Politico: Как шоуменът Слави Трифонов загуби изборите

Той не успя да убеди критиците си, че партията му е в състояние да сложи край на корупцията

Слави Трифонов, скрийншот, БГНЕС

Попзведтата и шоуводещ Слави Трифонов загуби изборите тази седмица, месец след като ги спечели, пише базираният в Брюксел сайт Politico.

През четирите седмици на ожесточени опити да обедини потенциални съюзници, Трифонов не успя да убеди нарастващия легион скептици, поставящи под въпрос неговата искреност да се справи с корупцията по върховете на властта. Така страната е изправена пред перспективата за трети парламентарни избори от април насам.

Изданието припомня, че партията на Трифонов няма самостоятелно мнозинство и затова бе нужно да привлече съюзници за стабилно правителство, което да поеме управлението след ГЕРБ.

Ексцентричното поведение и спорните номинации за състава на кабинета обаче само допълнително разпалиха подозренията сред онези, от чиято подкрепа Трифонов най-много се нуждаеше, за мъглявия му дневен ред в политиката.

Най-важното е, че партията му "Има такъв народ" не успя да спечели подкрепата на двете относително малки антикорупционни партии, които най-силно се свързват с мащабните протести срещу мафията миналото лято.

Трифонов обвини двете реформаторски партии в "предателство", след като те многократно поставиха под съмнение способността му да се сложи край на необузданата корупция и шуробаджанащина в най-бедната страна от ЕС.

По-нататък Politico припомня, че в деня след изборите на 11 юли, още преди да има официални резултати, Трифонов обяви проектоправителство. Той самият не иска да е премиер и номинира за такъв Николай Василев.

Без каквито и да е консултации или разговори за коалиция, Трифонов се появи в предварително записано видео, излъчено по собствената му телевизия и представи правителство на малцинството, съставено предимно от хора, които са нови в политиката. Единствената опция, която Трифонов даде на евентуалните си съюзници, бе да подкрепят безпрекословно правителството, което не е консултирано с тях.

И сякаш това не беше достатъчно, за да раздразни потенциалните му съюзници, Трифонов изчете списък с приоритети, включващ сюрреалистичната цел за изпращане на двама българи и един северномакедонец в Космоса.

Изданието разказва как след оттеглянето на първото си проектоправителство, ИТН все пак заяви, че ще проведе консултации за съставянето на ново. За разговори бе поканено и Движението за права и свободи, което действа като предупредителен сигнал за антикорупцианните партии, тъй като ДПС се смята за непосредствено свързано с корупцията и задкулисните играчи във властта.

Следващият кандидат за министър -председател, издигнат от ИТН бе Пламен Николов, който е мениджър на компания за плувни принадлежности.

Депутатът от ИТН Николов е напълно непознат за публиката. Той е участвал в риалити шоуто на Слави Трифонов за кастинг на политици през 2018 г., когато акцентира върху необходимостта от по-добро образование в България.

Залагайки на това, че подборът на неопитни политици ще даде решително предимство на партията, някои от номинациите направо я потопиха. Депутатът от ИТН Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, бе принуден да си оттегли кандидатурата, след като медиите публикуваха негови предишни фейсбук изявления, които изглеждаха насочени срещу потенциалните съюзници от антикорупционния лагер.

Нещата се влошиха още повече в понеделник, когато кандидатът на ИТН за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев даде интервю пред Нова тв, което бе неговата първа и единствена публична изява до този момент.

Илиев, който е преподавател в СУ, вече бе в полезрението на медиите поради съмнения, че плагиатствал от научен труд на свой колега в университета. Другите съмнения относно кандидатурата му произтичат от това, че е почетен консул на Барбадос в България.

В отговор на всичко това Илиев предприе конфронтационен маниер, нападайки медиите и "дълбоката държава", които според него стоят зад личната атака срещу него. Отрече да е извършил каквито и да е нарушения, похвали се със своите академични и професионални постижения и каза, че се радва на пълната подкрепа на Трифонов. Интервюто бе пълна катастрофа – Илиев даде уклончиви отговори на много въпроси, твърдеше, че Барбадос не е данъчно убежище, каза, че стои "зад всяка дума" в своята книга и посъветва водещия да пита майка му и баба му за това колко почтен човек е.

Интервюто предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, както и сред потенциалните партньори на ИТН и политическите анализатори.

Politico припомня, че БСП, с която партията на Трифонов също води разговори за подкрепа, настоя кандидатурата на Илиев да бъде оттеглена. Междувременно ДБ и ИБГНИ взеха решения да гласуват против проектокабинета на ИТН.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че предложеното правителство е най-слабото, което някога е излъчвано в България.

Анализаторът Даниел Смилов коментира пред Politico: Става все по-ясно, че ИТН не са имали намерения да управляват страната и да работят заедно с потенциалните си съюзници, а са искали да предизвикат още едни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?