Политика на нищоправене, арогантност и консумация на властта

Политика на нищоправене, арогантност и консумация на властта

Катастрофалната изборна загуба на БСП се дължи не само на грешки в кампанията, а изобщо на "политиката, която партията е правила" през последните 10 години. Това е "паролата", която върви сред недоволни от премиера и лидер на БСП Сергей Станишев социалисти, които са изпратили отворено писмо до Националния партиен съвет с настояване за оставка и насрочване на извънреден конгрес за избор на ново ръководство. В документа, с който Mediapool разполага, се иска не заседание на сега действащия конгрес, а на нов, който да се проведе най-късно до ноември.

Настроенията са избор на "чисто нов" лидер, различен не само от Станишев, но и от Румен Петков и Румен Овчаров. Като говорители на недоволството и инициатори на исканията за промени и обновление се открояват хора, които през годините неотклонно участваха във формирането на партийната и държавната политика като Младен Червеняков, Жени Живкова, Добромир Гущеров. 

На този етап Сергей Станишев не е подал оставка като лидер на БСП, макар че въпросът е бил поставен от негови опоненти още в неделя, когато станаха известни изборните резултати.

В писмото, което се разпространявано из различни партийни структури в страната и според инициаторите му набира все по-голяма подкрепа, се настоява още да бъдат изработени нови правила за избор на делегати, от които, например, 30 на сто задължително да са млади хора до 35 години, а 40 на сто – жени. Смята се, че това ще е полезна стъпка за промяна на статуквото в БСП, за която в чужбина все още се говори като за бившата БКП.

Недоволните искат новият конгрес да не бъде готвен от сегашното партийно ръководство, а от временно и дневният ред на форума да е само от една точка - избор на нов председател. Трябва да "се осигури време за изложение на политическите платформи на кандидатите от по 1 час, касаещ вижданията им за развитието на БСП и на държавата".

Арогантност и консумация на властта

Засега "кървавото писмо", целящо поредно разместване на пластовете в БСП, не е оповестено официално, но неговите автори и инициатори дадоха гласност на основните тези.

Бившият депутат от БСП Младен Червеняков, който не успя да влезе в новия парламент, изброи в четвъртък пред бТВ различни грешки, допуснати от партията. Като "тактически грешки" той посочи промените в изборното законодателство и въведения мажоритарен вот, за който настояваше президентът Георги Първанов и който социалистите с подкрепата на ДПС гласуваха, въпреки съпротива в червените редици. Според Червеняков друга грешка е "затруднението за регистрация на определени политически сили", както и самият тон на кампанията.

Според Червеняков всичко това е имало значение, но то е задълбочило истински сериозния проблем - кризата в политиката на БСП.

"И това, което е важно да се знае, е, че тази политика в продължение на последните 10 години може да се оприличи като политика на нищоправене, политика на конформизъм, политика на участие във властта на всяка цена", каза Червеняков.

В отвореното писмо като продължение на тази негова теза е записано: "Ние не успяхме да дадем ясен отговор на въпросите: Каква е същността на нашата политика; как я провеждаме; с кого и защо я правим и т. н.".

Червеняков посочи още, че тази политика е довела до три сериозни последици. Във вътрешнопартиен аспект - разпад на структурите, липса на ясни принципи и морал на партиен живот, вземане на решенията на централните партийни органи поради неясни съображения, формирането на ръководство "не като отбор, обединен около политика, а поради някакви тънки сметки и баланси", пълна липса на дискусия в самата партия.

БСП се е "трансформирала в търговско дружество, в холдинг от ЕООД-та и ООД-та, които не работят за интересите на общото дружество. "Липсата на политика обуслови и избирането на органите на БСП не като отбор обединен около политика, която да формира, отстоява и провежда, а като неясни сметки и баланси", се казва още в откритото писмо.

В управленски аспект тази политика е довела до "някакво участие" в управлението, като формулата 3-5-8 може би беше максимумът на тези възможности".

Същевременно БСП е загубила позиции в местната власт и в структурите на гражданското общество.

А в държавнически аспект последицата е липса на визия на развитието на България като страна членка на ЕС.

"Големият проблем на БСП е, че във всичките години на прехода, тя не стана инициатор на нито една от големите промени, които са направиха. Твърде често нашата политика се развиваше на принципа не-не-не-да - и по отношение на членството ни в НАТО, и по отношение на приватизация и т.н.", каза Червеняков.

Според него в управлението БСП често е демонстрирала арогантност и консумация на властта. Била е парцелирана на кланове, а в редица случаи имало "опити, някой път успешни, някои партийни структури да бъдат обусловени от определени финансови интереси".

Изводът от всичко това е, че е нужна радикална промяна. По един или друг начин тези неща бяха казани през последните дни и от бизнесмена и бивш депутат от БСП Добромир Гущеров, от дизайнерката и също бивш депутат Евгения Живкова, от бившия депутат Георги Близнашки, а преди всички тях – от Татяна Дончева.

Без "старите муцуни" в битката за лидерския пост

Формираната нова "опозиция" в БСП твърди, че няма да подкрепи нито едно от настоящите лица в партията. Сред "старите" вече е подреден и младият лидер Станишев, обвиняван най-вече за това, че не се е вслушал в съпартийците си както за четиригодишното управление, така и за кампанията. "Никога не приемаше по-различно мнение, слушаше само тесен кръг свои съветници, които почти никога не уцелваха верния път", заяви пред Mediapool висш социалист.

И на партийните форуми, въпреки че твърдеше, че БСП е "най-демократичната партия", почти никога не е имало реален дебат и разговор.

Представители на левицата твърдят, че на бъдещия конгрес няма да подкрепят и другите две силни фигури в БСП – Румен Овчаров или Румен Петков. "И двамата са дискредитирани по един или друг начин. Какво обновление ще търсиш, ако избереш един от двамата за лидер", попита риторично член на партията.

И двамата официално засега твърдят, че нямат амбиции за лидерския пост. Което е и логично, защото лобитата на двамата Руменовци са в конкуренция и могат взаимно да се елиминират, освен ако някое от тях не влезе в съглашение с новосъздаденото лоби на Станишев.

Червени твърдят, че ще парират и евентуални опити на президента и бивш лидер на БСП Георги Първанов да "намести" отново свой човек на шефското място. "Стига с тия заигравания, нали затова искаме изцяло нов конгрес, да наложим нови лица и съответно нова политика", обясниха те. Но не отричат, че Първанов няма да се опита по някакъв начин да се меси чрез приближените си като Румен Петков или Кирил Добрев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?