Политици и лекари в Белгия спорят дали всички да бъдат изследвани за коронавирус

Политици и лекари в Белгия спорят дали всички да бъдат изследвани за коронавирус

В споровете между политиците и лекарите в Белгия, кои са правилните действия срещу епидемията от коронавирус, се добави нов въпрос - кои граждани да бъдат изследвани. Лекари настояват за изследване на цялото население в страната, съобщават местни медии.

В Белгия е в сила кралски указ, според който на изследване подлежат само онези, които отговарят на определени условия. Според лекарите всеки има правото да знае дали е болен, дали е преболедувал или все още не е "срещал" вируса, причинител на заболяването. По тяхно мнение днес, ако някой желае да си направи изследване, може да се наложи да излъже личния си лекар, за да получи достъп до тест.

Лекарите отбелязват, че в страната има достатъчно тестове, за да се премине към всеобщо изследване, независимо дали това ще бъде безплатно или ще се плаща от изследваните. По тяхно мнение въведените ограничения са на чисто политическа основа.

Медиите днес съобщават и за още един открит въпрос - как да се извършва масовото проследяване на болните и хората, с които те са общували. Според националната комисия за защита на личните данни белгийското приложение, което се очаква да бъде въведено до юли, би действало в нарушение на европейските правила. Това е така, защото се предвижда събирането и разпространението на данни, определяни като "лекарска тайна".

Засега се предвижда чрез приложението да бъдат събирани данни като ЕГН, номера от регистрацията на дружествата, служебни номера на личните лекари. Уточнява се, че същият подход, дело на европейски разработчици, вече е възприет от Австрия и Швейцария.

По последни данни в Белгия броят на заразените и починалите вече е около 10 пъти по-нисък от пика на кризата през април. За последното денонощие в страната са открити още 198 заболели (57 455 досега), 39 са постъпили в болница, 23 са починали (9334 до днес).

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как да се подходи с новата детска болница?