Политиката на управляващите за Ирак остава непроменена

Загубата на осмия български военнослужещ няма да повлияе на българската политика в Ирак. Българското военно присъствие там в настоящия формат или при постепенно намаляване на силите трябва да продължи поне до края на 2005 година. Това заявиха министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб Никола Колев в неделя, два дни след като редник Гърди Гърдев загина при нападение срещу български патрул в района на град Хамза, на около 40 км от базата Еко.

Министър Свинаров заяви пред Би Ти Ви, че до края на месеца ще има решение на правителството за това дали да замине Петият български контингент за Ирак, което ще бъде предложено на парламента за утвърждаване.

Свинаров допълни, че за управляващите е важно да се изясни дали страната ни ще участва до края на 2005 г. и, евентуално, как ще се промени участието на България в началото на 2006 година. След парламентарните избори през юни у нас вероятно ще има сформирано ново правителство, ще има нов парламент, и те трябва да вземат националноотговорните решения съобразно променената ситуация, заяви министър Свинаров.

Той посочи, че проведените в Ирак избори са направили картината там по-ясна и по-предвидима, макар че обстановката остава неспокойна. Демократичният процес в Ирак върви успешно, създава се възможност за стабилизиране на институциите, добави Свинаров.

Тленните останки на младши сержант Гърдев пристигнаха в родината

Тленните останки на загиналия български войник Гърди Гърдев, повишен посмъртно в младши сержант, бяха транспортирани в София със специалния самолет на българските ВВС Ан - 26.

На траурната военна церемония по посрещането в неделя следобед присъстваха президентът Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Свинаров, началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев, висши военни от Генералния щаб, роднини на загиналия. По волята на неговите родители Гърди Гърдев ще бъде погребан във вторник в родното му село Долно Сахрене, община Павел баня.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?