могъл да доведе до срив на двете най-големи банки в страната. Партията на президента – Демократическият сбор (ДИСИ) разполага с 20 от общо 56 места в парламента и се нуждае от подкрепа от други политически сили, за да прокара рестриктивните мерки.

Държавната телевизия посочва, че банките може да останат затворени и във вторник с оглед на перспективата процесът на ратифициране на споразумението да се проточи. Според Сигма ТВ се водят преговори с Централната банка за това тя да остане затворена във вторник, за да се попречи на масово теглене на пари в пристъп на паника.

Икономиката на Кипър ще се срине, ако не бъде гласуван данъкът върху банковите депозити

Кипърската икономика ще се срине, ако не бъдат гласуван данъкът върху банковите депозити, предупреждава нобелистът и председател на Националния съвет по икономика на Кипър Христофорос Писаридис, цитиран от в. "Филелефтерос".

В изявления за кипърската информационна агенция Писаридис изказва мнение, че колкото и болезнено да е споразумението с ЕС за острова, единствената надежда да бъде спасена кипърската икономика е да се гласува този закон, тъй като в противен случай последствията ще са много по-лоши.

Това, което ни принуждава да направим Еврогрупата е невиждано, казва нобелистът и допуска, че ще има изтичане на чужди депозити.

Ако този закон не се гласува, фалитите ще са безбройни и много кипърски вложители ще загубят всичко, защото банките им няма повече да отворят врати. И това ще стане сега, в следващите два-три дни, а не в неопределено бъдеще. Икономиката ни ще рухне, предупреждава още нобелистът.

"Ако Кипър не харесва спасителното споразумение може да излезе от еврозоната"

Ако Кипър не харесва спасителното споразумение, може да излезе от еврозоната. Това е заявил германският финансов министър Волфганг Шойбле, изтъквайки като аргумент факта, че островната държава не представлявала риск за еврозоната и следователно би могла да отхвърли спасителното споразумение и да напусне валутния съюз без сериозни последствия за икономиките на останалите страни членки, пише електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

Изданието смята, че позицията на Шойбле се споделя също от шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и от северните страни, като Холандия и Финландия.

Решението на Еврогрупата  зще засегне и парите на руски бизнесмени на острова

Решението на Европейския съюз да обложи депозитите в кипърските банки е продиктувано от това, че значителна част от парите в тях принадлежат на граждани от Русия, страна, която не е член на евросъюза, смята британсккото радио БиБиСи.

Медията се позовова на данни от Ройтерс, според които половината от депозитите в кипърските банки възлизали на 70 млрд. евро и принадлежали на руснаци, които препирали пари през Кипър. Ако тези пари бъдат обложени, загубите за руския бизнес ще възлязат на 3,5 млрд. евро.

Високорпоставен представител на Европейската комисия обаче опроверагава това твърдение, като казва, че никой не знае точно колко са парите от Русия в кипърските банки и че има основание да се смята, че сега те възлизат на 18-20 млрд. евро, което означавало, че загубите можели да бъдат около 1,5 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?