Политици осъдиха опита за покушение, но и се усъмниха, че е постановка

Случаят веднага намери място в новините на световните агенции, особено побоят над атентатора

Първите коментари за опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган бяха осъдителни, но не бяха скрити и съмненията, че цялата история може да е постановка.

Изненада и изумление изразиха председателят на Европейските либерали и демократи Греъм Уотсън и президентът на Либералния интернационал и член на Европейския парламент Ханс Ван Бален, които бяпа официални гости на форума на ДПС.

И Уотсън и Бален казаха, че продължават да имат пълно доверие и подкрепа на движението, което е член на партията на европейските либерали, и призоваха за бързо разкриване на нападението срещу лидера Ахмед Доган.

"Благодаря на Бога, че Ахмед Доган е жив, наистина – благодаря на Бога. Ние сме зад вас, тази политическа партия е стабилна”, заяви Уотсън.

В разпространено до медиите изявление, президентът Росен Плевнелиев заявява, че остро осъжда всякакви опити за посегателство върху живота и здравето на българските граждани.

"Държавният глава изразява твърдата си увереност, че ще бъдат установени в бърз порядък обстоятелствата, довели до опита за посегателство срещу председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган по време на Осмата годишна конференция на партията. Подобен акт е недопустим в една демократична държава, категоричен е президентът и призовава за бързо разследване от страна на компетентните институции" се казва още в изявлението.

"Българското общество е традиционно известно със своята толерантност, с взаимното приемане и с уважение между различните етноси и религии. Затова от името на всички българи изразявам възмущение от този неприемлив акт на насилие", подчертава Росен Плевнелиев.

В телефонен разговор с Ахмед Доган държавният глава се е информирал за здравословното му състояние. Президентът е осъдил нападението върху лидера на ДПС и е изразил убеждението си, че обстоятелствата около него ще бъдат изяснени възможно най-скоро. Президентът е пожелал на Ахмед Доган бързо възстановяване от тежкия инцидент и от преживяния шок, се казва още в съобщението на прессекретариата на президента.

Същевременно пръв изрази съмненията си депутатът от БСП Антон Кутев, който пред БНР заяви, че подозира инсценировка в нападението срещу Ахмед Доган:

"Очевидно тук има някакъв дълбок замисъл, но кой прави замисъл и кой пише сценария, не ми е ясно. Всеки случай, обаче, ми се струва, че причините са вътре в ДПС. Дали от ръководни господа или от някъде другаде идват тези причини, това не мога да преценя. Това очевидно е нещо, което е правено, за да вдигне шум".

За разлика от съпартиеца си лидерът на БСП Сергей Станишев осъди безусловно нападението срещу Доган

"Покушението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган е варварски акт и той трябва категорично да бъде осъден, каза от Кайро Станишев, цитиран от БГНЕС.

"Случилото се ясно показва до какво води политиката на разделение и насаждане на омраза в общество. Това не е само посегателство срещу една политическа личност и лидер, а е и срещу демокрацията в страната ни", каза Станишев и подчерта: "При факта, че имаме задържан нападател, компетентните органи трябва в най-кратко време да разкрият организаторите и поръчителите на това престъпно деяние".

"Разбирам, че нашите сънародници са шокирани от случилото се днес. Призовавам ги да не остават равнодушни и да проявяват нетърпимост всеки път, когато се насажда етническа омраза и разделение между хората", завършва Станишев. Той е информирал за покушението Ханес Свобода, председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която е и втора по големина в ЕП.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като провал на НСО нападението срещу Ахмед Доган: "Абсолютен провал на НСО. За мен и шефът на НСО трябва да подаде моментално оставка".

Атанас Атанасов от националното ръководство на ДСБ заяви, че случаят е много тежка политическа провокация. "Въпросът е от кого е организирано, обаче. Версиите могат да бъдат няколко. Много ми е странно какъв е тоя човек с такъв пистолет, дето няма да гръмне - не е случайно попаднал там", заяви той.

"Съюзът на демократичните сили осъжда опита за покушение върху всеки един български гражданин и изразяваме тревога и безпокойство от възможността този акт да доведе до ескалация на етническо и социално и политическо напрежение. Не искам да влизам в процедурата по догадки", коментира Борис Марков от ръководството на СДС.

По повод покушението на Ахмед Доган, Тома Биков от Движение "България на гражданите" заяви: "Това не е нормално за една страна, която има претенции да бъде демократична и европейска. Такива неща не се случват в развитите демокрации и подобно посегателство е знак, че България все още, за съжаление, е далеч от това, към което се стреми. В ДПС отдавна има напрежение и едно такова развитие на ситуацията със сигурност няма да успокои нещата".

"Категорично осъждаме акта на нападение над Ахмед Доган", заяви Касим Дал, който основа партията "Свобода и достойнство", цитиран от БТА. Той призова службите да си свършат работата и целият случай бързо да бъде разкрит.

Възмущение от нападението срещу политическия лидер на ДПС изразиха и от Единната народна партия и НДСВ.

"Парламентарната група на ГЕРБ категорично осъжда нападението над председателя на Движението за права и свободи Ахмед Доган. Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум", съобщиха от пресцентъра на управляващите.

"Като демократична партия, приела изцяло европейските ценности и практики за свой приоритет, ГЕРБ не приема за допустима нито една форма на насилие, не само срещу народен представител, но и срещу всеки български гражданин. За нас нападението срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната ни", се казва в позицията на депутатите от управляващата партия.

"От ПГ на ПП ГЕРБ очакваме всички правоохранителни органи максимално бързо да разследват инцидента", се казва още в съобщението.

Историческият водач на партията на турското малцинство в България Ахмед Доган оцеля при покушение днес; извършителят е задържан от полицията, съобщи Франс прес, като се позова на изявление на заместник-председателя на партията Лютви Местан. По-нататък агенцията разказва какво се е случило в залата и допълва:

Петдесет и осем годишният Ахмед Доган, който е начело на ДПС от основаването му през 1990 г., и неговата партия два пъти участваха в коалиционни правителства от 2001 до 2009 г., а днес са в опозиция на правителството на Бойко Борисов, допълва агенцията.

Печатът очаква Доган да обяви оттеглянето си от председателския пост на ДПС тази вечер – решение, което няма връзка с покушението. АФП отбелязва, че турското малцинство в България, която бе под османско робство от 1396 до 1878 г., представлява около 10% от населението.

Онлайн изданията на вестниците "Монд" и "Фигаро" разпространиха кадрите от неуспешния атентат с предупреждението, че съдържат сцени на насилие.

Нападението срещу лидера на ДПС предизвика силен отзвук в Турция, предаде БНР.

Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу заяви: "В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжия".

А новинарските канали продължават да излъчват съобщения от София с картина, на която се вижда младеж, който е насочил пистолет срещу Ахмед Доган, докато той от трибуната чете своя доклад. Съобщава се също, че Ахмед Доган се е отървал невредим, а полицията е идентифицирала нападателя.

В София се намират представители на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, на опозиционните партии, както и представители на изселнически организации, специално за участие в Осмата конференция на ДПС.

Опит за покушение срещу Ахмед Доган - председател на българската партия ДПС, беше предприет днес, предаде  и РИА Новости и разказва как младият мъж се качва на трибуната и насочна пистолет към Доган.

С това обаче инцидентът не приключва. На публикувано в "Ю Туб” видео ясно се вижда как разгневени членове на партията се събират на сцената и започват да ритат лежащия на земята млад мъж.


Охраната, която е опитала да попречи на тълпата, не е успяла навреме да спре побоя над Енимехмедов, който вече не се е отбранявал, пише РИА Новости. Членове на ДПС, много от които във вече в една почтена напреднала възраст, са нанесли на лежащия нападател голям побой, който е включвал и ритници по главата, продължава руската агенция и казва, че няколко минути атентаторът е изведен от залата, целия в кръв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?