Политиката не е моята кариера

Преди визитата си в Испания, бившият български цар Симеон Сакскобургготски заявява, че в момента е министър-председател, но не е типичен политик. Той съобщава също, че това не е неговата кариера и уточнява, че е прекратил бизнеса си след като е станал премиер на България.

Интервюто, публикувано преди официалното посещение в Мадрид на 29 и 30 септември в най-четения испански всекидневник Ел паис, е озаглавено: "Много тежи онова, което човек печели от народната подкрепа".

В него премиерът, който до завръщането си през 2001 г. живееше като изгнаник в Мадрид, говори за вътрешната и външна политика на България, за биографията и личните си чувства, икономиката, корупцията, "носталгията" по комунизма сред част от обществото, административната и съдебната реформи, ЕС, НАТО, Ирак, МВФ, отношенията с Турция, Русия, "съжителството" на премиера с президента, политическото бъдеще на Симеон Сакскобургготски.

Според министър-председателя корупцията в България е свързана повече с "малките подкупи", отколкото с едрия бизнес и причината за това е сблъсъкът между двата модела на развитие, между две поколения - онези, които са живели в затворено и охранявано общество, и младите.

"Западният модел е много тежък... свикваме с него, но е тежко", казва Симеон Сакскобургготски.

Впрочем, т.нар. "носталгия" по комунизма също е въпрос на поколения, декларира той.

Модернизацията на административната и съдебната практики "не може да стане за един ден, след години на инертност и липса на инициативност", но тя се извършва, казва премиерът.

Сакскобургготски, който обосновава изпращането на български войски в Ирак с приемането на България в НАТО, сочи, че би било "абсурдно" да се гледа само към Брюксел и Вашингтон и да се загърби Русия, с която България поддържа "нормални и активни отношения".

Подчертавайки, че общите цели стоят над идеологиите и религията, министър-председателят сочи, че съществува "положителна хармония, взаимно уважение и лична симпатия" между него и президента Първанов.

Симеон Сакскобургготски твърди, че е спрял цялата си бизнес дейност, когато напуснал Мадрид.

Бъдещето? "Аз съм 67-годишен. Не съм типичен политик, това не е моята кариера. Това, че съм заемал един пост не ме задължава да заема друг", казва той в отговор на интервюиращата за евентуална президентска кандидатура.

Премиерът споделя, че е силно развълнуван от посещението, тъй като е много вълнуващо да се върне в Испания при сегашните обстоятелства.

Запитан "Какъв се чувствате - цар или министър-председател?", Симеон отговаря: Аз го свеждам до това да служа добре. Наименованието е много относително. Сега съм министър-председател и съм много горд, тъй като е изборен пост, защото много тежи онова, което човек печели от народната подкрепа.

По БТА

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: