Политиката на Макрон е вредна за България, обяви Радан Кънев

Капсулирането на еврозоната и социалната хармонизация са "политически табута“ за София

Политиката на Макрон е вредна за България, обяви Радан Кънев

"Европейската политика на Макрон е откровено враждебна на българския национален интерес, а заявката му в Гърция свидетелства за тежък провал на българската дипломация в Евксиноград“, коментира в профила си във Фейсбук зам.-председателят на "Демократи за силна България“ (ДСБ) Радан Кънев.

На 25 август френският президент Еманюел Макрон бе на посещение у нас, по време на което той представи предложението си за въвеждане на нови правила за командироване на работници в ЕС, така че да не се създава социален дъмпинг от страна на служителите на по-бедните държави в съюза. България пък поиска подкрепа за присъединяване към предверието на еврозоната ЕRM II и за Шенген.

Според Радан Кънев обаче скорошното посещение на френския президент в Гърция е показало, че варненската дипломация на България се е провалила. В Атина Макрон представи идеите си за по-тясна интеграция в еврозоната и настоя валутният съюз да има общ бюджет. Според лидера на тъмносините обаче това са сигнали в посока към "Европа на две скорости.“  

"Шумното посещение на Макрон в Атина показа колко "успешна" е била визитата му във Варна, особено за България. Акцентите:

1) Политическо лидерство, бюджет и парламент на Еврозоната, т.е. не просто "Европа на две/много скорости", а същинска Европа и някакви периферии.

(При избор на парламент на Еврозоната, който гласува истински бюджет и избира изпълнителни органи, значението на Европейския парламент ще е колкото на интерпарламентарната асамблея по франкофония...)

2) Социална и данъчна хармонизация на ЕС като синоним на "солидарност", т.е. политика за изравняване на политически контролираните доходи (не всички!), социалните стандарти и данъците по тези на богатите социални държави.

(Това не просто ще фалира държавите от Централна и Източна Европа, но по всяка вероятност ще фалира и целия ЕС, в отчаян опит да съхрани един демографски изчерпан социален модел)

3) Нито дума за интеграцията на Република Македония. НИТО ДУМА. И това в държавата, от която фактически зависи приемането на Скопие в НАТО и ЕС.

Точки 1) и 2) са политически табута за България, всичко, срещу което трябва да се борим в политиката си като член на ЕС. Точка 3) е националният ни свръхприоритет и ключ към сигурността на Балканите за десетилетия напред“, коментира Радан Кънев.

Той подчертава, че е "категоричен привърженик“ на Единна Европа, а не на "разделена на три скорости и два парламента, три бюджета и шест изпълнителни органа“.

"Смятам, че Макрон, ако бъде укротен и вкаран в релси, е шанс в тази посока“, допълва още зам.-председателят на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?