Политиката на ЕС за биогоривата ще увеличи въглеродните емисии

Политиката на ЕС за биогоривата ще увеличи въглеродните емисии

Европейският институт по екология предупреди, че цел от 10% за увеличаване на производство на биогорива за транспорта всъщност ще увеличи въглеродните емисии в атмосферата. Според експертите, цитирани от EUObserver, са необходими промени в политиката, защото има вероятност естествени хабитати да бъдат превърнати масово в полета за отглеждане на растения за биогорива.

Според прогнозите под заплаха са поставени дъждовните гори, саваната, които са важен елемент от борбата с климатичните промени. "Допълнителните искания за тези горива се очаква да доведат до индиректно използване на земя между 4.1 и 6.9 млн.хектара, тоест територия, по-голяма от тази на Белгия", се казва в проучването.

Новата политика за повече конвенционални биогорива ще увеличи вредните емисии между 80 и 160% до 2020 г., отколкото при използването на горива от фосили.

Тези разкрития поставят нови изпитания пред ЕК, която трябва да представи доклад по използването на земята за производство на суровини за биогорива. ЕК се опитва да насърчи производството на второ поколение биогорива в държавите-членки, но засега без сериозен ефект.

Споделяне

Още от Европа