"Политико" открои Иван Кръстев сред хората, които ще формират Европа през 2019

Източник: Politico.eu

Иван Кръстев е сред 28-те изтъкнати фигури, които ще формират Европа през 2019 г. Българският политолог попада в класацията на сайта "Политико", който по своя методология откроява 28 изявени имена от 28 държави. Кръстев е в категорията на "мечтателите" и е определен от "Политико" като Иконобореца. Останалите две категории включват хора на действието и хора- рушители.

Иван Кръстев е привлякъл вниманието с последната си книга "След Европа", окачествена като "предупредителен изстрел" за политиците в Европа. Предупреждението е, че наглед изолираните кризи с миграцията, популизма, Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент са всъщност симптоми на болест, която може да убие Европейския съюз.

Диагнозата на Кръстев за Европа е, че миграционната криза допълнително раздразни отворена рана: нарастващото разделение между елита и обикновените граждани. За евроскептици като унгарския лидер Виктор Орбан и привържениците на Брекзит във Великобритания, кризата стана средство да убеждават избирателите, които усещат, че либерализмът и глобализацията са ги направили "втора класа граждани", че Европа повече не работи, пише "Политико".

В следващия си проект 53-годишният Иван Кръстев ще разгледа обезпокоителен според него международен феномен: отхвърлянето на Запада, на неговите ценности и институции от страните, които по-рано са се стремили да му подражават. Що се отнася до оцеляването на Европейския съюз, Кръстев не е нито оптимист, нито песимист и казва, че бъдещето на блока предстои да се напише. "Талантът на отделните лидери има значение. Късметът има значение", казва Кръстев.

Три погрешни схващания за ЕС

Според Кръстев първото погрешно схващане за ЕС е, че той не може да се разпадне по причина, че от това всички ще загубят. "Ако ЕС се срине, това ще е естествената последица на структурните проблеми, подобно на пътнотранспортно произшествие – едновременно неизбежно и неумишлно."

Следваща погрешна представа е, че Германия управлява ЕС: Несъмнено Германия е най-влиятелният член на съюза, но миграционната криза показа, че Берлин не може да налага волята си без да плаща висока политическа цена.

Друга погрешна представа е, че европейските избори ще са референдум за ЕС: В повечето случаи те ще са референдум за националните правителства.

Три погрешни схващания за Централна Европа

Едното е, че популистите от региона искат да напуснат ЕС: Те не искат. Те искат да не са обвързани с правилата на ЕС, но да продължат да получават финансиране от Брюксел, казва Иван Кръстев.

Следващото е, че най-големият страх в региона е от "инвазия" на чужденци: Най-големият им страх е, че младите хора напускат страните им.

Трета погрешна представа за региона е, че е твърде късно да се обърне популистката вълна: Не е. На местните избори в Полша избирателите се надигнаха срещу управляващата партия и същото се случва на други места, смята политологът.

За ЕС и Брекзит

Помолен да посочи едно нещо, което би променил в ЕС, Иван Кръстев отговаря: "Начинът, по който говори Европейската комисия. Комбинацията от арогантност и баналност намирам за обидна."

Коя според него е най-голямата загуба, пред която ЕС е изправен заради Брекзит? "ЕС губи своята самоувереност и чувство за смисъл. Превключва на режим оцеляване", отговаря Иван Кръстев.

А каква е най-голямата загуба за Обединеното кралство в резултат на Брекзит? "Обединеното кралство загуби ума си. Велика страна, на която всички ние се възхищаваме, внезапно става непоносимо провинциална в светогледа си."

Сред другите имена в класацията на "Политико" са лидерът на италианските популисти Матео Салвини, лидерът на лейбъристите в Англия Джеръми Корбин, румънският философ Михай Сора, испанският премиер Педро Санчес, "дясната ръка на Юнкер" Мартин Зелмайер, украинската опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, гуверньорът на Банк ъф Ингланд Марк Карни и др.

В предишните две години избраните от България забележителни фигури бяха говорителката на ЕК Мина Андреева и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?