Политиката на Буш в Ирак навлезе в нова фаза

Политиката на Буш в Ирак навлезе в нова фаза

Като част от новата стратегия за решаване на конфликта в Ирак американският президент Джордж Буш заяви, че ще изпрати повече от 20 000 войници, за да подобри сигурността по улиците на Багдат, предадоха в четвъртък световните информационни агенции.

Много от критиците на управлението на Буш обаче се съмняват, че това ще доведе до реални резултати.

17 500 души от подкрепленията ще бъдат разположени в Багдад, а 4000 - в провинция Анбар. Буш обаче не уточни в какъв срок ще бъдат разположени войските.

Американски войски присъстват в Ирак повече от четири години и към момента те наброяват 132 000 души. Жертвите, които САЩ даде в Ирак, са над 3000 души, а ранените - около 22 800 души.

Сред другите важни цели, които си поставя новата стратегия към Ирак, са подобряването капацитета на иракските сили за сигурност, поставянето на основните политически цели пред иракското правителство, както и субсидия от 1 млрд. долара и изготвяне на програма за икономическото развитие на Ирак.

80 процента от случаите на насилие в Ирак са регистрирани в радиус от близо 50 км от столицата и допълнителните войници ще направят Багдад по-сигурен, каза американският държавен глава. "Ситуацията в Ирак е неприемлива за американците, тя е неприемлива за мен. Там, където бяха допуснати грешки, отговорността е моя,” коментира още Буш.

Според него предишните опити да се подобри сигурността в Багдад са се провалили, защото е нямало достатъчно американски и иракски войници, които да охраняват районите, прочистени от терористи. Ройтерс отбелязва, че това е необичайно признаване на грешка от негова страна.

Американският президент обвини Иран и Сирия, че позволяват територията им да бъде използвана от терористи и бунтовници, които проникват в Ирак. "Ще открием и унищожим мрежите, които доставят модерни оръжия и обучават враговете ни в Ирак", закани се Буш.

“Ангажиментът на САЩ в Ирак не е безкраен. Ако иракското правителство не изпълни обещанията си, то ще изгуби подкрепата на американския народ, ще изгуби и подкрепата на иракския народ”, продължи президентът. Ако САЩ престанат да подкрепят Ирак, иракското правителство ще се сгромоляса, страната ще бъде разкъсана и ще започне небивало клане,“ предупреди той.

Увеличението на американския контингент в Ирак предизвика незабавна критика от страна на опозиционната партия – демократите. Те излязоха с декларация, в която се подчертава, че новото предложение на президента ще бъде подложено на задълбочено обсъждане, “така, както очакват нашите войници и американският народ”.

“Ще искаме отговори на трудните въпроси, които не са зададени или на които не е даден отговор досега,” заявиха още демократите.

Сенатор Ричард Дърбин коментира, че Буш не се е вслушал в съвета на бившия командир на американските войски в Ирак – ген. Джон Абизейд, че увеличаването на войските ще попречи на иракчаните да поемат по-голяма отговорност за собственото им бъдеще.

Новата политика на САШ в Ирак предизвика противоречиви коментари сред световната общност.

Великобритания, основният съюзник на Щатите в Багдад, приветства новата политика на Буш. Британският министър на външните работи Маргарет Бекет обаче уточни, че Лондон няма да изпрати допълнителни войски в тази страна, предаде Франс прес.

Според френския министър на външните работи Филип Дуст-Блази “само глобален подход и политическа стратегия могат да позволят на Ирак да си възвърне стабилността”.

"Според нас единственото решение, за да може Ирак да си възвърне стабилността, суверенитета, териториалната си цялост и националното си единство, е това да стане чрез участието на всички граждански, политически и религиозни елементи в иракското общество", подчерта той.

Русия също е скептично настроена към новия план на Буш. Председателят на Държавната дума Борис Гризлов заяви, че Москва подкрепя стъпките на САЩ в борбата срещу международния тероризъм, но ние никога не сме подкрепяли изпращането на войски в Ирак.

Като "наливане на масло в огъня" определи решението на САЩ сирийският вицепрезидент Фарук аш Шараа.

"Увеличаването на войниците ще засили несигурността и напрежението в Ирак и няма да помогне за облекчаване на проблемите на страната", добави говорителят.

По информация на Асошиейтед прес Япония и Южна Корея - основните съюзници на САЩ в Азия, подкрепиха незабавно намерението на президента Джордж Буш да увеличи американското военно присъствие в Ирак.

Главният секретар на японското правителството Ясухиса Шиодзаки коментира в Токио: "Япония цени високо твърдата решителност на президента Буш да постигне стабилност в Ирак".

Споделяне

Още от Свят