"Политикът за сложни мисии“ Волфганг Шойбле вече е председател на Бундестага

"Политикът за сложни мисии“ Волфганг Шойбле вече е председател на Бундестага

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле беше избран за председател на Бундестага - долната камара на парламента на Германия, който се събра във вторник на първото си заседание след изборите на 24 септември, предаде Ройтерс. ДПА определя Шойбле като "политик за сложни мисии“.

Той е известен с твърдата си позиция в защита на балансирания бюджет и с лидерството си по време на кризата в еврозоната, но е изправен пред нови предизвикателства като председател на Бундестага, в който за първи път от десетилетия влиза крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия".

В новия си състав Бундестагът се разрасна до 709 депутати, което го прави най-големия демократично избран парламент в света, посочва ДПА. Той включва рекордните шест парламентарни групи, от които най-голямата е на консервативния блок на Меркел, в който влизат ХДС и Християнсоциалният съюз.


Според променените парламентарни правила произнасянето на встъпително слово при откриването на първото заседание се пада не на най-възрастния, а на депутата с най-дълъг парламентарен стаж. В случая това е Шойбле, но той се отказа предвид очакваното му избиране за председател на Бундестага. Съгласно старите правила произнасянето на встъпителното слово щеше да се падне на депутата от "Алтернатива за Германия" Вилхелм фон Готберг, който е най-възрастният член на долната камара в новия ѝ състав. Сега обаче след като Шойбле се отказа, тази чест се падна на Херман Ото Золмс от Свободната демократическа партия, който е втори по стаж, а и по възраст.

"Изборният резултат на 24 септември промени баланса на силите в парламента повече от очакваното и преразпредели политическите роли", каза пред депутатите Золмс, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ние трябва да приемем това решение на избирателите. Парламентът трябва да отразява разнообразието от мнения сред населението", заяви той.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер официално се обърна към Меркел с молба да продължи да изпълнява задълженията на ръководител на правителството до съставянето на нов кабинет.

 

ДПА: Политикът за сложни мисии

Мразен в някои части на Европа като архитект на строгата финансова дисциплина, консервативният политик ветеран през 45-те си години в парламента неизменно е в центъра на редица ключови събития в Германия, включително и чрез приноса си за осъществяване на германското обединение през 1990 г., пише ДПА за новия председател на Бундестага.


Водеща фигура в Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, 75-годишният Шойбле се очакваше да запази финансовото министерство след конфликтните парламентарни избори миналия месец. Но Шойбле се съгласи да се оттегли от финансовото министерство, за да помогне на Меркел да сглоби нова, неизпробвана досега трипартийна коалиция, след като ХДС получи най-слабия си изборен резултат от 1949 г. насам.

Шойбле не за първи път поставя службата на обществото и партийната си лоялност над собствените си политически амбиции. В миналото той трябваше да се пребори и с куршума на убиец, който го остави парализиран на инвалидна количка, но все още с надеждата един ден да стане канцлер.

Смятан някога за кронпринца на бившия канцлер Хелмут Кол, Шойбле се оказа въвлечен във финансов скандал, разразил се в ХДС, който го принуди да се оттегли като лидер на партията през 2000 г., не на последно място и заради публичен натиск от амбициозната Меркел, която застана начело на ХДС.

Мнозина го смятаха за доайен на финансовите министри от еврозоната и като такъв напоследък той помогна да се положат основите на икономическото възстановяване в Гърция, Испания, Ирландия, Кипър и Португалия в разгара да дълговата криза на еврото.

Редовно наричан "съканцлера" на Германия, Шойбле има и изненадващо и обезоръжаващо чувство за хумор. Веднъж по време на брифинг журналистите му припомниха, че има рожден ден, а той се обърна и ги попита: "И какво ще правите сега? Ще ми пеете ли?".

Непоколебим европеец, Шойбле също така не обича да остава длъжен на критиците си. "Стига вече сте ми натяквали, че съм лошото момче, борещо се срещу Атина", каза той веднъж в разгара на дълговата криза, след като отбеляза, че по-рано се е съгласил за облекчаване на гръцкото дългово бреме.

Но най-дългогодишният германски депутат ще трябва да използва цялото си политическо влияние и запасите си от хумор, за да озаптява един потенциално бурен нов парламент. Изборите миналия месец откриха пътя за настроената срещу чужденците "Алтернатива за Германия" да стане първата крайнодясна партия, която влиза в Бундестага след Втората световна война.

Шойбле е известен и с това, че често се носи на висока скорост с инвалидната си количка по берлинските коридори на властта. Той обича и бурните спорове, като понякога изглежда, че се наслаждава на словесни схватки с апострофиращите го в пленарната зала на Бундестага.

Шойбле винаги е бил човек за трудни мисии. Адвокат от планинския район Шварцвалд в Югозападна Германия, той се присъединява към ХДС през 1965 г. и е депутат в Бундестага от 1972 г. През 1980-те години е шеф на кабинета на (канцлера) Хелмут Кол със задача да намира изход от трудни ситуации. Налага му се да се занимава с поредица от сложни проблеми на високо ниво, включително заложнически кризи, данъчни реформи, както и с някогашния комунистически лидер хардлайнер на Източна Германия - Ерих Хонекер.

Като вътрешен министър в шеметните дни след рухването на Берлинската стена преди 28 г. Шойбле изигра важна роля за подготовката на договора между Източна и Западна Германия, довел до обединението през 1990 г. - постижение, което той смята за връх на своята политическа кариера.

Триумфът обаче се превърна в лична трагедия само седмица след като Германия бе обединена. Умопобъркан мъж простреля Шойбле на предизборна среща в ресторант в неговия собствен избирателен район в провинция Баден-Вюртемберг. Покушението остави Шойбле парализиран от кръста надолу.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?