Политици и журналисти създадоха антипротестна група "София без блокади"

Групата иска забрана на шествията и пращане на протестиращите в Борисовата градина или на Панчаревското езеро

Група граждани, сред които бившият вътрешен министър Богомил Бонев, главният редактор на сайта afera.bg Веселина Томова, журналистът от Дума и активен блогър Александър Симов, и общинският съветник от НДСВ Любка Качакова, са част от "Фейсбук" групата "София без блокади", съобщи "Дневник".

Основното настояване е протестите срещу кабинета "Орешарски", които се провеждат от повече от 70 дни, да не блокират движението по основни пътища и кръстовища в столицата и да съгласуват със Столичната община протестните си действия.

Групата е създадена от Владимир Танев, бивш програмен директор на Дарик радио, създател на бившето радио НЕТ, който бе разкрит от комисията по досиетата като сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност.

"Приятели, точно преди 168 часа за първи път тук споделих идеята за "София без блокади". Ден по-късно се появи Фейсбук-групата под същото име. Към този момент 1166 човека станаха членове на групата. Радвам се на вашата подкрепа. Горд съм, че успях бързо да запаля толкова много хора", написа той на страницата на инициативата.

По думите му "хора, които категорично отхвърлят правото на надничарите от жълтите павета да ограничават правото на спокоен живот на 2 милиона столичани". "Хора, които категорично се противопоставят на блокадите и загражденията на булеварди, улици и кръстовища. Хора, които отхвърлят омразата и противопоставянето", добавя той.

Сред подкрепящите "София без блокади" са журналистката и пиар-служителка Нора Стоичкова, Ани Алашка – пресаташе на Българската стопанска камара, Елена Маразова, дъщеря на проф. Иван Маразов, кандидат на БСП за президент заедно с Ирина Бокова през 1996 г. Одобрение на инициативата са дали журналистът от в. "Дума" и активен блогър Александър Симов, Любомир Кольовски – бивш журналист, отговорен секретар на разпуснатата през 1999 г. политическа партия "Гражданска инициатива".

Богомил Бонев е изпратил и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, Столичния общински съвет и медиите, в което иска тези институции да упражнят възложените им от закона правомощия и задължения, за да осигурят спазването на законността и правото на жителите и гостите на София на безпрепятствено ползване на градската инфраструктура.

Ето какво съдържа проектът на призив на "София без блокади" в десет точки:

1.Гарантиране провеждането на всякакви протестни и контрапротестни действия единствено според клаузите на законите.

2.Забрана за провеждане на всякакви протести и контрапротести под формата на шествия по улици и булеварди с движение на МПС.

3.Забрана за блокиране на столични булеварди, улици и кръстовища от страна на всички протестиращи и контрапротестиращи.

4.Обособяване на специални зони за провеждане на протести, като пространството пред НДК, Борисовата градина, Южен парк, Северен парк, зоната около Панчаревското езеро и др.

5.Забрана за провеждане на каквито и да е протестни и контрапротестни действия след 22.00 часа.

6.Забрана за използване на вувузели и всякакви други шумни звукосъздаващи средства от страна на протестиращи и контрапротестиращи.

7.Задължение към организаторите на всякакви протестни и контпрапротестни действия за инсталиране на мобилни химически тоалетни за сметка на самите организатори.

8.Задължение към организаторите на всякакви протестни и контрапротестни действия за почистване на всякакви боклуци и отпадъци след провежданетто на събитията за сметка на самите организатори.

9.Задължение към организаторите на всички протестни и контрапротестни действия да възстановят със свои средства намесени досега поражения върху общинска частна и публична собственост.

10.Искане към Столична община да предостави на юридическите съветници на СОФИЯ БЕЗ БЛОКАДИ всички получени досега искания за съгласуване за провеждане на всякакви протестни и контрапротестни действия за правен и фактически анализ.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?