"Политико" за Слави: От "Шат на патката главата" до политик, който държи ключа към властта

"Политико" за Слави: От "Шат на патката главата" до политик, който държи ключа към властта

Телевизионен водещ, певец и комик Слави Трифонов се държи забележително сдържано за човек, който ще има добър шанс да стане основният играч в българската политика след изборите в неделя, пише брюкселският сайт "Политико" в статия, озаглавена "Загадъчният шоумен Трифонов държи ключа към властта в България".

Висок 2 метра,с обръсната глава и пиратски обеци, 54-годишният Трифонов отдавна е едно от неизбежните лица в балканската страна, благодарение на народняшките си хитове е вечерното ток шоу, което води в продължение на 20 години до 2019-та.

Успехът на Трифонов да се преоткрие като бунтовник срещу върхушката, способен да формира движение, което да сложи край на кариерата на бившия премиер Бойко Борисов, обаче се оказа голяма изненада – не на последно място за самия Борисов.

"Политико" припомня, че на изборите на 4 април партията на Трифонов се класира втора след ГЕРБ, вземайки 18% от гласовете. Сега Трифонов може да спечели предсрочните избори на 11 юли, което засилва натиска върху него да сглоби коалиция, която да определи политиката на страната в ерата след Борисов.

След като през последните 30 години беше устата телевизионна звезда, Трифонов смени стратегията на 180 градуса и като политик избягва медийните изяви, като залага основно на постове във Фейсбук, създавайки си ореола на метла, която може да помете повсеместната корупция и шуробаджанащина, които са основното безпокойство на много избиратели.

Насочавйки гнева си върху основните партии, Трифонов определя България като страна, в която "мафията си има държава" и атакува ГЕРБ за "корупция, лошо управление и некомпетентност".

И независимо че неговата тактика на подводния бой изглежда работи, неявяване пред публика и дългото му мълчание изглеждат сюрреалистични. Веднага след големия му успех през април, той се изолира за няколко дни, казвайки, че има симптоми подобни на коронавирус. Когато дойде ред неговата партия да получи мандат за съставяне на правителство, той прати като кандидат-премиер политически неопитната шампионката по шахмат Антоанета Стефанова, която незабавно върна мандата.

Борисов изтълкува публичното отсъствие на Трифонов и неговото театралничене като знак за колебливост. Каза, че "Има такъв народ" са "безотговорни" и "политически страхливци". В отговор партийният заместник на Трифонов Тошко Йорданов каза, че "Слави не е някой, който лично търси власт, той иска да види резултати", припомня "Политико".

Изданието посочва, че политическият дневен ред на Трифонов е енигма, ако се изключи планът му за цялостно преразглеждане на избирателната система. При всичкото му говорене, че е борец срещу корупцията, той бе подозрително мълчалив по време на масовите антикорупционни протести миналото лято. Освен това в миналото той публично е признавал за приятелските си отношения с личности от подземния свят.

Шат на патката главата

"Политико" разказва за кариерата на Слави Трифонов, започнала от студентската програма "Ку-ку", едно от първите предавания за политическа сатира в посткомунистическа България. Отбелязва се, че "Шоуто на Слави" по бТВ, излъчвано от 2000 до 2019 г., бе едно от най-гледаните в страната.

С близо 30 албума дискография, сред които заглавия "Ръгй чушки в боба, "Шат на патката главата", "Новите варвари" и "Песни за българите", Трифонов се доказа като талантлив музикант. Той смесва редица музикални стилове от попа и традиционния фолк, от балканските ритми до рока и пънка.

В доклад за конференцията през 2010 г. на Американската асоциация за славянски изследвания Анджела Родел – музиколог и преводач, анализира използването на фолка в неговите песни. По думите ѝ "Трифонов си даде сметка, че за традиционната българска публика, която реагира с ентусиазъм на проявите на патриотичен национализъм, фолк музиката има по-голямо политическо влияние и по-емоционална сила, когато се свири "искрено", отколкото ако е разводнена в очевидна музикална и текстова пародия", както той обичаше да прави в началото на кариерата си на шоумен.

Този патриотечен апел имаше водеща роля преди изборите през април, пише "Политико" и отбелязва, че Трифонов и трупата му са направили концерт в празна зала заради Covid-ограниченията. Допълва се, че залата е била украсена със снимки от знакови места и забележителности от българската история, както и знамена със слогана на българските революционери "Свобода или смърт".

Над 20 000 българи гледаха предаването на живо по фейсбук, на което традиционните партии могат да завидят.

Обожаван от мнозина заради своята харизма и артистичен талант и отхвърлян от други, които смятат текстовете и музиката му за вулгарни, през годините Трифонов се превърна в поляризираща фигура. Но от която и страна да се погледне, той е прочут.

"Политико" разказва как склонността на Трифонов да влезе в политиката се е засилвала в течение на времето и за инициирания референдум през 2016 г. През 2019 г. той основа партията си "Няма такава държава" – каквото е заглавието на една от популярните му песни, но след като съдът не разреши това име, партията бе прекръстена на "Има такъв народ".

Макар и да не се идентифицира ясно с протестите от миналото лято, Трифонов спечели от широкото недоволство срещу статуквото, продължава статията. Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, коментира: "Това е знак, че протестите постигнаха целта си. Макар да не успяха да свалят Борисов, те направиха невъзможно задържането му на власт".

От осмиващ политиците, да станеш един от тях

Опитвайки се да обяснят скриването на Трифонов през април, анализатори допускат, че той може да е бил изненадан от второто място на изборите.

"Едно е да бъдеш един от новопоявилите се политически играчи с новата себестойност, която върви с това. Но съвсем друго е да поемеш отговорност за управлението на страната и да бъдеш този, който трябва да състави правителство", казва Весела Чернева.

Ограниченото медийно присъствие на Трифонов смущава и политическите му съперници, и анализаторите.

В навечерието на изборите в неделя Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за депутат, и намекна, че може да не е премиер, ако партията му има шанса да състави правителство.

"Не знаем какво да очакваме. Най-вероятно той ще разчита на успешните министри от служебното правителство. Но остава главният въпрос – дали той ще има апетит за реформи или ще бъде погълнат от старите мрежи на лоялностите", коментира Чернева.

Социологът Първан Симеонов е наясно, че изборният успех на ИТН е свидетелство за това, което той нарича навици на незрелите избиратели: "Още през 2009 г. Борисов дойде на власт, защото хората искаха значителна промяна. Сега е ред на Трифонов".

Според него българите имат склонността да фаворизират популисти аутсайдери, които обещават грандиозни промени и бързо оправяне.

В действителност самият Трифонов споделя подобни виждания. Песента, която вдъхнови първоначалното име на партията му, рисува мрачна картина на загнила държава, където властва корупцията, медиите се продават, депутатите са фалшиви, а хората чакат да дойде поредният спасител. Иронията е налице и сега, след като Трифонов, който сега е в ролята на новодошъл в политиката, обещава да разруши политическото статукво.

"Малко е парадоксално, че някой, осмивал политици десетилетия наред, сега несъмнено ще стане един от тях", казва Първан Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?